مجله آسانسور ایران

مرجع جامع اطلاعات آسانسور

مجله آسانسور ایران

مرجع جامع اطلاعات آسانسور

۱۵ مطلب در تیر ۱۴۰۰ ثبت شده است

  • ۰
  • ۰

عوامل موثر بر فرسایش سیم بکسل آسانسور

سیم بکسل ها معمولا از طریق تاباندن تعدادی رشته  سیم فلزی به دور یک هسته مفتولی  شکل از جنس فولاد ساخته می شود. قطرمتوسط سیم های بکسل معمولا از آنچه با آن برچسب زده شده اند بیشتر است . هسته مرکزی سیم بکسل ها قسمت اصلی آن بوده و تعیین کننده خواص خمشی آنهاست و میزان نیرویی که می توانند تحمل کنند را نیز مشخص می کند. مغزی سیم بکسل میتواند از جنس پنبه ، کنف ، فولاد و یا پروپیلن باشد که با توجه به سایز و نوع کاربرد آن و ضریب ایمنی آن ، میتوان از مغزی های متفاوت استفاده نمود

در سرویس و نگهداری، سیم بکسل آسانسور باید از نظر ظاهری به طور کامل کنترل  و مورد بازبینی قرار بگیرند. در صورتی که میزان خوردگی، فرسایش و یا پارگی رشته های سیم بکسل زیاد باشد باید حتمأ نسبت به تعویض آن اقدام شود.

از عوامل موثر بر فرسایش سیم بکسل آسانسور می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • فلکه کششی و هرزگرد
  • ساختار و جنس
  • روش تعلیق
  • ارتفاع مسیر حرکت
  • میزان بار و اختلاف بین نیرو های کششی در سیم بکسل ها و در دو طرف فلکه موتور
  • میزان شتاب هنگام افزایش و کاهش سرعت کابین
  • میزان سرعت و ارتعاش سیم بکسل های فولادی
  • روغن کاری
  • انبارداری، نگهداری و نصب
  • محیط کار و عملکرد آسانسور

انواع معایبی که در سیم بکسل آسانسور ایجاد می شود عبارت اند از:

  • ساییدگی ( Abrasion )
  • کشیدگی ( Rope Stretch )
  • کاهش قطر سیم بکسل ( Reduction in Rope Diameter )
  • خوردگی (Corrosion )
  • پیچ خوردگی ( Kink )
  • حالت قفسی شکل ( Bird Caging )
  • شرایط موضعی ( Localized Condition )
  • هسته بیرون زده (Protruding Core )
  • شکستگی ناشی از خستگی (Fatigue Fracture )
  1. ساییدگی ( Abrasion )
  • مینو احمدی
  • ۰
  • ۰

باطری یو پی اس

تصور کنید که در یک روز گرم تابستانی در حالی که با دختر چهار ساله خود در آسانسور منتظر هستید تا به طبقه‌ ششم ساختمان و منزل عزیزتان برسید، برق شهری قطع می شود و شما در آسانسور حبس می شوید.

اگر خدای ناکرده این اتفاق برای شما افتاد و آسانسور آپارتمان شما سیستم بلک اوت یا نجات اضطراری نداشت، اولین چیزی که لازم است متوجه آن باشید این است که شما حداقل ۳۰ دقیقه قرار است در آن اتاقک محبوس باشید.

پس آرامش خودتان را حفظ کنید و دقت کنید که ترس صرفا ضربان قلب شما را بالاتر می برد و تنفس را برایتان مشکل خواهد کرد.

در این مدت می توانید به آرامی روی کف آسانسور بنشینید و سعی کنید شمرده شمرده نفس بکشید و منتظر بمانید تا برق شهری دوباره متصل شود.

عموما راه نفوذ کافی برای اکسیژن در یک آسانسور استاندارد وجود دارد و شما اگر در تنفس فقط کمی دقت داشته باشید به مشکل بر نخواهید خورد.

اما در این مقاله قصد داریم تا به ضرورت وجود سیستم های بلک اوت بر پایه ی باطری های UPS در سیستم آسانسور شهری، نکاتی را مطرح کنیم.

باطری یو پی اس UPS چیست؟

باطری یو پی اس در واقع در سیستم های UPS مورد استفاده قرار می گیرد. کلمه ی یو پی اس مخفف عبارت Uninterrupted Power Source و به معنای منبع انرژی اضطراری است.

باطری های استفاده شده در سیستم های یوپی اس عموما از جنس نیکل کادمیوم و یا سیلد اسید هستند.

باطری سیلد اسید عموما برای دستگاه های UPS بیشتر استفاده می شود. این باتری ها با توان ۱۲ ولت در بازار عرضه می شوند و با توجه به ویژگی های فیزیکی و کارکردی که دارند برای دستگاه های UPS انتخاب بسیار مناسبی هستند. باطری آسانسور چیست و چه ضرورتی دارد؟

باطری آسانسور چیست و چه ضرورتی دارد؟ 

باطری آسانسور می تواند در زمان قطعی برق انرژی کافی برای رساندن کابین به نزدیک ترین طبقه را تامین کند. باطری آسانسور عموما بین ۱ تا ۲ سال عمر می کنند و قیمت نسبتا بیشتری نسبت به باطری های UPS دارند.

