مجله آسانسور ایران

مرجع جامع اطلاعات آسانسور

مجله آسانسور ایران

مرجع جامع اطلاعات آسانسور

  • ۰
  • ۰

شالتر آسانسور یا میکروسوئیچ و کاربرد آن

کاربرد شالتر آسانسور

بطور کلی به میکروسوئیچ‌هایی که در انتها و ابتدای چاه آسانسور نصب می‌شود، شالتر آسانسور گفته می‌شود. یکی از خطرات احتمالی خروج کابین آسانسور از محدوه‌ی حرکتی مجاز و  برخورد آن به کف یا سقف چاه آسانسور می‌باشد. از این رو این قطعه برای جلوگیری از برخورد کابین آسانسور با کف چاهک آسانسور و همچنین برخورد آن با سقف چاه آسانسور مورد استفاده قرار می‌گیرد. شالتر همچون یک کلید قطع و وصل عمل می‌کند. بطوریکه در صورت برخورد قطعات مکانیکی آسانسور با آن، سیستم ایمنی آسانسور را فعال می‌کند و باعث قطع جریان برق موتور آسانسور و مانع از ادمه‌ی حرکت کابین آسانسور می‌شود. تعداد شالتر آسانسور بستگی به نوع تابلو فرمان دارد و از ۴ تا ۶ لیمیت سوئیچ می‌توان در ردیف‌های مختلف چاه آسانسور استفاده نمود. در تابلو فرمان‌ درایو‌ دار آسانسور ۴ شالتز مورد استفاده قرار می‌گیرد. ناگفته نماند که هرکدام از شالتر‌ها یا میکروسوئیچ‌ها وظایف متفاوتی دارند. اما در کل عضوی از سیستم ایمنی آسانسور به شمار می‌روند.

مدار سری ایمنی در آسانسور

برای پی بردن به اهمیت و کارکرد شالتر آسانسور باید مدار سری ایمنی در آسانسور را بشناسید. مدار سری بدین معنی می‌باشد که قطعات الکتریکی و الکترومکانیکی آسانسور بصورت سری و پشت سرهم به یکدیگر متصل هستند. در این حالت در صورت ایراد و قطع شدن مدار در هریک از این قطعات آسانسور، مدار فرمان و یا بهتر است بگوییم مدار ایمنی آسانسور قطع شده و با توجه به فرامین تابلو فرمان آسانسور، موتور گیربکس آسانسور متوقف و کابین نیز از حرکت می‌ایستد. میکروسوئیچ آسانسور به عنوان یک کلید قطع و وصل در مدار سری قرار می‌گیرد. در صورت فعال شدن شالتر‌ها و میکروسوئیچ‌ها مدار سری قطع خواهد شد.

انواع میکروسوئیچ آسانسور

به‌طور کلی شالتر آسانسور را می‌توان به ۲ نوع زیر تقسیم‌بندی نمود:

شالتر عقربه‌ای یا پروانه‌ای

شالتر غلطکی NF

پیش از آنکه به معرفی انواع لیمیت سوئیچ آسانسور بپردازیم، ذکر این نکته نیز ضروری است که شالتر‌های آسانسور از نظر کارکرد نیز به موارد زیر طبقه‌بندی می‌شوند که هرکدام وظایف خاصی را در سیستم ایمنی برعهده دارند:

شالتر حد بالا و پایین

شالتر دورانداز بالا و پایین

شالتر قطع کن سرعت تند بالا و پایین

در چاه آسانسور دورترین شالتر‌ها به عنوان مشخص‌کننده‌ی حد مجاز حرکت کابین آسانسور مورد استفاده قرار می‌گیرند. شالتر‌های نزدیک نیز نقش شناسایی و راه‌اندازی را برعهده دارد. در میان این دو شالتر نیز، لیمیت سوئیچ تند اندازی قرار می‌گیرد که با توجه به درایو دار شدن آسانسور‌ها، این نوع شالتر حذف خواهد شد.

شالتر پروانه‌ای آسانسور

در مقایسه با شالتر عقربه‌ای، می‌توان گفت که میکرو سوئیچ پروانه‌ای مراحل نصب راحت‌تر و آسان‌تری دارد. اما درصد خرابی این مدل نسبت به نوع دیگر بالاتر بوده و دقت عملکرد آن نیز پایین‌تر می‌باشد. تحریک و در نتیجه فعال شدن شالتر پروانه‌ای یا همان شالتر عقربه‌ای توسط میله‌ی ثابتی که بر روی یوک کابین آسانسور نصب می‌شود، صورت می‌پذیرد. لیمیت سوئیچ پروانه‌ای در صورت تحریک توسط کابین به حالت دوم منتقل می‌شود و تا زمان برگشت کابین و عبور از آن، در همان حالت باقی خواهد ماند. میکروسوئیچ پروانه‌ای توسط یک بازوی‌ آهنی و چند لقمه آسانسور و گیره به ریل راهنمای آسانسور متصل می‌شود.

لیمیت سوئیچ NF غلطکی آسانسور

شالتر غلطکی NF توسط تیغه‌ی تعبیه شده بر روی کابین تحریک می‌شود. این تیغه که معمولا بصورت نبشی می‌باشد ممکن است 120  تا 200 سانتی‌متر طول داشته باشد. با نگاه به این نوع شالتر آسانسور متوجه فنری بودن آن خواهید شد. تا زمانی که فنر این لیمیت سوئیچ تحت فشار باشد، مدار فرمان قطع خواهد بود. با بازگشت تیغه روی کابین، فنر این میکرو سوئیچ به حالت اولیه بازگشته و دوباره مدار فرمان فعال خواهد شد.

  • ۰۰/۰۷/۱۷
  • مینو احمدی

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی