مجله آسانسور ایران

مرجع جامع اطلاعات آسانسور

مجله آسانسور ایران

مرجع جامع اطلاعات آسانسور

۶ مطلب در ارديبهشت ۱۴۰۰ ثبت شده است

  • ۰
  • ۰

مشخصات انواع درب های آسانسور:

انتخاب درب بسته به شرایط موجود در ساختمان از نظر نوع آسانسور و بار اسمی آن دارد. کار آمدترین در نوعی از آن است که دارای زمان باز شدن کمتری باشد و فضای انتقال همزمان مسافرین را امکان پذیر سازد.

آسانسورها از این منظر به دو دسته تقسیم بندی می شوند:

درب های نیمه اتوماتیک :

در این حالت درب طبقات از نوع لولایی بوده که این نوع فضای اضافی را برای بازشدن لته نیاز دارد و بطور دستی عمل می شود و هر دو زمان باز شدن و بسته شدن نسبتاً طولانی است و بسته به نوع درب کابین تقسیم بندی می شود:

درب نیمه اتوماتیک تلسکوپی :

در این حالت کابین مجهز به درب اتوماتیک بوده که پس از توقف کابین از یک سمت به سمت دیگر باز شده لیکن درب طبقه بصورت لولایی بوده و بایستی بصورت دستی توسط کاربر باز شود.

درب نیمه اتوماتیک اتوبوسی :

این سیستم برای چاهک های با عرض کم استفاده می گردد که درب کابین بصورت اتوماتیک درون کابین باز شده و درب طبقه لولایی بوده و توسط کاربر بصورت دستی باز می شود.

درب اتوبوسی تنها راه حل مطمئن و ایمن نصب درب اتوماتیک در آسانسورهای با فضای محدود شفت بوده و با توجه به ظرافت ذاتی به علت محدودیت فضا، کیفیت آن شرط اول تداوم کارکرد وسلامت آن می باشد.

درب اتوبوسی پارسان لیفت باتکیه بر بهترین سیستم برد کنترل و موتور پر قدرت آن راه حلی بی نظیر جهت این امر می باشد. تضمین کیفیت و خدمات پس از فروش شرکت پارسان لیفت نیز موجب آسایش و امنیت خاطر خریداران محترم می باشد.

  درب های تمام اتوماتیک :

امروزه  این نوع درب ها بیشتر استفاده می شوند و مزایایی از قبیل بازشدن سریع و بی صدا بودن در مقایسه با انواع دیگر و راحتی عمل را دارند. درب کابین و طبقه همزمان و بصورت اتوماتیک باز می شوند و به اقسام ذیل تقسیم بندی می شود :

درب تمام اتوماتیک سانترال :

در این حالت درب کابین و درب طبقه پس از توقف کابین بطور خودکار از وسط به طرفین باز می شود. این گونه دربها در چاهک های با عرض زیاد قابل استفاده بوده و زمان باز و بسته شدن اینگونه  دربها نصف زمان باز و بسته شدن درب های تمام اتوماتیک تلسکوپی می باشد.

درب تمام اتوماتیک تلسکوپی : درب کابین و طبقه پس از توقف کابین ، بطور خودکار، بسته به نوع درب از چپ به راست و یا بالعکس باز می شود.

  • مینو احمدی
  • ۰
  • ۰

شیرهای برقی:

انواع و کاربرد ها

شیرهای برقی یکی از مهمترین اجزای مدار هیدرولیکی power unit هستند. این شیرها در مسیر انتقال روغن از پمپ تا جک قرار دارند. سرعت حرکت جک و کابین با دبه ی روغنی که وارد سیلندر و پیستون میشود نسبت مستقیم دارد.

منظور از مدار هیدرولیکی مسیری است که روغن از پمپ اصلی تاجک طی میکند.

دراین مسیر شیرهای برقی کنترلرهای مکانیکی و هیدرولیکی، دبه ی روغن ورودی به جک را طوری تنظیم میکند که در هر نوبت از حرکت جک با سرعت آرام شروع به حرکت میکند بانرمی به سرعت نهایی برسد و هنگام توقف نرم بایستد.

علاوه بر این به کمک فیدبک ها و کنترلرهای موجود در مدار هیدرولیکی، ایمنی کافی برای کارکرد اجزا و تجهیزاتی که تحت فشار پیوسته ی پمپ اصلی هستند تامین میشود.

در ساختمان این نوع شیر از یک سیم‌پیچ استفاده شده است که با تحریک الکتریکی آن مسیر روغن باز شده باقطع تحریک، شیر به طور خودکار بسته میشود.

شیرهای کنترل، بر دو دسته ی اصلی کنترل قطع و وصل تقسیم میشوند.

