مجله آسانسور ایران

مرجع جامع اطلاعات آسانسور

مجله آسانسور ایران

مرجع جامع اطلاعات آسانسور

۱۳ مطلب در آذر ۱۴۰۰ ثبت شده است

  • ۰
  • ۰

مقررات ایمنی سیم بکسل ها و ایمنی های مکانیکی

(ترمز ایمنی گاورنر ضربه گیر )

 

1- سیم بکسلهای متصل به کابین و وزنه تعادل می بایستی حتما از جنس فولاد ، حداقل 2 رشته با حداقل قطر 8 میلی متر باشند و مخصوص آسانسور ساخته شده باشند .

 

2- ضریب ایمنی سیم بکسلها در صورتی که تعداد سیم بکسلها 3 رشته یا بیشتر باشند حداقل 13 ودر صورتیکه 2 رشته باشد حداقل 16 می باشد .

 

3- حداقل نسبت بین قطر فلکه ها به قطر سیم بکسل 40 میباشد .

 

4- بارهای وارده بایستی بصورتی یکسان روی کلیه رشته های سیم بکسل توزیع گردد .

 

 

5- کلیه فلکه های گیربکس و هرزگرد بایستی دارای مانع خروج سیم بکسل از شیار باشند .

 

6- ترمز ایمنی ( پاراشوت ) صرفا هنگام پایین آمدن کابین فعال بوده و بوسیله فکها یا قرقره های درگیر با ریلها که در اثر افزایش سرعت کابین از گاورنر فرمان می گیرد ، عمل می کند .

 

Progressive ) -7- ترمز ایمنی ( پاراشوت ) برای آسانسور های با سرعت حداکثر یک متر بر ثانیه از انواع لحظه ای یا نوع تدریجی برای سرعت های بیشتر از یک متر بر ثانیه حتما از نوع تدریجی باشد .

 

8- ترمز ایمنی ( پاراشوت ) می بایستی ترجیحا در پایین ترین قسمت کابین مستقر شده و پس از عمل کردن فقط با بالا آوردن کابین آزاد گردد .

 

9- وسیله الکتریکی باید قبل از عملکرد کامل ترمز ایمنی یا درست هنگام ایستادن کابین موتور رااز کار بیاندازد.

 

10- کنترل کننده های مکانیکی سرعت ( گاورنر ) می بایستی متناسب با سرعت نامی آسانسور و رعایت مقررات ) ) تنظیم و ثابت شده است .EN81-9.9 مربوطه

 

11-سیم بکسل گاورنر می بایستی با قطر حداقل 6 میلی متر ، دارای حداقل ضریب اطمینان 8 و بسیار انعطاف پذیر باشد .

 

12- کنترل کننده های سرعت ( گاورنر ) بایستی دارای وسیله ای الکتریکی باشد که پس از عملکرد تا آزاد کردن کابین از حرکت آن جلوگیری نماید .

 

13- آسانسورها بایستی دارای ضربه گیرهای کابین و وزنه تعادل باشند که در پایین ترین حد حرکت کابین و وزنه تعادل و بر روی ستونهایی ( سکوهایی ) نصب میشوند و نوع مناسب آنها با توجه به سرعت و ظرفیت آسانسورها انتخاب می شود.

 

14-ضربه گیرهای سیار که با کابین و وزنه تعادل در حرکت هستند ، بایستی با ستون های ( سکوهای) حداقل نیم متر ارتفاع که در پایین ترین حد حرکت کابین و وزنه تعادل (در چاهک) تعبیه شده اند تماس حاصل نمایند .

 

15 – در هر صورت هنگام نشستن کابین روی ضربهگیرها بایستی فضای مناسب در چاهک بعنوان جان پناه وجود داشته باشد .

  • مینو احمدی
  • ۰
  • ۰

مقررات ایمنی ریل های راهنما :

1- کابین و وزنه تعادل بایستی هر کدام به وسیله حداقل دو ریل راهنمای سخت ، هدایت شوند .

2- توان و استحکام ریل ها ، متعلقات و اتصالات آن ها باید جهت تحمل نیرو های ناشی از عملکرد ترمز ایمنی ( پاراشوت ) وهمچنین انحناء و پیچشهای ناشی از بار نا متعادل داخل کابین ، کافی باشد .

3- ریل های راهنما باید به گونه ای به براکت ها و سازه ساختمان ها محکم شوند که اثرات نا مطلوب ناشی از نشست ساختمان یا انقباض بتن ، به صورت خود کار یا با تنظیم ساده ای قابل جبران باشد .

4- جوشکاری ریل ها به همدیگر یا به براکت ها و ساختمان ممنوع می باشد .

انواع کفشک راهنما

کابین ووزنه تعادل می باید بر روی پل راهنما توسط کفشک های بالایی و پائینی که به

شاسی متصل هستند هدایت شوند .