سیستم یو پی اس در واقع همان سیستم بلک اوت یا نجات اضطراری است. آسانسوری که به این فناوری مجهز باشد می تواند در صورت قطعی موقت برق با استفاده از باطری یو پی اس و تجهیزات تامین انرژی اضطراری در کمتر از ۳۰ ثانیه کابین آسانسور را به نزدیک ترین طبقه برساند و مانع از گیر افتادن ساکنین در آسانسور شود. 

بلک اوت آسانسور چگونه کار می کند؟

زمانی که برق شهری قطع می شود مگنت بُرد آسانسور باز می شود و اگر این بُرد درایو مخصوص بلک اوت داشته باشد، با استفاده از توان خروجی باطری های UPS موتور آسانسور کابین را به دو طرف حرکت می دهد. هر کدام از طرفین که به نیروی کمتری برای حرکت نیاز داشته باشد به صورت اتوماتیک انتخاب می شود و کابین به آن سمت هدایت می شود.

باطری UPS یا باطری آسانسور؟

توجه داشته باشید که باطری های یو پی اس استفاده شده در سیستم های بلک اوت می توانند از ۴ تا ۶ سال عمر کنند و قیمت کمتری هم نسبت به باطری های آسانسور دارند.

 

  • مینو احمدی
  • ۰
  • ۰

گاهی به دلیل بی توجهی، یا عجله شاهد رها شدن یا افتادن کلید از دستمان بوده ایم، بعضی اوقات کلید جایی می افتد که در آوردن آن بسیار سخت و دشوار است، مثل افتادن کلید زیر پل فلزی جوی آب و امثالهم
فاصله بین درب طبقه با درب کابین معمولا" حدود 25 الی 30 میلیمتر است

یکی از این موارد هنگام ورود یا خروج از کابین آسانسور می باشد، که کلید پس از رها شدن از دست، درست از شیار یا فضای خالی بین درب کابین و درب طبقه به پائین سقوط کند.

با توجه باینکه در مسیر عمودی درز بین دو درب که فاصله آنها معمولا" حدود 25 میلیمتر الی 30 میلیمتر می باشد، مانعی وجود ندارد با افتادن کلید داخل این درز، کلید مستقیما" به کف چاه می رود.
در چنین وضعیتی چکار باید کرد؟
چند راهکار برای برداشتن کلید از کف چاه آسانسور وجود دارد:

مهمترین گزینه تماس با سرویسکار آسانسور می باشد

  1. نخستین کار این است که با مسئول ساختمان تماس بگیریم و از او بخواهیم با باز کردن درب اولین طبقه آسانسور و رفتن به کف چاه کلید را برداشته و تحویل نماید.
  2. روش دوم تماس با سرویسکار یا دفتر شرکت آسانسوری که نگهداری آسانسور را به عهده دارد، مشروط به در اختیار داشتن شماره تماس آنها، پس از تماس و هماهنگی با حضور سرویسکار آسانسور در محل، با رفتن به کف چاه آسانسور و برداشتن کلید مشکل را حل خواهد کرد.
  3. روش دیگری وجود دارد، گرچه کمی مشکل است، اما شاید بتوان با کمی حوصله خرج دادن کلید را درآورد

با استفاده از چراغ قوه محل کلید را جستجو می کنیم

  • ابتدا باید آهن ربای قوی که امکان عبور آن از فضای بین دو درب کابین و طبقه وجود داشته باشد، تهیه کرد.
  • یک آهن ربای تلسکوپی شبیه آنتن رادیو
  • تهیه یک تکه نخ یا طناب نازک و محکم به طول حدود 2 متر
  • همراه داشتن چراغ قوه قلمی و باریک
  • همراه داشتن یک تکه چوب نازک و بلند برای هدایت آهن ربا و جلوگیری از چسبیدن آن به قطعات فلزی مسیر
  • پس از گره زدن نخ به دور آهن ربا می توانیم کار را شروع کنیم

باید یک نفر کلید استپ یا دور اپن را فشار داده و نگه دارد

  • ابتدا کابین آسانسور را به پائین ترین طبقه (اولین ایستگاه مثل، همکف، زیر زمین یا پارکینگ) می بریم
  • برای ادامه کار به دو نفر نیاز است، یک نفر با فشار بر روی دکمه استوپ یا دور اوپن را فشار داده و در همان صورت نگه داردنفر دوم با استفاده از چراغ قوه محل کلید را در کف چاه جستجو می کند.
  • پس از دیدن کلید در کف چاه، با عبور آهن ربا و هدایت آن به سمت کلید، سعی می کنیم آهن ربا را روی کلید انداخته
  • پس از چسبیدن کلید به آهن ربا آنرا بالا می کشیم (اگر در حین پائین و بالا بردن آهن ربا به قطعات فلزی داخل چاه بچسبید، آنرا با چوب باریک یا آهن ربای تلسکوپی آزاد می کنیم(

 

 

  • مینو احمدی
  • ۰
  • ۰

آسانسورهای بدون موتور خانه یا آسانسور های روملس آسانسورهایی هستند که فضای مستقلی جهت استقرار موتور و تابلو فرمان نداشته و به این صورت می باشد که موتور داخل چاله زیر سقف و تابلو در کنار بالاترین توقف قرار میگیرد. این نوع آسانسور ها معمولا در ساختمانهایی که محدودیت ارتفاع داشته باشند و یا آسانسور با توقف در پشت بام مورد نیاز باشد اجرا می شوند.

