گاورنر آسانسور و کاربرد آن در سیستم آسانسور
کاربرد گاورنر آسانسور:
در توضیحی خلاصه، نحوه کار گاورنر آسانسور به این شکل است: زمانی که سرعت کابین آسانسور در حین حرکت، بیش از حد مجاز میشود، گاورنر از طریق دنده ایمنی که روی کابین آسانسور دارد و از طریق طناب گاورنر، سرعت سقوط کابین را کند و در نهایت متوقف میکند. اما اگر بخواهیم جزئیات بیشتری را بررسی کنیم، به موارد زیر میرسیم:
در حالت نرمال و در زمان حرکت کابین آسانسور، سرعت فلکه گاورنر با سرعت حرکت کابین برابر است. در صورت بروز هرگونه خطا یا ایراد در سیستم آسانسور و افزایش سرعت ناگهانی کابین آسانسور، پیش از آنکه سرعت کابین به ۱۱۵ درصد سرعت نامی برسد، فکها یا گیرههای پاندولی داخل گاورنر با دندههای مخصوص و ثابتی که در آن وجود دارد، درگیر شده و در مرحله اول از ادامه حرکت کابین جلوگیری میکند.
وجود نیروی گریز از مرکز زیاد که در نتیجه افزایش سرعت کابین پدید میآید، باعث میشود که فکهای گاورنر به سمت بیرون رانده شده و با لبه یا دندههای ثابت گاورنر برخورد کرده و گاورنر را متوقف کنند. در همین زمان پس از درگیر شدن فکهای گاورنر آسانسور، میکروسوئیچهای فرمان قطع موتور آسانسور فعال شده و موتور را از حرکت باز میدارند. این میکروسوئیچها در کل مجموعه فلکه ته چاهک آسانسور، گاورنر موتورخانه آسانسور و یوک کابین متصل به سیم بکسلهای گاورنر تعبیه شدهاند.
عملکرد این میکروسوئیچها به این گونه است که وقتی سیم بکسل بصورت آزادانه در حرکت هستند، اهرمهای توقف نیز با کمک فنرهای تعبیه شده در جای اولیه خود قرار میگیرند. پس از قفل شدن فلکه اصلی گاورنر، سیم بکسل گاورنر اهرمهای توقف را فعال کرده و باعث ارسال فرمان از سمت تابلو فرمان آسانسور به قسمتهای مختلف ایمنی آسانسور میشود. پس از توقف موتور آسانسور و از حرکت بازایستادن آن، پاراشوت فعال شده و کابین آسانسور در هر ارتفاعی که قرار دارد ثابت میایستد.
وظیفه گاورنر آسانسور:
اگرچه با بیان عملکرد گاورنر آسانسور، وظیفه این جزء از آسانسور مشخص شد، اما یکبار دیگر، این موضوع را از جهت دیگری بیان میکنیم: وظیفه گاورنر آسانسور به عنوان یک قطعه الکترومکانیکی که در انواع آسانسورهای کششی و آسانسورهای هیدرلیک طنابدار وصل میشود، ایجاد نقش حمایتی در سرعتهای بالاتر از حد مجاز کابین است تا مانع از سقوط آن شود. در چنین وضعیتی، سیستم گاورنر آسانسور به پاراشوت و ترمز اضطراری فرمان صادر میکند و با عمل کردن آنها کابین را از حرکت باز میدارد.
انواع گاورنر آسانسور:
انواع گاورنر سرعت آسانسور را از دو دویدگاه میتوان تقسیمبندی کرد:
گاورنر دارای حرکت عمودی یا پاندولی: اگر بخواهیم ساختار این نوع گاورنرها را بررسی کنیم، به اهرمی میرسیم که در قسمت میانی گاورنر قرار میگیرد که قادر به حرکت نوسانی در دو محور است. این اهرم در حال نوسان است و هر زمان که سرعت حرکت آسانسور بیش از حد مجاز شد، نوسان این اهرم هم بیشتر خواهد شد تا با تحریک میله محرک و درگیر کردن زبانه پایین اهرم به چرخ گاورنر، منجر به توقف کابین شود.
گاورنر سانترفیوژی یا گاورنر گریز از مرکز: این نوع از گاورنرها، در انواع آسانسورها مورد استفاده قرار میگیرند، یک چرخ دوار و اهرم افقی بخش اصلی آن را تشکیل میدهند که با سنسور الکتریکی کامل میشود. با افزایش سرعت حرکت کابین به بیش از حد مجاز، اهرم مکانیکی گاورنر سانتریفیوژی وارد بخش تورفته چرخ دوار شده و منجر به قفل شدن همدیگر میشوند، زبانه پاراشوت به ریلها قفل شده و سنسور الکتریکی با فعال کردن مدار ایمنی، برق موتور را قطع میکند.
- ۰۰/۰۶/۲۷