دو نوع اصلی کفشک راهنما وجود دارد که عبارتند از :

1 ) کفشک های لغزشی :

کفشک های لغزشی که اخیرا استفاده میشود برای سرعت های کم ومتوسط تا حدود 2 متر بر ثانیه می باشد . صطکاک لغزشی می تواند مقاومت قابل توجهی در حرکت کابین اعمال نماید . با بکار بردن کفشک های لغزشی ریلهای راهنما باید روغنکاری شوند تا مقاومت در مقابل اصطکاک و سایش کم شود و شرایط لغزش بهتر گردد . امروزه استفاده از روغنکاری کننده های خودکار با روغن سنگین یا گریس معمول است .

2 )کفشک های غلطکی

وجود کفشک های راهنمای غلطکی در آسانسور های سرعت زیاد ضروری هستند ، هر چند نرمی حرکت کابین و صرفه جویی در انرژی به علت کاهش در اصطکاک وجود این کفشک های غلطکی را در آسانسور های با سرعت متوسط را نیز اقتصادی می کند .

گاورنر سرعت غیر مجاز :

گاور نر در موتورخانهقرار دارد و شامل سیم بگسل گاورنر ( 1 ) ( سیم بگسل ) که از فلکه گاورنر (2) گذشته و به فلکه کششی ( 3 ) در ته چاهک امتداد یافته و مجددا به فلکه گاورنر برگشته و حلقه ای تشکیل می دهد . سیستم به وسیله کابین که در نقطه ( 4 ) به سیم بگسل گاورنر وصل شده به حرکت در می آید . وقتی که سرعت به حد فعال شدن گاورنر برسد ، گاورنر سیم بگسل را نگه می دارد و از آنجائیکه کاین هنوز حرکت خود را در جهت پائین ادامه می دهد لذا سیم گاورنر کشیده شده و در نهایت سیستم ایمنی عمل می نماید .

سرعت فعال شدن گاورنر باید حداقل 115 درصد سرعت اسمی باشد . EN81 مطابق

سیستم ایمنی ( پاراشوت )

کابین هر آسانسور که بوسیله سیم بگسل ها یا زنجیر ، معلق و ممکن است به وسیله اشخاص به منظور تردد و جابجایی بار یا کالا مورد استفاده واقع شود ، باید مجهز به سیستم ایمنی یا آنچه در ایران به اسم پاراشوت معروف شده است گردد . وزنه تعادل زمانی باید یا سیستم ایمنی ( پاراشوت ) مجهز شود که طبقه زیرین آن مسکونی باشد .

سیستم ایمنی یک وسیله مکانیکی برای متوقف کردن کابین ( یا وزنه تعادل ) به طریق در گیر شدن با ریل های راهنما است و در مواقعی که کابین از سرعت تعیین شده قبلی در جهت حرکت به سمت پائین تجاوز کند بدون توجه به دلیل افزایش سرعت ، عمل می کند .

سیستم ایمنی ترجیحا در زیر و در پائین ترین قطعه یوک کابین نصب می شود و بر روی جفت ریل های راهنما عمل می کند . درگیری با ریلهای راهنما باید همزمان باشد ، و کف کابین با بار توزیع شده بطور یکنواخت ، نباید انحراف بیش از 5 درصد از موقعیت خودش داشته باشد .

سرعت مشخص که کابین یا وزنه تعادل باید در آن متوقف ( پاراشوت ) شود برابر با سرعتی است که گاورنر برای آن تنظیم شده تا عکس العمل نشان دهد سیستم ایمنیوزنه تعادل ممکن است یا با خرابی سیستم تعلیق و یا بوسیله یک سیم بگسل ایمنی ، اگر سرعت اسمی از یک متر بر ثانیه متجاوز نباشد عمل نماید . یک سوئیچ سرعت بیش از حد مجاز باید روی دستگاه گاورنر نصب شود تا قبل از فعال شدن سیستم ایمنی مدارات کنترل را قطع نماید .

  • مینو احمدی
  • ۰
  • ۰

مقررات ایمنی سیستم محرکه و ترمز آسانسور

1- هر آسانسور باید حداقل یک سیستم محرک مخصوص به خود داشته باشد .

2- حرکت دادن آسانسور به دو روش مجاز است .

    الف )اسیستم اصطکاکی : با استفاده از سیم بکسل و فلکه و وزنه تعادل ( By traction )

     ب ) سیستم مستقیم : این سیستم چه از نوع وینچی بدون وزنه تعادل و چه از نوع فقط برای سرعتهای کمتر از .0.63 متر بر ثانیه مجاز است . (Positiv drive)

3- آسانسور باید مجهز به سیستم ترمزی باشد که در مواقع قطع منبع تغذیه موتور اصلی و یا مدارهای فرمان به صورت خود کار سیستم متحرکه را متوقف نماید .

4- سیستم ترمز باید یک ترمز الکترومکانیکی ( اصطکاکی ) داشته باشد .

5- سیستم ترمز باید بدون هیچگونه تاخیری پس از قطع مدار باز کننده ترمز ،عمل نماید ( دیود با خازنی که به طور مستقیم به ترمینال سیم پیچی ترمز متصل است بعنوان یک وسیله تاخیر دهنده محسوب نمی شود .

6- فشار کفشهای ترمز باید توسط نیروی فنر تامین شود .