ویژگی آسانسورهای روملس

۱. موتور استفاده شده در آسانسورهای روملس می بایستی حتما از نوع گیرلس بوده و دلیل آن حجم بسیار کمتر موتورهای گیرلس نسبت به گیربکس می باشد. در سیستم های گیرلس که بصورت موتورخانه دار و بدون موتورخانه اجرا می شوند، با توجه به اینکه سیستم تعلیق آن به صورت دو به یک می باشد بنابراین سرعت چرخش موتور دو برابر سرعت حرکت کابین می باشد. این به این معنیست که اگر به فرض یک آسانسور با سرعت ۱ متر مورد نیاز است در این حالت موتور با سرعت ۲ متر بر ثانیه باید بچرخد.

۲. همچنین سیستم تعلیق در آسانسورهای روملس به صورت دو به یک میباشد. در سیستم های تعلیق دو به یک فیکسینگ سربکسل های به جای اینکه روی کابین و وزنه قرار بگیرند هم تراز موتور در بالاترین قسمت چاله آسانسور فیکس میشوند. به این صورت که پس از فیکس کردن یکطرف سربکسل ها و عبور از روی فلکه های هرزگرد وزنه، فلکه موتور و سپس فلکه های هرزگرد کابین مجددا در تراز کلاف پایه موتور بسته می شوند.

. در آسانسور های روملس نیز تراز اجرای کلاف جهت استقرار پایه موتور تعریف مشخصی دارد.

۴. اورهد مورد نیاز در آسانسورهای بدون موتور خانه از کف تمام شده بالاترین توقف حداقل ۴۸۰ سانتیمتر میباشد. کلاف پایه موتور که از ناودانی یا تیرآهن نمره ۱۸ یا ۲۰ می باشد کاملا دور نبشی ستون های آهنکشی چرخیده و بار کلیه قطعات شامل کابین، موتور، وزنه و همچنین مسافرین روی آن میباشد.

۵. ارتفاع کف تمام شده بالاترین ایستگاه تا روی این کلاف در آسانسورهای با سرعت ۱ متر بر ثانیه و ارتفاع کابین استاندارد ۳۸۰ سانتیمتر می باشد. همانطور که گفته شد با توجه به اینکه اورهد در این آسانسورها ۴۸۰ می باشد بنابراین یک متر از ارتفاع باقیمانده به پایه زیر موتور، ارتفاع موتور و فضای کاری روی موتور اختصاص داده می شود. چنانچه سرعت و یا ارتفاع کابین در این نوع آسانسورها تغییر کند به نسبت آن ارتفاع اورهد افزایش خواهد یافت.

استاندارد آسانسورهای بدون موتورخانه MRL

۱. در این نوع آسانسور ها یک دریچه به منظور خروج اضطراری در بالاترین قسمت چاله آسانسور جهت ورود و خروج و همچنین یک دریچه جهت دسترسی به موتور در مواقع تعمیرات تعبیه میشود که از بندهای بسیار مهم و حائز اهمیت استانداردی می باشد.

۲. در آسانسورهای بدون موتورخانه بدلیل عدم وجود اتاقک آسانسور تابلو فرمان در کناربالاترین ایستگاه استقرارداده میشود. محل قرارگرفتن تابلو فرمان می بایستی به صورتی باشد که دسترسی و دید به چاله و موتور کاملا فراهم باشد.

۳. استاندارد تعریف شده در آسانسورهای موتورخانه دار در خصوص مسیرهای دسترسی، فضاهای کاری و درب ها و دریچه های ایمنی در این نوع آسانسورها نیز صادق می باشد.

به طور مثال فضای اختصاصی جهت قرار گرفتن تابلو می بایستی مجهز به قفلی باشد که درب آن بصورت بدون کلید بسته و با کلید باز شود. چنانچه امکان نصب درب در این فضا وجود نداشته باشد میتوان با نصب قفل با شرایط فوق برای تابلو سه فاز و تابلو فرمان، شرایط استانداردی برای این فضا را رعایت کرد.

۴. حالت اضطراری در این نوع آسانسورها جهت خارج کردن مسافرین به دو صورت برقی و دستی قابل انجام می باشد. درحالت دستی اهرم ترمز موتور که در فضای تابلو فرمان و سه فاز نصب میشود و از طریق یک سیم بکسل به پشت موتور نصب میگردد امکان باز کردن فک ترمز و حرکت آرام کابین به سمت نزدیکترین طبقه را فراهم میکند. در حالت برقی باز شدن فک ترمز موتور و همچنین حرکت موتور از طریق باطری های موجود در تابلو فرمان صورت میگیرد.

