مجله آسانسور ایران

مرجع جامع اطلاعات آسانسور

مجله آسانسور ایران

مرجع جامع اطلاعات آسانسور

۵ مطلب در فروردين ۱۴۰۰ ثبت شده است

  • ۰
  • ۰

قفل درب اسانسور

تاریخچه قفل درب آسانسور باز می گردد به حدود یکصد و پنجاه سال قبل، سالهای 1864 الی 1887 که طی این سالها "درب آسانسور" از حالت باز و بسته شدن توسط اپراتور مستقر در کابین، به سسیستم اولیه دربهای اتوماتیک تغییر پیدا کرد و برای باز کردن دربها در زمان سرویس و مواقع اضطراری، اولین کلیدهای قفل درب آسانسور  در این سالها ساخته شد.

قفل دارای یک بازو ( در سمت داخل چاه) ، ضامن ، زبانه ، و همچنین دو میکروسوئیچ می باشد ، اولین میکروسوئیچ که مگنت های آن روی چارچوب قابل رویت است با بسته شدن درب عمل می کند.

بطوری که به هنگام بسته شدن درب طبقه توسط پلاتینی که روی درب نصب شده است ، مگنت پل شده و مدار برق فرمان آسانسور را متصل میکند . میکروسوئیچ دیگر با ضامن قفل کار می کند .

هنگامی که کابین به تراز طبقه می رسد و متوقف می شود ، کمان درب توسط تابلو فرمان آسانسور فاقد برق می گردد. در این مواقع کمان توسط جک(روغنی) خود کع تحت فشار است ، تحت تاثیر قرار گرفته و باز می شود و ضربه ای به اهرم قفل وارد می نماید. اهرم باعث آزاد شدن ضامن و زبانه قفل گردیده و در نتیجه درب لولایی آسانسور برای باز شدن آزاد می گردد.

همزمان میکروسوئیچ ضامن که جزء مدار سری استپ است نیز عمل کرده  جریان برق فرمان آسانسور را از مدار خارج می کند.

یکی از مهم‌ترین وظایف قفل درب آسانسور اطمینان از بسته بودن درب آسانسور در تمام طول مدت حرکت آسانسور می‌باشد، برای باز کردن قفل درب آسانسور به کلید‌های مخصوص نیاز است که سرویسکاران آسانسور در زمان سرویس آسانسور از ان برای باز کردن درب استفاده می کنند هم‌چنین آتشنشان‌ها نیز از این کلید‌ها برای نجات مسافران در زمان گیر‌کردن آسانسور استفاده می‌کنند.

انواع کلید قفل درب آسانسور

با مرور زمان شکل و عملکرد قفل‌های درب آسانسور تغییر کرد و به دنبال آن کلید قفل درب آسانسور‌ها نیز دچار تحول شدند؛ در سال‌های 1940 الی 1960 از قفل‌های درب آسانسور معروف به قفل شیندلری رواج پیدا کرد، این قفل درب‌ها معمولا بر روی درب‌های لولایی آسانسور بسته می‌شد، در انتهای زبانه بازوی قفل‌های درب قدیمی دو حفره به قطر 4 میلیمتر وجود داشت، این قفل‌ درب‌های آسانسور با کلیدی موسوم به کلید دو گوش باز می‌شدند.

قسمت انتهایی کلید‌های قفل درب آسانسور یعنی قسمتی که در دست می‌گیریم می‌تواند اشکال مختلفی داشته‌باشد اما قسمت درگیر با قفل آن‌ها یکسان هستند؛ در کلید‌های دو گوش قسمت درگیر با قفل درب به شکل میله‌ای و تخت بوده که در انتهای آن دو زبانه دقیقا برابر با حفره‌ها وجود داشته که با گردش آن می توانستند بازوی قفل را تکان دهند و زبانه درب که در چهارچوب درگیر بوده آزاد و درب آسانسور باز می‌شد.

البته بعضی از قفل درب آسانسور‌های قدیمی کلیدی داشتند به‌نام کلید پلاستیکی درب اتوماتیک که تقریبا شبیه به قلاب بافتنی بزرگ و تخت بوده که با استفاده از سر قلاب مانند قفل درب آسانسور را باز می‌کردند.

امروز از کلید سه گوش برای باز کردن درب انواع آسانسور‌ها استفاده می‌شود؛ به‌جز کلید قفل درب‌هایی که به آن اشاره کردیم کلید‌های دیگری مانند کلید 300، 400 و 500 شیندلر، کلید‌های استوانه‌ای شیاردار، کلید‌های قفل سیلندری و نیز وجود دارند که مانند کلید سه گوش پرکاربرد نیستند.