7- ترمز باید دارای حداقل دو کفشک با لنتهای نسوز باشد که روی دیسک یا استوانه عمل می کنند .

8- استفاده از ترمز نواری ممنوع است .

9- وجود چرخ طیار یا وسیله دیگری برای رساندن کابین در حالت اضطراری تا سر طبقه ضروریست .

10- برای قسمتهای گردنده در دسترس با سطح ناصاف نظیر زنجیرها ، چرخ زنجیرها و چرخ دنده ها بایستی حفاظت موثری پیش بینی شود .

11- کلیه اجزاء گردنده با سطح صاف بایستی به رنگ زرد باشد .

سیستم تعلیق کابین و مکانیزم تعادل

 کابین و وزنه های تعادل :

کابین و وزنه های تعادل توسط سیم بگسلهای فولادی معلق نگاه داشته می شوند . سیم بگسل های آسانسور به بالای یوک کابین متصل می شوند .یک وسیله اتوماتیک برای تنظیم کشش سیم بگسل تعلیق باید حداقل در یکی از دو انتها وجود داشته باشد. این وسیله با مکانیزم متعادل ساز فشردگی بطور جداگانه معرفی می شود، چنین وسیله ای

شامل یک سوکت گوه ای است که همراه یک فنر مارپیچ فولادی ، ضربه گیر لاستیکی و کابل شو است .

وزنه تعادل  :

وزنه تعادل در آسانسورهای کششی و زنجیری برای تعادل جرم کابین و درصدی از وزن بار یا مسافر بکار می رود .ین درصد 45 تا 50 می باشد

وزنه های تعادل داخل قاب مربوطه بایستی به طریقی مهار شده باشند که در اثر ضربات احتمالی شکسته نشده و از قاب خارج نشوند . به قاب وزنه باید حفاظ یا حفاظ هایی فلزی نصب شوند تا در صورت شکستن کفشک های وزنه ، قاب از ریل وزنه خارج نشوند .

هدایت کابین :

استفاده از ریل راهنما بعلل زیر است :

1 ) برای هدایت کابین و وزنه تعادل در حرکت عمودی و حداقل کردن حرکات افقی .

2 ) جلوگیری از نوسانات کابین بعلت نیروهای خارج از مرکز

3 ) توقف و نگهداشتن کابین در هنگام عملکرد مکانیزم ایمنی

کابین و وزنه تعادل در حرکت خود باید توسط حداقل دو ریل راهنما فولادی صلب هدایت شوند . این دو از فولاد

ساختمانی دارای تنش کششی بیشتر از 370 نیوتن بر میلی متر مربع و کمتر از 520 نیوتن بر میلی متر مربع ساخته شده اند .

 

  • مینو احمدی
  • ۰
  • ۰

کاربرد بلبرینگ و یاتاقان در آسانسور

توی صنعت بلبرینگ ها به یه گروه اصلی تقسیم میشن: ساده ،غلتشی و لغزشی

در آسانسور تمرکز ما روی بلبرینگ های غلتشی هست ، این بلبرینگ ها بر اساس حرکت غلتشی کار میکنن و در ماشین روتور های مدرن با سرعت و بار نسبتا بالا کار میکنن.

بلبرینگ ها یکی از اجزا اصلی موتور آسانسور و سیستم محرک آسانسوره و در عمر مفید سیستم تاثیر بسیار بالایی داره

اصولا بلبرینگ های غلتشی رو بر اساس نوع باری که تحمل میکنن دسته بندی میکنن . یاتاقان های مورد استفاده در سیستم محرکه و سیستم گیربکس آسانسور از نوع شعاعی (radial)  و محوری (thrust) هستن.

بلبرینگ های غلتشی در آسانسور

دو نوع اصلی بلبرینگ های غلتشی ساچمه ای و استوانه ای هستن که هر کدوم مخصوص شرایط منحصر به فردی هستن

بلبرینگ های ساچمه ای به صورت تماس نقطه ای کارکرده و برای سرعت های بالا  و بارهای سبک تر مناسب هستن

یاتاقانهای غلتکی به صورت تماس خطی کار کرده و عموما  هم  در اندازه های بزرگتر گرانتر از بلبرینگ های ساچمه ای هستند

یاتاقانهای غلتکی بارهای سنگین و ضربه ای را بسیار بهتر از یاتاقانهای ساچمه ای تحمل می کند بلبرینگ های غلتشی بر اساس المانهای سخت فولادی که بین دو رینگ داخلی و خارجی قرار دارن و بین آن ها در حال چرخش هستن طراحی و ساخته می شن رینگ های فوق باعث حرکت پیوسته ساچمه ها یا غلتک ها می شن هر ساچمه یا غلتک نیز به واسطه وجود یک قفسه جدا کننده از هم مجزا می شن در نتیجه المان های غلتشی نسبت به هم در غذای صحیح قرار می‌گیرن بلبرینگ ها معمولاً بر حسب به ابعاد قطر خارجی در سوراخ رینگ داخلی و عرض اندازه گیری میشوند

اصول عملکرد یاتاقان

حداقل شش اصل کاری معمول وجود دارد:

یاتاقان ساده که معمولاً بوش، یاتاقان‌های سرمحور، یاتاقان بوش، یاتاقان‌های خان‌دار، یا یاتاقان‌های ساده نامیده می‌شوند.