در دسته ی نخست باتحریک الکتریکی، شیر به طور کامل بازشده، باقطع تحریک به طور کامل بسته میشود.

دسته ی دوم متناسب با مقدار ولتاژ اعمالی به شیر، مسیر عبور روغن باز یا بسته میگردد. به عبارت دیگر شیر در دسته ی نخست با سیگنال های دیجیتال و شیر در دسته ی دوم باسیگنال آنالوگ تحریک میشود.

مهمترین بخش طرلحی یک تابلوی کنترل هیدرولیک تشخیص ترتیب عملکرد شیرها می باشد برای نمایش ترتیب عملکرد شیرهای برقی و موتور اصلی از منحنی حرکت استفاده می شود.

موتور (پمپ) اصلی در جهت بالا روشن شده، در تمام مدت حرکت به سمت بالا(کمی بیش از حرکت  به دلیل وجود راه اندازی ستاره_مثلث و اندکی پس از توقف برای ایجاد فشار پشت شیرها) نیز روشن می ماند.

از طرفی شیرهای Va که فراهم کننده ی سرعت کند_جهت بالا و Vbکه فراهم کننده ی سرعت تند _جهت بالا می باشد، درابتدای حرکت همزمان باموتور فعال میشود. به این‌ترتیب کابین باسرعت تند به سمت بالابه حرکت درمی آید، هنگام دور اندازی، شیر Vbخاموش شده، در نتیجه کابین باسرعت کند تاسر طبقه به مسیر خود ادامه می دهد. درپایان نیز بارسیدن با تراز طبقه،با قطع شدن شیر Vaسرعت کابین روبه کاهش گذاشته باقطع شدن موتور کابین به آرامی متوقف می شود. از نظر مکانیکی،شیرهای برقی در دونوع یک طرفه و دو طرفه ساخته می شوند. شیر یک طرفه فقط در یک جهت اجازه ی عبور روغن را میدهد. معمولا در پاور یونیت های کلاسیک، حداقل یک شیر یک طرفه در جهت بالا و یک شیر یک طرفه در جهت پایین دیده می شود‌. دراین حالت شیر جهت بالا فقط اجازه ی عبور روغن از پمپ به جک را می دهد و شیر جهت پایین، جریان عبور روغن از جک به مخزن را امکان پذیر می‌کند. در شیر دوطرفه جاری شدن روغن در هردوجهت (پمپ به جک و جک به مخزن) امکان پذیر است. شیر دوطرفه نقش سرعت تند را ایفا میکند.

همانطور که مشاهده میشود، موتور تا چند لحظه پس از قطع شدن برق شیرها هنوز زیر بار می باشد و این به دلیل ایجاد فشار لازم در پشت شیرها هنگام توقف کابین در سر طبقه است.

در واقع شیرهای برقی اهرم های کنترل حرکت در مدار هیدرولیکی هستند. پس از تایین جهت حرکت، فرمان متناسب بادرخواست از طرف برد کنترل اصلی صادر می شود. بسته به تعداد شیرهای برقی و منطق حرکت،مدار فرمان در تابلوی کنترل اصلی طراحی و اجرا شده است.

برای تامین دبه ی بیشتر و سرعت بالاتر شیر evr به طور مشترک در هر دو جهت فعال میشود و روغن بادبه ی بیشتری در مدار هیدرولیکی جریان می یابد.

  • مینو احمدی
  • ۰
  • ۰

در برخی آسانسورها (کششی یا هیدرولیک) به خاطر نوع طراحی و یا محدودیت ها یا تعدد ورودی های کابین، به جای یوک بصورت مستقیم و یا غیر مستقیم بوسیله پولی های هرز گرد استفاده می شود. در آسانسورهای هیدرولیک با سیستم کاراسلینگ می توان فقط یک جفت ریل استفاده کرد. در آسانسورهای کششی با این روش نیز می توان از روش ریل معکوس یا لیفت تراکی استفاده نمود. لازم به ذکر است که کارسلینگها عموما در اسانسورهای کوچکتر تا ظرفیت ده نفر اجرا میگردد.

کارسلینگ یکی از وسایلی است که عمدتا در آسانسورهای هیدرولیک و در موارد بسیار معدود در آسانسورهای کششی کاربرد دارد .

کاراسلینگ نقش فریم کابین را در آسانسورهای هیدرولیکی ( مستقیم از بغل و غیرمستقیم ) بعهده دارد بطوریکه کفشک ها و رولرها و پاراشوت روی آن مونتاژ شده فلذا کابین فاقد یوک میباشد .

در سیستم های جک غیرمستقیم یک فلکه پولی با کفشک های مربوطه و قاب روی جک مونتاژ و توسط سیم بکسل به کاراسینگ متصل میشود و ضمنٲ در آسانسورهای جک مستقیم ، کاراسلینگ فاقد پولی و پاراشوت میباشد .