قفل درب آسانسور چگونه کار می کند؟

قفل درب آسانسور دارای یک بازو داخل چاه آسانسور، ضامن، زبانه و هم‌چنین دو میکروسوئیچ می‌باشد، که مگنت‌های آن روی چارچوب قابل مشاهده است با بسته‌شدن درب عمل می‌کند به‌طوری که به هنگام بسته‌شدن درب طبقه توسط پلاتینی که روی درب نصب شده است، مگنت پل شده و مدار برق فرمان آسانسور را متصل می‌کند؛ میکروسوئیچ دیگر با ضامن قفل کار می کند

هنگامی که کابین به تراز طبقه می‌رسد و متوقف می شود ، کمان درب توسط تابلو فرمان آسانسور فاقد برق می‌گردد. در این مواقع کمان توسط جک روغنی خود که تحت فشار است ، تحت تاثیر قرار گرفته و باز می شود و ضربه ای به اهرم قفل وارد می‌نماید. اهرم باعث آزاد شدن ضامن و زبانه قفل گردیده و در نتیجه درب لولایی آسانسور برای باز شدن آزاد می گردد؛ همزمان میکروسوئیچ ضامن که جزء مدار سری استپ است نیز عمل کرده  جریان برق فرمان آسانسور را از مدار خارج می کند.

  • مینو احمدی
  • ۰
  • ۰

اینکدر آسانسور

اینکدر آسانسور یک سیستم الکترو مکانیکی می باشد به انتهای شفت الکترو موتور کوپل شده و حرکت دورانی شفت الکترو موتور را به پالسهای دیجیتال (به منظور استفاده در میکرو کنترل ها و سیستم ها کنترلی) تبدیل کرده بدین ترتیب که به ازای هر چرخش کامل 360 درجه شفت ، یک پالس تولید شده و سپس پالس های دیجیتالی به وسیله ی تجهیز دیگر به دیکودر (با در نظر گرفتن نیاز به تعداد دوران یا سرعت زاویه ای و یا مسافت) تبدیل می شوند.

به عبارت دیگر، انکودر آسانسور حسگری است که به چرخ دنده، چرخ و موتور وصل شده و میزان چرخش را اندازه گیری می کند که بر اساس این اندازه گیری پارامترهایی از جمله سرعت، جابه جایی و همچنین شتاب یا زاویه چرخش معین می شوند. انکودر آسانسور وسیله ای الکترومکانیکی است که حرکت دورانی شفت موتور را لحظه به لحظه به کدهای دیجیتال یا آنالوگ تبدیل و برای درایو تابلو فرمان می فرستد. هر اینکدر آسانسور نیاز به دیکودر دارد تا صفر و یکهای ارسالی انکودر آسانسور را بازخوانی کند. شرط بهره گیری از اینکدر آسانسور مداربسته (Close loop)بودن است. انکودر آسانسور حرکت دورانی شفت موتور را لحظه به لحظه به کدهای دیجیتال یا آنالوگ تبدیل و برای درایو تابلو فرمان ارسال می نماید و بدین ترتیب درایو می تواند مطلوب ترین منحنی حرکت را در اختیار موتور قرار دهد و حرکتی نرم و لذت بخش را برای آسانسور ایجاد نماید. اینکدر آسانسور در اصل حسگری است که بر روی محور چرخ ، چرخدنده و یا موتور نصب شده و میزان سرعت چرخش و نیز جهت آن را تشخیض دهد. نقش انکودر آسانسور بسیار حساس بوده و باید در زمان سرویس به آن توجه ویژه ای کرد. اینکدر آسانسور حسگری است که به محور چرخ، چرخ دنده یا موتور وصل می شود و میتواند میزان چرخش را اندازه گیری کند و با اندازه گیری میزان چرخش می توان جا به جایی، سرعت، شتاب یا زاویه چرخشی را تعیین کرد. به این ترتیب ما با استفاده از انکودر آسانسور ، مشخصات حرکتی شافت موتور را لحظه به لحظه در اختیار تابلوفرمان قرار می دهیم و تابلوفرمان نیز به کمک درایو، مطلوب ترین فرکانس را در اختیار موتور قرار می دهد تا حرکتی بسیار نرم و لذت بخش داشته باشیم.