یاتاقان غلتشی مانند یاتاقان‌های ساچمه‌ای (بلبرینگ‌ها) و یاتاقان‌های غلتکی (رولربرینگ‌ها).

یاتاقان مرصع که نیروها در آن بوسیله پیچیدن جزئی خارج از مرکز محور، تحمل می‌شود.

یاتاقان لغزشی که در آن نیروها توسط یک سیال و یا گاز تحمل می‌شوند.

یاتاقان مغناطیسی که در آن نیرو با کمک یک میدان مغناطیسی تحمل می‌شود.

یاتاقان خمشی که در آن حرکت با المان نیرویی که خم می‌شود، تأمین می‌شود.

حرکت‌های یاتاقان ها

حرکت‌های معمولی که یاتاقان‌ها اجازه آن را می‌دهند عبارتند از:

چرخش محوری; مانند چرخش میله محور.

حرکت خطی; مانند کشو.

حرکت کروی; مانند لولای کاسه ساچمه‌ای.

حرکت مفصلی; مانند درها.

نیروهای یاتاقان

یاتاقان‌ها تنوع گسترده‌ای در اندازه و جهتی که می‌توانند تحمل کنند دارند.

نیروها می‌توانند به صورت نیروی غالب شعاعی، محوری (یاتاقان کف‌گرد) یا ممان عمود بر محور اصلی یاافقی باشند.

سرعت‌ها در یاتاقان ها

انواع مختلف یاتاقان‌ها، محدودیت‌های سرعت عملکردی متفاوتی دارند. سرعت به طور نمونه به عنوان حداکثر سرعت سطحی نسبی تعریف می‌شود که واحدش اغلب ft/s یا m/s می‌باشد. یاتاقان‌های چرخشی به عنوان نمونه، عملکرد را به صورت DN توصیف می‌کنند که D قطر (اغلب به mm) یاتاقان و N سرعت چرخش با واحد دور بر دقیقه است.

عموماً سرعت عملکرد یاتاقان‌ها در بازه قابل توجهی با هم تداخل دارد. به عنوان نمونه یاتاقان‌های ساده در سرعت‌های پایین کارآیی دارند. یاتاقان‌های غلتشی سریعتر هستند، به دنبال آن یاتاقان‌های لغزشی و سرانجام یاتاقان‌های مغناطیسی قرار دارند که در نهایت بوسیله نیروی مرکزگرا و با غلبه بر مقاومت مواد، محدود می‌شوند.

  • مینو احمدی
  • ۰
  • ۰

علت ترس از آسانسور

در بسیاری از افراد، ترس از آسانسور از فوبیای خاص دیگری نشئت می‌گیرد که فرد به آن مبتلاست، اما به‌تنهایی خود را نشان می‌دهد؛ به این معنا که شاید فکر کنید فقط از سوار شدن به آسانسور می‌ترسید، اما این ترس در یک فوبیای دیگر ریشه دارد. ترس از آسانسور، مثل سایر انواع فوبیا می‌تواند از معمولی تا شدید باشد.

۱. تنگناهراسی یا کلاستروفوبیا

2. انزواطلبی یا آگورافوبیا

۳. تجارب گذشته

علائم ترس از آسانسور

ـ تنفس نامنظم، تپش قلب شدید، تعریق و ضعف و بی‌حالی هنگام قرار گرفتن در محیط آسانسور

ـ احساس ترس شدید از گیر افتادن و محدود شدن در فضاهای بسته

ـ احساس تنگی نفس در هنگام سوار شدن درآسانسور

ـ احساس نگرانی و اضطراب بالا از محیط‌‌های بسته

ـ اجتناب از سوار شدن بر آسانسور

ـ گرایش به مکان‌های باز

ـ ترس از خفگی

 

غلبه بر ترس از آسانسور

در بسیاری از افراد، یادگیری راهکارهای امنیتی و آشنایی اولیه با سازوکار آسانسور به غلبه بر ترس معمولی از آسانسور کمک می‌کند. همچنین تماشای چندساعتۀ آسانسور شیشه‌ای نیز می‌تواند در رفع ترس از آسانسور مفید باشد.

اگر ترس شما بسیار شدید و مداوم است، بهتر است از متخصص کمک بگیرید. ترس از آسانسور ممکن است باعث رد کردن یک پیشنهاد کاری خوب در طبقات بالای یک ساختمان، امتناع از ملاقات بیمارانی که در طبقات بالای بیمارستان بستری هستند و بالا رفتن از ده‌ها پله به‌جای استفاده از آسانسور شود.

این نکته را به خاطر بسپارید که با کمک مشاور و کمی تمرین، اجازه نخواهید داد که ترس از آسانسور، زندگی شما را مختل کند.