۵. آسانسورهای بدون موتورخانه BENIS دارای تجهیزات با کیفیت بسیار مطلوب و تولید بزرگترین شرکتهای دنیا می باشد. ترکیب قطعات و کیفیت نصب بالاترین سطح ایمنی و کیفیت حرکت را ارائه می‌نماید. این آسانسورها تا ظرفیت ۲۵۰۰ کیلوگرم و تا سرعت ۶/۱ متر بر ثانیه طراحی شده است.

 

  • مینو احمدی
  • ۰
  • ۰

یافتن علت توقف آسانسور بین طبقات یکی از نکات مهم در تنظیمات آسانسور است. با توقف آسانسور در بین طبقات در هنگام سوار شدن و یا بیرون آمدن از کابین ممکن است اتفاق ناگواری رخ دهد. اختلاف سطح کابین و سطح طبقه از مشکلات رایج در آسانسور ها است که تنها یک سرویسکار متخصص می تواند از عهده رفع آن برآید. مجموعه فنی مهندسی رایا آسانسور با اعزام سرویسکار متخصص و باتجربه سخت ترین مشکلات آسانسور شما را رفع و امنیت را برای شما عزیزان به ارمغان می آورد.

علت توقف آسانسور بین طبقات

شاید برای شما هم پیش آمده باشد که در هنگام ورود و یا خروج از کابین آسانسور متوجه اختلاف سطح طبقه و کابین شوید. اصلا علت توقف آسانسور بین طبقات چیست؟

یکی از عمده مشکلات آسانسور همین توقف نادرست است.

بسیاری از مسافرین حین خروج به متوجه این مشکل نشده و در حین خارج شدن از کابین دچار حادثه می شوند. با دیدن این مشکل تنها باید با شرکت خدمات دهنده طرف قرارداد تماس گرفته و موضوع را به آن اطلاع دهید.

این شرکت موظف است مشکل را بررسی نموده و آن را رفع کند

علت توقف آسانسور بین طبقات ،توضیحات

علت توقف آسانسور در بین طبقات چیست و با دیدن همچین مشکلی چه باید کرد؟

اگر چنین شرایطی برای شما پیش آمد، خونسردی خود را حفظ کنید. و به مدیر ساختمان اطلاع دهید. مدیر ساختمان با شرکت مربوطه تماس گرفته و از آن طلب کمک می کند.

اما علت توقف آسانسور بین طبقات چه می تواند باشد؟

به اعتقاد متخصصین و نصابان این مشکل ممکن است به تنظیم نبودن ترمز ها و یا تنظیم نبودن تابلو ها مرتبط باشد. که با بررسی دقیق سرویسکار متخصص این مشکل رفع خواهد شد.

در ادامه به چگونگی رفع مشکل توقف نادرست آسانسور خواهیم پرداخت.

بررسی انواع موتور آسانسور

یکی از مواری که باید در رفع مشکل و علت توقف آسانسور بین طبقات به آن توجه نمود، نوع موتور آسانسور است.

اول باید نوع موتور بررسی شود.

به طور معمول از دو نوع موتور تک سرعته و دو سرعته جهت راه اندازی آسانسور استفاده می شود. عملکرد این دو موتور با هم متفاوت است.

اینطور که نوع تک سرعته موتور آسانسور دارای یک دور سرعت می باشد.

موتور تک سرعته آسانسور حرکت خود را به آرامی شروع کرده

و به تدریج بر سرعت خود اضافه می کند تا به سرعت نامی خود برسد و با نزدیک شدن به طبقه مورد نظر کم کم سرعت خود را کاهش داده و با نرمی و بدون لرزش کابین را نگه می دارد.

اما موتور دوسرعته دارای دو دور سرعت تند و کند می باشد که در شروع حرکت با دور تند به یکباره سرعت را افزایش داده و با نزدیک شدن به طبقه مورد نظر یکباره تغییر دور داده و آسانسور را نگه می دارد.

که عمدتا این نوع توقف با لرزش و تکانه همراه است

 

  • مینو احمدی
  • ۰
  • ۰

سیستم تعلیق کابین و مکانیزم تعادل

کابین و وزنه های تعادل :

کابین و وزنه های تعادل توسط سیم بگسلهای فولادی معلق نگاه داشته می شوند . سیم بگسل های آسانسور به بالای یوک کابین متصل می شوند .یک وسیله اتوماتیک برای تنظیم کشش سیم بگسل تعلیق باید حداقل در یکی از دو انتها وجود داشته باشد. این وسیله با مکانیزم متعادل ساز فشردگی بطور جداگانه معرفی می شود، چنین وسیله ای

شامل یک سوکت گوه ای است که همراه یک فنر مارپیچ فولادی ، ضربه گیر لاستیکی و کابل شو است .

