ترمز ایمنی
کابین هر آسانسور که برای تردد اشخاص و یا جابجایی بار یا کالا مورد استفاده واقع شود، باید به سیستم ایمنی (یا آنچه در ایران به اسم پاراشوت معروف شده است) مجهز گردد. لازم به ذکر است که طبق استاندارد ۶۳۰۳ اگر طبقه زیرین وزنه تعادل مسکونی یا خالی باشد، باید وزنه تعادل نیز به سیستم ترمز ایمنی (پاراشوت) مجهز یا ستونی زیر آن ساخته شود.
ترمز ایمنی وسیله ای مکانیکی است که در قسمت بالا یا ترجیحا در قسمت زیرین چهارچوب کابین (یوک) و یا وزنه تعادل قرار می گیرد که در مواقع اضطراری با افزایش غیر عادی سرعت، فعال شده و سبب توقف کابین یا وزنه تعادل می شود.
در هنگام افزایش سرعت بیش از میزان تعیین شده (یعنی بیشتر از ۱۱۵ در صد سرعت نامی) سیستم قفل شده و ضمن قطع برق موتور آسانسور(توسط میکروسوئیچ تعبیه شده روی آن) سیستم ترمز ایمنی را فعال می نماید. (البته سرعت نامی ۱۱۵ درصد مطابق استاندارد EN می باشد.)
انواع سیستم های ترمز ایمنی (پاراشوت)
نوع لحظه ای شامل دو نوع : شانه ای و غلطکی
درگیری کامل فک کابین های ترمز ایمنی با ریل و تاثیر ان بر روی کابین و به صورت آنی
نوع لحظه ای با اثر ضربه گیری
درگیری کامل فک کابین های ترمز ایمنی با ریل و تاثیر ان بر روی کابین وبه صورت آنی ،ولی عکس العمل روی کابین یا وزنه تعادل از طریق سیستم ضربه گیر ،کاهش می یابد.
مطابق با بند۱۰-۴-۲ و ۱۰-۴-۳ مبحث ۱۵ مقررات ملی ساختمان سیستم ضربه گیر باید از نوع مستهلک کنندهانرژی یا جذبی یا ذخیره ای که هنگام حرکت برگشتی انرژی را از دست می دهند باشد.
نوع تدریجی
مکانیزمی است که در آن کاهش سرعت با عمل ترمز روی ریل های راهنما انجام می شود. اثر نیروها را بر کابین یا وزنه تعادل ، کاهش می دهد.
ویژگی های ترمز ایمنی:
شتاب کند شونده:
در زمان سقوط میزان شتاب کند شونده باید بین ۰٫۲ تا ۱gn باشد.
آزادکردن ترمز ایمنی (تنها با بالابردن کابین و پس از آزاد کردن به صورت عادی عمل نماید)
پاراشوت:
پاراشوت یا ترمز ایمنی مکانیزمی است که زیر یوک کابین و در دو طرف آن سوار میشود و به وسیله ی دو فکی که دارد، می تواند کابین را روی ریل ها متوقف کند.
عملکرد پاراشوت بدین گونه است که به محض افزایش بیش از حد سرعت کابین،(برای آسانسور های مختلف متغیر می باشد) سیم بکسل متصل به گاورنر متوقف میشود وبه تبع آن اهرمی که به این سیم بکسل متصل است همراه با ادامه ی حرکت کابین کشیده میشود و دو فک ترمز را بهم نزدیک میکند ، در این زمان بر اثر وزن کابین و سطح تماس فک ها با ریل ، کابین می ایستد .
نکاتی که می بایست کنترل شود:
در زمان نصب دسته پاراشوت به فک ها پیچ آلنی در حدی سفت گردد که دسته پاراشوت کاملا محکم به فک ها متصل نباشد (دسته پاراشوت باید کمی خلاصی داشته باشد)
در زمان نصب دسته پاراشوت نصب شد باید بتوانیم از رو یا زیر کابین فنر باید طوری تنظیم شود در حین اینکه فنر تحت فشار است بتواند حدود ۱۰ سانتی متر هم جمع شود ( فنر مانع بالا آمدن دسته پاراشوت نشود)
در زمانی که دسته پاراشوت نصب شد باید بتوانیم از رو یا زیر کابین دسته پاراشوت را بهراحتی بالا بکشیم و رها کنیم و فک ها به حالت عادی برگردند.
- ۹۹/۱۲/۲۰