روش های رفع ترس از آسانسور؟

لیست تهیه کردن

مواجهه با عامل ترس

آسانسور بازی

روان درمانی

درمان شناختی رفتاری

هیپنوتیزم درمانی

مواجهه درمانی

  • مینو احمدی
  • ۰
  • ۰

ظرفیت آسانسورها

اولین ویژگی از آسانسورها که مورد توجه قرار می گیرد یا در مورد آن سوال می شود ؛ بدون شک ظرفیت آسانسور است که جلب توجه می کند. چرا که ؛

نحوه استفاده،

اصول و قواعدی که می بایست در استفاده از آن رعایت کرد

و دلیل احتمالی خرابی آسانسور

همگی به این ویژگی مرتبط هستند.

عوامل موثر بر ظرفیت آسانسور

کابین آسانسور تاثیرگذار ترین بخش از آسانسورهاست که ظرفیت آسانسور و توان و قدرت سایر قطعات به تبع آن تعیین می شوند.

در واقع زمانی که آسانسورها طراحی می شوند، با توجه به گنجایش و مساحت کابین، طراحی می شود و سایر قطعات از جمله موتور آسانسور با توجه به وزنی که می بایست تحمل کند انتخاب و در پیاده سازی استفاده می شوند.

همچنین در طراحی آسانسور، نهایت سعی طراح بر این است که از تمام فضای چاله آسانسور به بهترین نحو استفاده شود.

پس هرچه مساحت کابین آسانسور بیشتر باشد ظرفیت آسانسور هم بیشتر بوده و نیاز به موتور قدرتمندتری برای پشتیبانی از این کابین است.

تصور کنید که اگر قطعات و موتور آسانسور بدون توجه به ظرفیت کابین استفاده شوند؛ چه اتفاقی رخ می دهد؟

اگر ظرفیت بیش از توان موتور باشد ؟

ظرفیت کابین آسانسور چگونه تعیین می شود؟

در تعیین گنجایش کابین آسانسور عوامل مختلفی را مدنظر قرار می دهند که می توان آن ها را به دو دسته کلی تفکیک کرد:

اولین نکته سرعت آسانسور و تعداد توقف ها و ارتفاع ساختمان است که در طراحی و تعیین ظرفیت کابین آسانسور می بایست مدنظر قرار گیرد.

دومین نکته اندازه چاه، کابین و البته موتورخانه آسانسور است که با توجه به کلیت این عوامل ظرفیت کابین با توجه به کاربری آن تعیین خواهد شد.

ظرفیت آسانسورها یکی از اصلی ترین عوامل موثر بر کاربرد و البته طول عمر آسانسورهاست

و به همین دلیل توصیه می شود پیش از هر چیز از کاربری و انتظاری که از آسانسور ساختمان را با دقت تعیین کنید؛

سپس اقدام به طراحی، اختصاص فضا و پیداه سازی کنید

استفاده نابهجا و بیش از ظرفیت و توان آسانسورها، بخش عمدهای از خرابیهای آسانسور را به خود اختصاص

داده است. هر آسانسور بطور دقیق دارای گنجایشی تعریف شده میباشد و در صورت بیتوجهی به آن شاهد

خرابی و صرف هزینههای اضافی در سرویس و نگهداری آسانسور خواهیم بود. مواردی از این قبیل که نقش

بسزایی در خرابی این تجهیزات مهم ساختمانی دارند، شامل گزینههای زیر میشوند

حمل لوازم منزل توسط آسانسورهای مخصوص مسافر

دستکاری سیستمهای آسانسور توسط افراد نابلد

اعمال فشار و یا ضربه به دربها

فرسوده شدن تجهیزات

کیفیت بد و نامناسب اجناس بکار رفته در ساخت آسانسور و

رعایت این موارد میتواند نیاز تجهیزات را به سرویس و نگهداری آسانسور به میزان قابل توجهی کاهش دهد

  • مینو احمدی
  • ۰
  • ۰

قطع شدن برق

یکی دیگر از دلایلی که سبب از کار افتادن آسانسور می‌شود، قطع جریان برق است. چون که بیشتر آسانسورها دارای باتری پشتیبان هستند و در زمانی که برق برود باتری وارد مدار شده و اسانسور را به نزدیک ترین طبقه هدایت می‌کند و اگر پس از توقف دوباره جریان برق وصل شود کار خواهد کرد در صورتی که قطعات الکتریکی و یا مکانیکی آن آسیب ندیده  باشد در یک تقسیم بندی دلایلی که می‌تواند باعث از کار افتادگی آسانسور شود را آورده‌ایم که عبارتند از:

نوسان بالای برق ورودی

قطع کامل برق ورودی سیستم آسانسور

نبود باطری پشتیبان

دوفاز شدن برق آسانسور

تک‌فاز شدن برق آسانسور

تداخل فرکانس بالای برق ورودی

 نقص‌های الکترومکانیکی

یکی دیگر از دلایلی که احتمال بروز آن‌ها برای خرابی آسانسور زیاد است مشکلات الکترومکانیکی می‌باشد. آسانسور سیستمی الکترومکانیکی است که قطعات بسیار زیادی در آن وجود دارند. اگر هر کدام از آن‌ها آسیب ببینند آسانسور از کار می‌افتند. زمانی که برای آسانسور قطعات بی کیفیت خریداری شود؛ ُآسانسور نمی‌تواند دوام زیادی داشته باشد و در مقابل هر ضعف به سرعت خراب می‌شود. همچنین خارج شدن آسانسور از تراز طبقات مختلف هم سبب شده تا از کار بیفتند. کفشک قطعه مهم دیگری در آسانسور است که معیوب شدن آن هم در کارافتادگی آسانسور تاثیر زیادی دارد.