وزنه تعادل :

وزنه تعادل در آسانسورهای کششی و زنجیری برای تعادل جرم کابین و درصدی از وزن بار یا مسافر بکار می رود .ین درصد ۴۵ تا ۵۰ می باشد

وزنه های تعادل داخل قاب مربوطه بایستی به طریقی مهار شده باشند که در اثر ضربات احتمالی شکسته نشده و از قاب خارج نشوند . به قاب وزنه باید حفاظ یا حفاظ هایی فلزی نصب شوند تا در صورت شکستن کفشک های وزنه ، قاب از ریل وزنه خارج نشوند .

هدایت کابین :

استفاده از ریل راهنما بعلل زیر است :

۱ ) برای هدایت کابین و وزنه تعادل در حرکت عمودی و حداقل کردن حرکات افقی .

۲ ) جلوگیری از نوسانات کابین بعلت نیروهای خارج از مرکز

۳ ) توقف و نگهداشتن کابین در هنگام عملکرد مکانیزم ایمنی

کابین و وزنه تعادل در حرکت خود باید توسط حداقل دو ریل راهنما فولادی صلب هدایت شوند . این دو از فولاد

ساختمانی دارای تنش کششی بیشتر از ۳۷۰ نیوتن بر میلی متر مربع و کمتر از ۵۲۰ نیوتن بر میلی متر مربع ساخته شده اند .

مقررات ایمنی ریل های راهنما :

۱- کابین و وزنه تعادل بایستی هر کدام به وسیله حداقل دو ریل راهنمای سخت ، هدایت شوند .

۲- توان و استحکام ریل ها ، متعلقات و اتصالات آن ها باید جهت تحمل نیرو های ناشی از عملکرد ترمز ایمنی ( پاراشوت ) وهمچنین انحناء و پیچشهای ناشی از بار نا متعادل داخل کابین ، کافی باشد .

۳- ریل های راهنما باید به گونه ای به براکت ها و سازه ساختمان ها محکم شوند که اثرات نا مطلوب ناشی از نشست ساختمان یا انقباض بتن ، به صورت خود کار یا با تنظیم ساده ای قابل جبران باشد .

۴- جوشکاری ریل ها به همدیگر یا به براکت ها و ساختمان ممنوع می باشد .

 

  • مینو احمدی
  • ۰
  • ۰

نصب آسانسور اهمیت زیادی دارد که به درستی انجام شود به همین علت نیازمند دقت، مهارت، ایمنی، تخصص میباشد. نصب آسانسور اگر به درستی انجام نشود خطرات جبران ‌ناپذیری برای جان مردم به همراه خواهد داشت. بنابراین برای استحکام و ایمنی آسانسور از عملیات آهن کشی آسانسور استفاده میشود.

آهن کشی آسانسور چیست ؟

آهن کشی آسانسور یکی از اجزای سازه ی ساختمان است همچنین یکی از کارهای حساس در ساختمان میباشد.

آهن کشی باید به نحوی اجرا شود که در پایان کار ساختمان و بعد از نازک کاری درب آسانسور نسبت به لابی یا پاگرد به صورت شاقول و از هرجهت گونیا باشد تا لابی یا پاگرد ساختمان ظاهری زیبا داشته باشد.

برای به حرکت در آوردن آسانسور، ستون ها را به صورت عمودی و کلافهایی که برای اتصال ستونها در جای آسانسور به کار گرفته میشود.

کابین آسانسور باید بتواند به ‌راحتی از ستون‌ها بالا و پایین بیاید و ستونها باید تمام بار وارده از سمت کابین را تحمل کنند و وزنه را ثابت نگهدارند.

کیفیت آهن کشی آسانسور هر چقدر بالا باشد ایمنی آسانسور بیشتر شده و لرزش های آسانسور کاهش مییابد.

آهن کشی حکم قاب نگهدارنده برای کابین دارد پس میتوان گفت اگر آهن کشی انجام نشود آسانسور نه تنها هیچ ایمنی ندارد بلکه قادر به کشیدن هیچ باری نمیباشد.

میتوان گفت آهن کشی آسانسور اهمیت زیادی دارد که توسط ابزارهای مهندسی و نرم افزارهای تخصصی انجام میشود.

به دلیل اینکه کابین آسانسور به صورت عمودی بتواند حرکت کند نیاز به دو یا چند ریل راهنما دارد که برای ثابت نگهداشتن این ریلها عملیات آهن کشی باید انجام شود.

مراحل آهن کشی آسانسور

آهن کشی باید اصولی و طبق استاندارد انجام شود که در ادامه مراحل آهن کشی به ترتیب شرح داده میشود.

نقشه آهن کشی آسانسور

برای اجرای کار، نقشه آهن کشی اهمیت زیادی دارد که توسط مهندس طراح و نرم افزار تخصصی آماده میشود.

از روی نقشه آهن کشی میتوان پایان کار را حدس زد چون همه جزییات و نحوه اجرای کار در این نقشه موجود می باشد همچنین اگر خطایی در آن باشد مهندس طراح سریعا اقدام به اصلاح آن میکند.

شاقول ریزی آسانسور

قبل از اجرای آسانسور باید بررسی کرد تیرها همگی همسان باشند که این کار با شاقول ریزی انجام میشود.

برای انجام عملیات شاقول ریزی یک شخص از پشت بام ریسمان هایی روی هر ستون آویزان میکند.