فضای مورد نیاز برای اجرای ریل ها و جک ها تا ابتدای کابین ، معمولا 35 سانتیمتر از تمام شده ی آهن کشی می باشد.

کارسلینگ کششی ریل معکوس (Cunter Carsling)

در آسانسورهای دو و سه درب در طرحهای قدیمی ریل گذاری به صورت راس به راس (کنجی) انجام می گرفت که شاهد پرت زیاد فضای چاهک، اجراء دشوار و در نتیجه کابین کاملا ناقص (چند ضلعی) که با هزینه های زیادی در ساختار روبرو بوده ایم.

حال با طرح جدید ریل معکوس و تیپ سازی بر طبق جدول ارائه شده، در ظرفیتهای مختلف و نحوه ریل گذاری جدید به مزایای زیادی دست پیدا خواهید کرد که به اطلاعتان می رسانیم.

مزایای کارسلینگ ریل معکوس

کمترین فضای مورد نیاز جهت ریل گذاری (بین ۳۲ تا ۴۲ سانتیمتر در عرض نسبت به ظرفیت)

داشتن کابین ۴ ضلعی در موقعیتهایی که آسانسور دارای دو تا سه درب ورودی می باشد.

 قابل اجراء با استفاده از دو حالت موتور خانه و بدون موتور خانه.

استفاده بیشتر چاهک برای ساخت کابین معمولی و شیشه ای.

ریل گذاری آسان با شابلون و یا ساعت ریل خاص

قابلیت نصب گاورنر در دو گزینه سمت چپ یا راست کارسلینگ.

قرار گیری کادر وزنه در میان کارسلینگ ( از ناودانی ۱۴ تا ۲۰ ).

عدم نیاز به وزنه سربی حتی در زمانی که سایز D.B.G کم می باشد.

عدم نیاز به فلکه هرزگرد در سیستم ۱ به ۱یا ۱ به ۲ در موتورخانه

نشست سیم بوکسل دور فلکه موتور با زاویه α ۱۸۰ درجه.

مناسب برای آسانسورهای با سرعت بالا تا ۵/۲ متر.

 اجراء آسان در سیستم ۲ به ۱

  • مینو احمدی
  • ۰
  • ۰

دیکتاتور درب آسانسور

دیکتاتور آسانسور از چه چیزهایی تشکیل شده است

اجزای سازنده دیکتاتور برخلاف ظاهر ساده آن اصلا ساده نیستند. این قطعه بیش از 40 جزء دارد اما مهمترین آنها عبارتند از مخزن روغن ، سیلندر ، پیستون کوچک و یک چرخ غلتان. چرخ غلطان بهتر است از جنس پلاستیک نرم باشد تا هنگام بسته شدن درب تولید صدا نکند. علاوه بر اینها تعداد زیادی هم پایه فلزی برای نصب قطعات روی آرام بند و نصب خود آرام بند روی درب دارد. طراحی این قطعه باید طوری باشد که منطبق بر گواهینامه های استاندارد TESK و  CE باشد.

 

نحوه نصب، تنظیم و سرویس دیکتاتور درب آسانسور

معمولا در بالای دربهای لولایی توسط شرکت سازنده درب محلی برای نصب دیکتاتور معین شده است. با استفاده از ۲ عدد پیچ میتوان دیکتاتور را روی درب نصب کرد.

اجزای سازنده دیکتاتور درب آسانسور

نقشه ای از اجزای سازنده یک مدل دیکتاتور درب آسانسور

بر روی دیکتاتور آسانسور و در انتهای میله پیستون یک پیچ برای تنظیم سرعت باز و بسته شدن دیکتاتور قرار دارد که معمولا توسط یک آچار آلن یا پیچ گوشتی دوسو تنظیم میشود. پیچ تنظیم در واقع سرعت روغن خروجی از پیستون را تنظیم میکند. برای آرام تر بسته شدن درب پیچ را در جهت عقربه های ساعت و برای سریع تر بسته شدن درب پیچ را در خلاف جهت عقربه ساعت می چرخانیم.

در فصل زمستان روغن هیدرولیک موجود در دیکتاتور آسانسور سفت میشود و باعث میشود که درب آسانسور به سختی بسته شود. در تابستان نیز روغن بسیار روان میشود و باعث میشود درب با شدت بسته شود. معمولا دو بار در سال نیاز است دیکتاتور توسط سرویس کار تنظیم شود.