دلایل دیگر از کار افتادن آسانسور در یک نگاه

عدم سرویس و نگهداری آسانسور در بهترین زمان ممکن

خرید آسانسور از شرکت‌های نامعتبر

فعال شدن ترمز آسانسور

تنظیم نادرست میکروسوئیچ‌های ایمنی و فعال شدن آن‌ها

اشتباه در مراحل نصب آسانسور

خارج شدن کابین از ریل راهنمای آسانسور

تنظیم نادرست براکت ریل آسانسور

تنظیم نبودن تنظیمات کنترلی تابلو فرمان آسانسور

نقص فنی در موتور آسانسور

سرویس نکردن به موقع آسانسور

عدم آشنایی کامل با استفاده درست از آن

 

  • مینو احمدی
  • ۰
  • ۰

پشت بند ریل آسانسور

پشت بند ریل آسانسور قطعه ای است رابط بین دو ریل که بصورت متوالی مورد استفاده قرار گرفته اند.این قطعه وظیفه اتصال این دو را عهده دار است.

پشت بندها به تناسب انواع تیپ ریلهای آسانسور دسته بندی می شوند.ریلهای متداول در بازار ایران با استانداردهای متداول جهانی T70,T50,T45,T89 شناخته می شوند.پشت بندها نیز با نامهای T70(T9),T50(T5),T45,(T16)T89,T127 شناخته می شوند.

ریل های ایتالیایی(مونته فررو،مارازی)،ریلهای ترک(آیگون،فالکون،آس رای،ترک الی رای و)،ریلهای چینی و بعضا ریلهای اسپانیایی کشش سرد(ساورا) دارای پشت بندهای یکسان و قابل استفاده بجای یکدیگرند.

پشت بندهای مورد استفاده در داخل کشور به دو نوع بازاری(استاندارد بازار ایران) و فابریکی(استاندارد جهانی) تقسیم می شوند که عمدتا از حیث ضخامت با یکدیگر تفاوت دارند.

وارد کنندگان،تجار،بازرگانان و دارندگان فروشگاه آسانسور همواره به دنبال تامین پشت بند با کیفیت از بازار داخل در تیراژهای متفاوت می باشند.اما برای تامین این محصولات با کیفیت و قیمت مناسب با چه کسی باید ارتباط برقرار کرد؟قیمت پشت بند چقدر می باشد؟

نصب ریل آسانسور

نصب ریلهای راهنمای آسانسور اولین مرحله ی نصب و راه اندازی آسانسور است.

در آسانسورهای کششی سیستم تعادل به گو نه ای است که کابین و وزنه ی تعادل در خلاف جهت یکدیگر حرکت می نمایند. اگر کابین به سمت بالا حرکت نماید، وزنه تعادل به سمت پایین حرکت می کند و بالعکس. از این رو کابین و قاب وزنه نیازمند سیستمی هستند که در مسیر تعیین شده با حداقل تکانه های افقی (در دو جهت: عقب-جلو و چپ-راست)حرکت نمایند تا حداقل کیفت حرکت (علی الخصوص برای کابین) تأمین گردد. محاسبات ریل (Guide Rails Calculations) تعیین می کند که چه نوع ریلی برای کابین و چه نوع ریلی برای قاب وزنه استفاده گردد و همچنین طراحی آسانسور (Elevator Designation) معین می سازد که ریلهای با چه آرایشی در چاه آسانسور نصب گردند.

بنابر این علل استفاده ریل در سه مورد ذیل خلاصه می شود:

هدایت و راهنمایی حرکت کابین و کادر وزنه تعادل در راستای حرکت عمودی

ممانعت از نوسانات افقی کابین به دلیل نیروهای واردۀ خارج از مرکز

تحمل وزن کابین در هنگام عملکرد ترمز ایمنی (پاراشوت

ریلها حساس ترین قطعات مکانیکی آسانسور هستند که دقت در حمل و نقل ، نصب و نگهداری آنها حائز اهمیت است. هر ریل دارای مشخصات فنی و جدول ویژه ای است که پارامترهای ابعادی مقاطع ، خواص فیزیکی و ... ریل را مشخص می سازد، چنانچه دقت کافی در مراحل پیش از نصب ریل آسانسور لحاظ نگردد، کیفیت حرکتی آسانسور به طور قابل ملاحظی افول خواهد نمود

نوع و سایز ریل راهنما

قطعا اولین سوالی که در ذهن پیش از نصب ریل راهنمای آسانسور پیش می آید این است که چه نوع ریلی و با چه سایزی باید تهیه نمود.