که با انجام این کار اختلاف ریسمان ها با یکدیگر مقایسه میشود و ناشاقولی یا خطای چاه آسانسور برطرف میشود.

معین کردن محل قرارگیری صفحه پلیت ‌ها

از صفحه پلیتها در ساختمان اسکلت بتنی برای آسانسور استفاده میشود زیرا اتصالات فلزی در ساختمان اسکلت فلزی مورد استفاده قرار میگیرد.

صفحه پلیتها در چهار گوشه چاه آسانسور به صورت افقی برای مهار بهتر نیروهای وارده به کار گرفته می شود.

برای کارگذاری صفحه پلیتها، روی آن سیمان میریزند سپس قبل از انجام آهن کشی روی پلیتها باید پاک شود و کل آسانسور هم باید قبل از آهن کشی تمیز شوند.

تعیین خط مبنای آهن کشی (خط تراز)

خط مبنا همان خطی است که آهن کشی با ورودی آسانسور تراز می ‌شود.

سپس دیواری در پشت بام یا جلوی درب آسانسور کار گذاشته میشود که به عنوان خط تراز درنظر گرفته میشود.

این دیوار طبق الگوی اندازه ‌گیری با ناودانی و میلگرد صاف جوشکاری یا گچکاری شده و تثبیت می ‌شود.

 

  • مینو احمدی
  • ۰
  • ۰

لوکس متر چیست؟

آیا می دانید استاندارد روشنایی برای محیط های مختلف چقدر است؟ مطمئنا روشنایی محیط های مختلف مانند راهروها و راه پله ها، سالن غذاخوری، فضاهای داخل ساختمانهای مسکونی و اداری با فضاهایی مانند آزمایشگاه، کتابخانه ، فروشگاه ها و گلخانه ها با هم بسیار متفاوتند. جهت اندازه گیری شدت نور برای مکان های مختلف نیاز به دستگاه نور سنج و یا لوکس متر می باشد.

شدت نور چیست؟

میتوان گفت لوکس یک معیار اندازه گیری از شدت نور در یک محیط برای تمام فواصل از منبع نور است و یا به عبارت دیگر لوکس مقدار تفاوت نوری است که در محیط های مختلف توسط چشم انسان تشخیص داده میشود و اهمیت سنجش آن در این است که کیفیت نور در محل کار، مدارس و ساختمان های عمومی بر کمیت و کیفیت کار در کارگران و دانشجویان تأثیر می گذارد.

کاندلا چیست؟

یک کاندلا (معیار قدرت نور) یک مقدار ثابت است که تقریبا معادل با روشنایی یک شمع است. درحالیکه کاندلا یک واحد انرژی است، دارای یک واحد معادل شناخته شده به عنوان لومِن است، که همان اندازهی نور موجود در محیط را از لحاظ درک چشم انسان اندازه گیری می کند.

لومن چیست؟

یک لومن معادل نور تولیدشده در یک جهت از یک منبع نور با یک کاندلا است. لوکس با توجه به مساحت سطح که این نور منتشر میشود، تأثیر میگذارد که چقدر روشن است. یک لوکس برابر با یک لومِن نور در سطح یک مترمربع است.

نحوه اندازه گیری سطح روشنایی یا روشنایی محیط نیاز به استفاده از لوکس متریا Foot-candle meter دارد که وسایلی برای اندازه گیری روشنایی هستند. این به طور خاص اندازه گیری شدت نوری است که به چشم انسان میرسد و این قضیه با اندازه گیری انرژی نور واقعی تولیدشده یا منعکس شده از یک منبع یا منابع نور تفاوت دارد (همانطور که میدانید ذرات نور ماهیت فوتون و انرژی دارند)

مکانیزم یک مبدل لوکس با استفاده از یک سلول عکس برای ضبط نور کار میکند و سپس لوکس متر این نور را به یک جریان الکتریکی تبدیل میکند و اندازه گیری این جریان اجازه میدهد تا دستگاه بر اساس یک تابع مقدار روشنایی محیط لوکس را بسنجد.

محاسبه شدت نور با استفاده از فرآیند منبع نقطه ای انجام میشود. اندازه گیری شدت نور بسته به میزان شدت و فاصله نور متفاوت است. اگر یک منبع نقطه ای هیچ انعکاسی نداشته باشد یعنی فقط بخشی از نور تابیده شده به سطح می رسد. تذکر: برای سنجش روشنایی یک محیط بهتر است حدالامکان یک محیط بسته برای کار انتخاب کنید تا از نویز های محیطی در امان بمانید.

کاربرد ، انواع لوکس متر چیست ؟

انواع لوکس متر در صنایع مختلف از جمله عکاسی، صنعت روشنایی، محل کار، دفاتر و کلاس های آموزشی ،مکان های نمایش آثار هنری  و videography مورداستفاده قرار می گیرند. عکاسان اغلب در محیط های کم نور عکاسی میکنند و با کمک یک نور سنج به راحتی میتوانند مقدار نور را اندازه گیری کرده و آن ها را طوری به کار بگیرند تا شرایط ایدآلی برای عکاسی به دست آورند.