وظایف اینکدر آسانسور چیست :

1- استفاده در آسانسور ها به منظور تشخیص سرعت

 2- استفاده در آسانسور ها به منظور انتقال جهت موتور اصلی به درایو

 3- استفاده در سیستم کنترل آسانسور به منظور افزایش دقت و کیفیت حرکتی

 4- مشخص نمودن لحظه ای مشخصات حرکت شفت موتور

نحوه عملکرد اینکدر آسانسور:

جهت داشتن حرکتی نرم و بدون تنش و لرزش در آسانسورها، می توان از انکودر آسانسور (جهت مشخص نمودن لحظه ای مشخصات حرکت شفت موتور) استفاده نمود، که با اعلام این مشخصات به تابلو فرمان و با کمک درایو می توان مطلوب ترین فرکانس را در اختیار موتور گذاشته و به هدف نهایی خود دست بیابیم. سخت افزار ماوس (رایج ترین انکودر)، جهت اندازه گیری میزان جابه جایی در سطح مورد استفاده قرار می گیرد. عملکرد این سخت افزار بدین نحو می باشد که، با حرکت دادن ماوس در سطح، گوی زیرین به حرکت در آمده و موجب به حرکت در آمدن صفحه مدرج در میان سنسورها شده و در نهایت باعث تولید دو ردیف سیگنال می شود که این سیگنال ها تعیین کننده میزان جابه جایی حول محورهای Y و X می باشند

  • مینو احمدی
  • ۰
  • ۰

لقمه ی ریل

قطعات ریز و درشت بسیاری در سیستم آسانسور وجود دارد. کیفیت و همچنین دقت نصب برخی از این قطعات بر روی کیفیک کار و طول عمر آسانسور بسیار تاثیرگذار است. یکی از این قطعات لقمه ‌ی ریل آسانسور است. لقمه‌ی ریل آسانسور هرچند بسیار کوچک است اما از درجه اهمیت بالایی در سیستم آسانسور برخوردار است. از دیگر نام‌های لقمه ‌ی ریل آسانسور، بست ریل آسانسور است که در میان نصابان آسانسور رایج‌تر است. وظیفه‌ی لقمه‌ ی ریل آسانسور، اتصال ریل به براکت آسانسور است. لقمه ی ریل آسانسور در انواع و کیفیت‌های مختلفی تولید و ساخته می‌شود

کاربرد لقمه ی ریل آسانسور چیست؟

بطور کلی از بست برای ثابت و محکم نگه‌داشتن سایر قطعات آسانسور استفاده می‌شود. به ویژه قطعاتی که بصورت آویزان یا معلق قرار داشته باشند. لقمه‌ ی ریل آسانسور نیز برای ثابت و محکم نگه‌داشتن ریل آسانسور بر روی براکت آسانسور مورد استفاده قرار می‌گیرد. در مراحل نصب ریل آسانسور برای ثابت ماندن آن بر روی براکت و همچنین حفظ محکمی آن در همه شرایط از این قطعه استفاده می‌شود. در انتخاب و نصب بست ریل آسانسور نکاتی وجود دارد که ادامه مروری بر روی آن‌ها خواهیم داشت.

انواع لقمه ی ریل آسانسور

لقمه ی ریل آسانسور در انواع مختلفی تولید می‌شود. از نظر نوع ساخت، لقمه‌ی ریل آسانسور به ۲ نوع زیر تقسیم‌بندی می‌شود:

بست پرسی

بست قالبی

همچنین از نظر نوع جنس لقمه‌ ی ریل آسانسور، آنرا به دو نوع لقمه‌ی چدنی و فولادی طبقه‌بندی می‌کنند

نصب لقمه ی ریل آسانسور

همانطور که اشاره شد از لقمه برای نصب ریل آسانسور به براکت استفاده می‌شود. بنابراین برای نصب لقمه‌ ی ریل آسانسور باید ابتدا براکت را نصب کرد. مراحل نصب براکت آسانسور را پیش از این در مقاله‌ی براکت ریل آسانسور و کاربرد آن توضیح داده‌ایم. پس از نصب براکت، لقمه ‌ی ریل آسانسور را بر روی سوراخ پیچ براکت قرار داده و پیچ را وارد می‌کنید. سپس به ترتیب موارد زیر را با بر روی پیچ قرار می‌دهید:

یک لاتون جهت تنظیم فواصل

یک واشر تخت

یک واشر فنری

و در انتها مهره را وارد کرده و محکم می‌کنید. باید دقت شود که لقمه بصورت صاف، تخت و به دور از هرگونه کجی و ناراستی بر روی براکت سوار شود. در صورت هرگونه فاصله یا ناترازی در نصب، اگر ایراد از ساختار و ساختمان لقمه است، باید حتما لقمه‌ی ریل آسانسور تعویض شده و با بست سالم‌ جایگزین شود. دقت شود که کیفیت و دقت در نصب لقمه ی ریل آسانسور تاثیر بالایی بر کیفیت حرکت کابین آسانسور و حتی افزایش ایمنی آسانسور دارد.