جنس ریلهای آسانسور باید از فولاد ST-37 ساختمانی باشد و حتما باید سطح آن کاملا صیقلی و بدون هیچگونه تاب و انحنا بوده و از جنس مرغوبی باشد

ریل T5 بعنوان ریل راهنمای وزنه تعادل آسانسور

ریل T9 برای آسانسور 5 الی 10 توقف و ریل T16 برای آسانسورهای بالاتر از 10 توقف بعنوان ریل راهنمای کابین آسانسور

با توجه مشخصات کاتالوگ ریل ها باید توجه کنید که عدد تنش کششی ریل بین 370 الی 520 نیوتن بر میلیمتر مربع باش

نحوه نصب ریل و براکت نگهدارنده

در ابتدا توجه کنید که ریل های آسانسور توسط صفحاتی بنام پشت بند ریل به یکدیگر متصل می گردند و همچنین توسط لوازمی بنام براکت بین دیوار و آهنکشی محکم می شوند. برای اینکه اتصال ریل های راهنمای آسانسور کاملا یکنواخت و دقیق باشد در یک سر ریل شیاری سراسری تعبیه شده است و همچنین در سمت دیگر ریل راهنما زبانه ای به اندازه شیار سمت دیگر وجود دارد که بعنوان راهنمای نصب ریل عمل کرده و با توجه به آن کافیست دو ریل را روی هم قرار داد و کاملا به صورت نر و مادگی در هم فرو رفته و ریل ها بصورت دقیق روی هم قرار میگیرند. همچنین در قسمت انتهایی دو سر ریل راهنمای آسانسور یعنی در محل اتصال پشت بند به ریل راهنما ، کاملا توسط کارخانه تراشکاری و صیقلی شده است تا دقیقا ریل بتواند با پشت بند ریل منطبق شود.

  • مینو احمدی
  • ۰
  • ۰

جک آسانسور

جک آسانسور

جک در آسانسورهای هیدرولیک بازوی حرکت کابین است. چون جک در آسانسور به صورت قائم نصب می شود، طراحی جک به صورت یکطرفه است. شفت فولادی که یا استوانه ای توپر است و یا در اغلب موارد یک لوله فولادی که جداره آن طی عملیاتی خاص با دقت بالا صیقلی شده داخل سیلندر حرکت می کند. جک ها یا از نوع دفنی هستند که در زیر کابین در مرکز چاهک حفر شده اند و یا در کنار کابین به صورت مستقیم یا غیرمستقیم مستقر می شوند. در غالب موارد، جک ها عملکردی فشاری دارند و در برخی موارد به صورت کششی طراحی می شوند تا از وزنه های تعادل برای کمک به حرکت کابین استفاده شود.

انواع جک آسانسور

از نظر ساختاری عموما، جک آسانسور از نوع شناور (بدون پیستون) و با عملکرد یک طرفه است. جک ها می توانند به صورت مستقیم یا غیرمستقیم نصب شوند. طراحی جک می تواند به صورت تک مرحله ای و یا تلسکوپی دو یا سه مرحله ای باشد. همچنین جک ها با توجه به مشخصات و شرایط محل نصب می توانند به صورت دو تکه تحویل داده شوند.

شیر ایمنی ترکیدگی در جک آسانسور

شیر ایمنی ترکیدگی یا راپچر ولو مهمترین قطعه ایمنی آسانسور هیدرولیک است که در ورودی جک آسانسور نصب می شود. در شرایطی که به دلیل نشتی عمده یا ترکیدگی مجاری روغن این شیر ترکیدگی با بستن مجرای جک، مانع سقوط آن می شود.

برای آشنایی بیشتر با شیر ایمنی ترکیدگی پیشنهاد می شود به مقاله شیر ایمنی ترکیدگی در همین سایت مراجعه کنید. شرکت بلین آلمان یکی از تولید کنندگان معتبر و پیشگام راپچر ولو در دنیا است. برای دریافت اطلاعات فنی می توانید کاتالوگ راپچر ولو شرکت بلین آلمان را مطالعه کنید.

پاوریونیت آسانسور

پاوریونیت آسانسور هیدرولیک، واحد تامین قدرت، ایجاد و کنترل حرکت آسانسور است و شامل قطعات و متعلقات گوناگونی است که هر یک عملکردی منحصر به فرد در سیستم داشته و با یکدیگر در ارتباط هستند. در ادامه اجزا و قطعات اصلی پاوریونیت ها آورده شده است.

انواع پاوریونیت آسانسور

پاوریونیت ها بسته به نوع تجهیزاتی که در آنها به کار رفته متفاوت هستند. معمولا در حالت کلی پاوریونیت ها به سه گروه عمده پاوریونیت با شیر کنترل مکانیکی، پاوریونیت با شیر کنترل الکترونیکی و پاوریونیت برپایه درایو تقسیم می شوند. هر یک از گروه های عنوان شده بسته به مشخصات فنی و نوع تجهیزات انواع گوناگونی دارند.

مخزن در پاوریونیت آسانسور

مخزن، محل نگهداری روغن مورد نیاز در حرکت سیستم است. و به نحوی طراحی می شود که کلیه اجزای پاوریونیت در محل مناسب داخل و یا روی آن تعبیه شوند. به عبارتی مخزن پاوریونیت نقش بدنه آن را دارد و باید از استحکام کافی برخوردار باشد.