نحوه کار با لوکس متر

اندازه گیری شدت نور و نحوه کار با لوکس متر بسیار آسان می باشد جهت اندازه گیری شدت روشنایی می باید آشنایی نسبی با میزان شدت نور در محیط های مختلف داشته باشیم. تقریبا بیشتر دستگاه های لوکس متر دارای قابلیت های یکسان می باشند تفاوت آنها در سرعت نمایش ، دقت نمایش و محدوده رنج اندازه گیری می باشد.

اندازه گیری شدت روشنایی می تواند به منظور های زیر باشد.

اندازه گیری محیطی : تعیین شدت روشنایی و متوسط آن و درخشندگی

اندازه گیری موضعی: تعیین شدت روشنایی و درخشندگی در موضع مشخص

اندازه گیری به منظور ارزیابی فنی  و ممیزی

  • مینو احمدی
  • ۰
  • ۰

سنسور مغناطیسی

شاید برای بسیاری از کسانی که از آسانسور استفاده می کنند این سوال پیش آمده باشد که آسانسور چگونه سر یک طبقه می ایستد؟ آیا وسیله مکانیکی وجود دارد که باعث شناسایی و توقف می شود؟ یا اینکه آسانسور به صورت هوشمند اینکار را انجام می دهد؟!

کسانی که آشنایی نسبی با رشته برق دارند مطئنن می دانند که طراحی چنین سیستمی چندان کار دشواری نیست. زیرا کافی است از سنسورهای موجود در بازار یکی را انتخاب نماییم تا کار ما را راه بیندازد. سنسورهای مغناطیسی ابزاری بسیار مناسب برای طراحی چنین سیستمی می باشند زیرا علاوه بر هزینه کم، نصب آسان و دقت بالایی دارند و به همین منظور به وفور در صنعت آسانسور مورد استفاده قرار می گیرند.

سنسورهای مغناطیسی مورد استفاده در صنعت آسانسور از نوع لچ می باشند به این معنی که آخرین حالت خود را حفظ می کنند. بگذارید به صورت بسیار ساده توضیح دهم. فرض کنید یک سنسور مغناطیسی لچ و یک آهنربا در اختیار دارید. در داخل سنسور یک کنتاکت بسیار ریز طراحی شده است که اگر مثلا قطب منفی آهنربا روبروی سنسور قرار گیرد باعث بسته شدن کنتاکت می شود و اگر قطب مثبت آهنربا جلوی سنسور قرار گیرد باعث باز شدن کنتاکت خواهد شد و به خاطر اینکه کنتاکت از نوع لچ می باشد لذا آخرین حالت کنتاکت حفظ خواهد شد.

ما برای اینکه هر طبقه را شناسایی کنیم چند آهنربا در نزدیکیه هر طبقه بر روی ریل کابین تعبیه می کنیم تا سنسوری که بر روی کابین و نزدیک به ریل نصب شده است، این آهنرباها را شناسایی کرده و فرمان توقف آسانسور را بدهد. در نصب سنسور باید دقت زیادی صورت گیرد تا از حوادث احتمالی جلوگیری شود.

سنسور مغناطیسی یکی از انواع سنسورهای مجاورتی است که با واکنش نشان دادن نسبت به میدان الکترومغناطیسی اطراف اهنربای دائم یا الکتریکی عمل میکند. این نوع سنسور برای تشخیص وجود میدان نیاز به اتصال فیزیکی ندارد در نتیجه میتوان در بخشهای مختلفی از ان استفاده کرد.

در حالت کلی زمانی که میخواهید کمیت های فیزیکی مانند جهت، حضور یا عدم حضور و یا جریان را اندازه گیری کنید و قصد استفاده از سنسور‌های مغناطیسی را دارید، ابتدا باید این کمیت، یک میدان مغناطیسی را بوجود آورند و یا تغییری در میدان مغناطیسی سنسور ایجاد نمایند تا این سنسور این تغییر را احساس کرده و آن را توسط یک مدار به جریان و یا ولتاژ مناسب تغییر دهد.

کاربرد سنسور مغناطیسی

سنسورهای مغناطیسی کاربردهای فراوانی در صنعت دارند و معمولا در همه ساختمانها لاقل یکی از انها یافت میشود برای مثال میتوان در بالابر، اسانسور، کرکره برقی که بصورت عمومی مردم استفاده میکنند استفاده کرد در صورتی که میدان الکترومغناطیسی بر روی تجهیزات باشد میتواند از سنسور مغناطیسی در جاهای مختلفی استفاده کرد که در زیر برخی از انها اشاره شده است:

سنسور آهنربا توانایی شمارش وسایل را دارند.

این سنسور‌ها میتوانند باز یا بسته بودن درب ها را تشخیص دهند.

از این سنسور‌ها برای کنترل موقعیت تجهیزات نیز استفاده میکنند.