  • مینو احمدی
  • ۰
  • ۰

آسانسور کارگاهی

آسانسور کارگاهی یک آسانسور بسیار مفید و مقرون به صرفه و با ایمنی بالا می باشد که زمان ساخت در ساختمان جهت حمل مصالح ساختمانی و نفرات استفاده می گردد. این آسانسور محدودیت ارتفاع ندارد و آسانسور مصالح بر را می توان برای برج های بلند مرتبه استفاده کرد.

مشخصات فنی آسانسور کارگاهی

ابعاد کابین آسانسور کارگاهی بر اساس چاهک بالابر ساخته می شود.

 سرعت حرکت از m/s 2/0 تا m/s 6/0 می باشد.

 ظرفیت وزنی بالابر در رنج های500 کیلوگرم، یک تن، یک و نیم تن، 2تن، 2.5 تن و 3 تن

تکنولوژی سیستم حرکتی در دو نوع کششی و یا وینچ می باشد.

سامانه الکترونیکی اضافه بار یا overload باعث می شود در صورتی که وزن بار بیش از حد تعریف شده باشد، آسانسور کارگاهی از حرکت باز ایستد.

کابین تمام فلز می باشد و از نوع فنس و یا ورق پانچ شده ، و درب آن نیز آکاردئونی می باشد.

در قسمت پشت الکتروموتور ترمز الکترومغناطیسی نصب می شود که باعث می شود بالابر کارگاهی در سر ایستگاه بایستد و از برگشت کابین حامل باربه پایین جلوگیری می کند.

سیستم ترمز مورد استفاده در آسانسور های کارگاهی پاراشوت می باشد که در سرعت های غیر مجاز، سیستم ترمز به صورت خودکار عمل کرده و باعث جلوگیری از سقوط آسانسور می شود.

انواع آسانسور کارگاهی

1.آسانسور های کارگاهی که درون چاهک نصب می شود و دارای ریل های T9 و یا T16 استاندارد آسانسورکارگاهی است که دارای حرکتی نرم و ایمن می باشد.

2.آسانسور کارگاهی که بر روی نمای ساختمان نصب می شود و شامل قطعه های 3 متری می باشد که روی همدیگر مونتاژ می شود و سیستم حرکتی آن ها به صورت کششی یا با رک و پنیون می باشد.

با تمام شدن عملیات ساخت و ساز، آسانسور کارگاهی از چاهک خارج شده و آسانسور مسافر بر اصلی جایگزین آن می شود.

آسانسور کارگاهی و قطعات ضروری برای حفظ ایمنی آن:

در روند فروش آسانسورهای کارگاهی ، چه نو و چه دسته دوم گاهی دیده شده که در امر ایمنی، به دلیل تسریع و سود دهی و مسائل اقتصادی،کوتاهی و مضایغاتی صورت گرفته میشود که حوادث جانی جبران ناپذیر و مالی سنگینی را در پی خواهد داشت . در اینجا با تعدادی از قطعات و موارد ضروری در امر ایمنی آسانسور کارگاهی آشنا می شویم :

 نرده امگا : تنها جایگاه ورود و خروج از پیش تعیین شده در هر طبقه که دارای نرده ای امگا شکل میباشد که با پایین و بالا بودن ان ،مسیر باز یا بسته میشود که از ورود بی مورد و نا بهنگام اشخاص و یا اشیا به مسیر عبور آسانسور کارگاهی جلو گیری می کند.

 حفاظ پیرامون : تعیین کننده محل استقرار آسانسور کارگاهی که از ورود و توقف افراد در ان محل جلوگیری میکند.(برای جلوگیری ازبرخورد با افراد و اجسامی که احتمالاً در منطقه و محدوده آسانسور کارگاهی هنگام پایین آمدن دستگاه می باشند لازم و ضروری است.

سری لیمیت سوئیچ های ایمنی : بجز اینکه در ابتدا و انتهای مسیر وجود این لیمیت سوئیچها امری عادی است ، نسب بر روی درب ورود کابین نیز از ضرورت های ایمنی در اسانسور کارگاهی می باشد که باعث جلو گیری از انواع حوادث منجر به سقوط میشود.