الکتروموتور در پاوریونیت آسانسور

کارکرد اصلی الکتروموتور تبدیل انرژی الکتریکی به انرژی مکانیکی برای حرکت دورانی است. الکتروموتور وظیفه اصلی چرخش بخش متحرک پمپ را دارد و نیروی لازم برای حرکت آسانسور را فراهم می آورد. در پاوریونیت می توان از الکتروموتورهای مستغرق (داخل مخزن) یا الکتروموتورهای اصطلاحا خشک (بیرون مخزن) استفاده کرد. سرعت گردش، توان الکتروموتور، ولتاژ و شدت جریان، از جمله شاخص های کلیدی در انتخاب الکتروموتور هستند.

  • مینو احمدی
  • ۰
  • ۰

کلید میکروسوئیچ

میکروسوئیچ (میکرو سوئیچ) نوعی کلید است. یک کلید الکتریکی که با نیروی فیزیکی بسیار کمی فعال می شود. این یک ابزار سوئیچ در صنعت برق است و کاربردهای گسترده ای در صنعت برق دارد ، بنابراین ما هر روز از اجزای سطح میکروسوئیچ استفاده می کنیم. میکروسوئیچ در واقع یک سوئیچ کوچکتر است که با کمترین فشار کار می کند. میکرو سوئیچ برای قطع یا اتصال برق به مدار استفاده می شود.

میکروسوئیچ ها در دو مدل مختلف صنعتی و خانگی طراحی ، تولید و به فروش می رسند. آنها هیچ تفاوتی در عملکرد ندارند ، اما عمر مفید میکروسوئیچ درجه صنعتی بیشتر از میکروسوئیچ داخلی است و برای ساخت  ان باید استانداردهای فنی بیشتری را رعایت کنید. یک ویژگی متمایز کلید میکروسوئیچ این است که حرکات نسبتاً کوچک دکمه های محرک منجر به حرکات نسبتاً بزرگی در اتصال الکتریکی می شود که در سرعت های بالا (صرف نظر از سرعت تحریک) رخ می دهد. میکروسوئیچ یکی از اجزای مورد استفاده در صفحه کنترل به ویژه مدار کنترل است.

کاربرد میکروسوئیچ

میکروسوئیچ چیست به طور گسترده ای در صنعت برق استفاده می شود. استفاده از میکروسوئیچ بسیار مفید و گاهی حتی ضروری است. امروزه از میکروسوئیچ در تابلوهای مختلف ، خودروها ، دزدگیرها و ... میکروسوئیچ در آسانسورها ، ربات ها ، صنایع ایمنی و بازرسی استفاده می شود.مهمترین مزایای میکروسوئیچ تنوع ، قیمت مناسب و کاربرد وسیع آنها است.

طرز کار میکروسوئیچ هایی برای قطع و وصل موتورهای کوچک ، لامپ ها و کلیدها وجود دارد. هر کلید مکانیکی از دو قسمت رسانا تشکیل شده است که با اتصال دو مدار و قطع آنها به یکدیگر متصل می شوند. این دو اثر کنتاکی نام دارند. کنتاکی علاوه بر هدایت الکتریکی و مقاومت در برابر خوردگی ، باید سختی و مقاومت سایشی مناسبی نیز داشته باشد.

یکی از بهترین روش های کنترل قوس در سوئیچ ها هنگام قطع و وصل ، افزایش سرعت این عمل است. از فنرهای زیادی برای افزایش سرعت قطع و وصل استفاده می شود. به این ترتیب ، زمانی که فاصله تماس کوتاه است و احتمال ایجاد قوس وجود دارد ، به حداقل می رسد. همچنین می توان از عایق های سرامیکی برای جلوگیری از ایجاد قوس استفاده کرد.

میکروسوئیچ به طور کلی شامل چهار قسمت اصلی زیر است:

1- اهرمی که هدف به آن ضربه می زند. هر میکروسوئیچ دارای یک شاسی است هنگامی که یک شی یا هدف به شاسی برخورد می کند ، کنتاکت موقعیت خود را تغییر می دهد.

2- دستکاری قسمتی است که به اهرم متصل شده و حرکت خطی ، عمودی یا چرخشی اهرم را تغییر می دهد تا موقعیت کنتاکت تغییر کند.

3- بدنه اصلی کلید شامل کنتاکت که حالت آن توسط اپراتور کنترل می شود.

4- به کنتاکت سوئیچ وصل شده و سیم ها را با پیچ های ترمینال به پایانه های برق کلید متصل کنید.

 

در انتخاب میکروسوئیچ مناسب باید به ویژگی های مکانیکی و پارامترهای عملکرد تجهیزات مختلف و همچنین اندازه ، کار ، روش نصب ، دقت و سرعت مورد نیاز توجه کرد. علاوه بر این ، رتبه الکتریکی میکروسوئیچ باید با سیستم مورد نظر مطابقت داشته باشد.

 

 

 

  • مینو احمدی