سنسور‌های آهنربا برای اندازه گیری سرعت چرخش مورد استفاده قرار میگیرند. (به این نوع سنسور‌ها اصطلاحا سنسور پیک آپ گویند)

سنسور مغناطیسی و سنسور القایی چه تفاوتی دارند؟

سنسور‌های مغناطیسی با توجه به اینکه شدت مغناطیسی را تشخیص می‌دهد، بنابراین فاصله دید و سرعت آن به قدرت آهنربایی به سنسور نزدیک می‌شود بستگی دارد؛ بنابراین سرعت عملکرد و دقت سنسور مغناطیسی نسبت به سنسور القایی کمتر می‌باشد.

آیا سنسور مغناطیسی، سنسور حساس به آهنربا، سنسور جک و magnetic sensor یکی هستند؟

همانطور که تا الان نیز متوجه شده اید سنسور مغناطیسی، سنسور حساس به آهنربا، سنسور جک و magnetic sensor همگی نام‌های مختلف سنسور مغناطیسی هستند که بر اساس کاربرد یا خاصیت این نوع سنسور‌ها نام گذاری شده اند.

  • مینو احمدی
  • ۰
  • ۰

نورد گرم:

در نورد گرم شمش پـس از رسیدن به درجه حـرارت مورد نظر (برای نورد ریل آسانسور دما باید معمولا بالاتر از 800 الی1100 درجه سانتیگراد باشد.) در کوره‌های نورد از بین چند مجموعه غلطک در حال چرخش عبور نموده و با کاهش متوالی مقطع نهایتا به فرم مورد نظر تبدیل می شود.

نورد سرد:

در نورد سرد هدف کاهش ضخامت ورق تحت فشار بسیار زیاد است. از ویژگی های این نوع نورد که معمولا در دمای محیط کار و حداکثر تا 200 درجه سانتیگراد انجام می شود می توان به افزایش سختی مواد ریل، افزایش نابجایی در ساختار کریستالی و افزایش تنش تسلیم (اشاره نمود در نورد سرد اکسیداسیون، تلورانس کمتر و پرداخت سطح بهتری حاصل می شود. (برخلاف نورد گرم که دارای پوشش اکسیدی است.) روغن کاری راحت تر انجام می گیرد.

به طور خلاصه ریلی که با نورد سرد تهیه شده باشد از کیفیت و مرغوبیت بهتری برخوردار بوده و به همین جهت قیمت آن نسبت به ریل نوردگرم گران تر می باشد

نکات مهمی در مورد ریل های آسانسور:

اگر ریل ابتدایی روی زمین کف چاه قرار گیرد با توجه باینکه ساختمان طبق عادت، در طول زمان مقداری نشست دارد، در اثر نشست و فشار وارده ریلهای آسانسور دچار قوس می شوند لذا باید دقت شود که در زمان نصب پایه ریل آسانسور فاصله مناسبی با کف چاه داشته و با زمین تماس نداشته باشد.

در زمان حمل و جابجایی ریلها آنها را با فاصله از زمین رها نکنید

حتما برای نگهداری ریلها از چوبهای جهار تراش یک اندازه و با فواصل نزدیک در زیر ریلها استفاده شود.

ریلها را هیچگاه مستقیما" بر روی زمین قرار ندهید.

از قرار دادن وسائل سنگین بر روی ریلها جدا" خودداری نمائید.

گاهی ممکن است در اثر جابجایی و حمل ریلها، قسمت لبه های طرفین  دو سرریلها (شیارهای نر و ماده و لبه های ریل) دچار زدگی و زائده شود، این زائده ها باید بوسیله سوهان نرم و با دقت برطرف گردد. به طوریکه در زمان نصب ریلها بر روی هم هیچگونه شکافی در بین لبه ریلها وجود نداشته باشد

کته ای که اکثراً به اشتباه آن را بیان می کنند این است که ریل نورد گرم اصلاً عملکرد خوبی ندارد و نیز از لحاظ امنتیتی خصوصاً هنگام پاراشوت مشکل ایجاد خواهد کرد.اما باید بگوییم که اینگونه نیست !!

درست است که ریل های نورد گرم و سرد بسیار متفاوت می باشند. اما اینگونه نیست که ریل نورد گرم در نحوه عملکرد دارای مشکل باشد.

1- تیغه ریل:

در ریل نورد گرم روی تیغه ریل رده های ماشین کاری به عمق حدودی 2 میلی متر در سرتاسر تیغه ریل به چشم می خورد اما در ریل نورد سرد تیغه ریل بدون ماشین کاری است و یکنواخت است و به جای رده های ماشین کاری، روی آن دانه دانه است که عمق کمتری دارند.

2- سختی:

سختی تیغه ریل های نورد گرم در حدود 130 برینل است در حالیکه سختی تیغه ریل های نورد سرد در حدود 200 برینل می باشد. از لحاظ کارآیی هیچ تفاوتی با هم ندارند فقط پس از پاراشوت کردن آسانسور، ریل نورد گرم آسیب بیشتری خواهد دید.

3- عمر مفید:

ریل های نورد سرد با توجه به اینکه سختی بالاتری نسبت به ریل های نورد گرم دارند، دارای عمر حدود 2 برابر نسبت به ریل های نورد گرم می باشند

  • مینو احمدی