 پاراشوت : سیستم جلو گیری از سقوط که باید با حضور مسئول کارگاه پس از نصب آسانسور کارگاهی تست و چگونگی عمل کرد ان توسط فروشنده تحویل داده شود.

 قطعه محدودکننده انتهای مسیر (کلگی) : قطعه است که بصورت مکانیکال و نه بصورت الکترونیکی باعث پایان دادن ادامه حرکت و خارج نشدن دستگاه از بالای مسیر به علت عمل نکردن لیمیت سوئیچ انتهای مسیر، میشود.یعنی اگر به هر دلیلی لیمیت سوئیچ های انتهای مسیر نیز عمل نکردند ، عامل بازدارنده ای دیگری وجود دارد که مانع آویزان شدن کابین از منتهاعلیه بالای برج شود .

  • مینو احمدی
  • ۰
  • ۰

براکت آسانسور

براکت آسانسور چیست؟

براکت آسانسور بعنوان مهار کننده ریل های هدایت کننده کابین و ارتباط ریل های آسانسور به آهن کشی یا سازه درون چاه عمل می نمایند.از طرفی براکت ها را به عنوان تصحیح کننده ناشاقولی احتمالی چاه آسانسور یاد می کنند. در صورتی که ریل ها به درستی نصب شده باشند، حرکت آسانسور به صورت نرم و بدون تکان و ارتعاش و با حداقل صدای ممکن انجام می شود و نکته ای که وجود دارد این است که نصب درست ریل ها وابسته به اجرای صحیح براکت ریل آسانسور است.

نقش براکت آسانسور در نصب ریل آسانسور بسیار مهم است و در واقع براکت ها پایه هایی هستند که ریل ها توسط آن ها به سازه یا دیواره چاه متصل و نصب می شوند. سرعت حرکت، نوع اندازه ریل ها، ترمز ایمنی یا پاراشوت و ظرفیت کابین عواملی اند که می توانند نوع و اندازه براکت را مشخص کنند. براکت ها را از نبشی، ورقه آهنی یا ناودانی می سازند.

براکت ریل آسانسور چه وظیفه ای دارد؟

زمانی که شما به خوبی براکت آسانسور چیست را درک کنید کاربرد آن در صنعت آسانسور را نیز به خوبی درک می کنید. پیمانکار آسانسور در طی عملیات اجرائی براکت ریل ها را به سازه ساختمان نصب می کند. محل اتصال معمولا به صورت تیر فلزی، دیوار آجری و یا بتنی می باشد و توسط پیمانکار ساختمان از قبل بنا می شود اگر چنانچه در چاه آسانسور مقدمات کار توسط پیمانکار ساختمانی  انجام نشده بود، مسئول نصب آسانسور هیچ گونه مسئولیتی برای سازه ندارد و می بایست از مسئول یا کارفرمای ساختمان تقاضا کند تا مقدمات نصب فراهم شود.

اگر از روش آهن کشی که در ایران مرسوم است، استفاده کنید ،می بایست ابعاد، نوع تیر ها و فاصله آن ها از یکدیگر را با توجه به نقشه ای که برای آسانسور ساختمان طراحی شده است بررسی کنید. اگر براکت ها به اسکلت فلزی ساختمان یا آهن کشی آسانسور متصل شود در واقع بهترین حالت برای نصب و نظارت نصاب آسانسور است.

محل قرار گیری براکت ها بسیار مهم اند، زیرا پس از نصب آن ها محل ریل ها تعیین می شود و لذا می بایست براکت ها در نقطه دقیق و درستی نصب شوند. لازم به تذکر است که حداقل یک براکت برای هر ریل در نظر گرفته شود.

براکت ها باید فاصله مشخصی از درب طبقه داشته باشند و بطور دقیق نسبت به همدیگر در طول چاه شاقول وگونیا باشند. شرکت های معروف در طی اقدامی انواع براکت آسانسور را طراحی کرده اند که می توان در انواع مختلفی از ابعاد ریل ها از آن براکت های قابل تنظیم استفاده کرد.

در نصب ریل ها اکثرا از براکت های نبشی یا ورق فلزی نورد شده دارای سوراخ های کشوئی اریب استفاده می کنند. فاصله براکت در آسانسور از یکدیگر حداقل ۱٫۵ متر و حداکثر ۲٫۵ متر در نظر گرفته می شود که بسته به ظرفیت و اندازه ریل های آسانسور متغیر اند.

  • مینو احمدی