دیکتاتور آسانسور یکی از قطعات مصرفی آسانسور است و به مرور زمان کارایی خود را از دست میدهد و نیاز به تعویض دارد.در آسانسور ها معمولا در صورت باز بودن درب حرکت نمیکنند (برای جلوگیری از سقوط افراد داخل چاهک آسانسور). در صورت خرابی دیکتاتور درب بطور کامل بسته نمیشود و آسانسور اخطار باز بودن درب میدهد. پس بهتر است تنطیم و در صورت نیاز تعویض این قطعه را جدی بگیریم.

  • مینو احمدی
  • ۰
  • ۰

شاسی موتور آسانسور

طراحی و ساخت شاسی موتور آسانسور

در طراحی و ساخت شاسی موتور آسانسور باید نکات و استاندارهای بسیاری را در نظر گرفت. برخی از این پارامترها که در طراحی و ساخت شاسی موتور بسیار تاثیرگذار هستند عبارت است از:

فاصله‌ی افقی ریل‌های کابین تا ریل‌های وزنه

قطر فلکه موتور

قطر فلکه هرزگرد

فاصله‌ی کف موتور تا آکس فلکه موتور

فاصله پیچ‌های موتور

استاندارد ساخت شاسی موتور

 همانطور که در صفحات پیشین در مورد تمامی استانداردهای آسانسور صحبت شد، استاندارها و قوانینی که در ساخت شاسی موتور آسانسور باید رعایت نمود، عبارت است از:

استفاده از تیرآهن‌های نمره بالا همچون تیرآهن ۱۸ و ناودانی ۱۴ در ساخت شاسی موتور آسانسور

عدم وجود فضای خالی هنگام جوشکاری شاسی موتور آسانسور و به کارگیری دقت بالا در جوشکاری

صاف بودن تمامی تیرآهن و آهن‌آلات مورد استفاده در ساخت شاسی موتور

تراز بودن کامل شاسی موتور بر روی دال بتونی

صیقل دادن سطح تیرآهن و آهن‌آلات پیش از جوشکاری

اطراف فلکه به اندازه عبور یک نفر فضا وجود داشته باشد

تراز بودن فلکه کششی و فلکه هرزگرد بصورت مجزا و با هم

ارتفاع شاسی در محدوده‌ی ۳۰ تا ۴۰

شاسی های کارخانه ای موتور آسانسور

معمولا شاسی موتور آسانسور در کارخانه‌های صنعتی طراحی و تولید می‌شوند. ساخت شاسی آسانسور در کارخانه مزایای زیر را دارد:

داشتن زاویه آلفای مطلوب

برخورداری از ظرافت و زیبایی مناسب

افزایش استقامت و استحکام شاسی

به دلیل آنکه در تولید شاسی موتور آسانسور در کارخانه، اکثر مراحل بصورت صنعتی و با دقت بالا انجام می‌شود، شاسی موتور از استحکام بالایی برخوردار است. همچنین با اختلاف زیاد شاسی‌های تولید شده در کارخانه نسبت به شاسی‌های ساخته شده توسط افراد جوشکار، ظرافت بالاتری را دارد. همچنین اکثر شاسی‌های تولید شده در کارخانه را می‌توان به وسیله‌ی پیچ و مهره به سکوی بتنی و موتور گیربکسی آسانسور اتصال داد که از نظر ایمنی به مراتب بهتر از جوشکاری شاسی به سازه‌های ساختمان است.

نصب و پیاده سازی شاسی آسانسور

در ابتدا باید گفت به دلیل حرکت فلکه‌ی موتور گیربکسی و فلکه هرزگرد، لرزش و تکانه‌هایی به کابین آسانسور منتقل می‌شود. برای جلوگیری از انتقال این تکانه‌ها به کابین آسانسور از قطعه به نام لرزه گیر استفاده می‌شود. کل شاسی موتور و همچنین موتور آسانسور را باید بر روی لرزه گیر نصب نمود. لرزه گیر تمامی نوسانات را جذب می‌کند و باعث می‌شود که لرزه یا تکانه‌ای به ساختمان و کابین آسانسور منتقل نشود. در نصب شاسی موتور باید دقت نمود که هیچ قسمت از شاسی نباید تحت هیچ شرایطی دچار خمیدگی شود. همچنین نباید قسمت های جوشکاری به علت جابه‌جایی شاسی معیوب شوند و در آن‌ها فضای خالی مشاهده شود.

  • مینو احمدی
  • ۰
  • ۰

اینورتر تک فاز آسانسور

وجه دیگر قضیه، چگونگی تأمین تغذیه الکتریکی برای سیستم الکترونیکی کنترل آسانسور، مدار ایمنی، کنتاکتورها، ترمز مکانیکی، مودم و غیره می باشد. در مواردی که آنها از طریق یک ترانسفورمر متداول تغذیه می شوند، فقط انواع بخصوصی از اینورترها مناسب هستند. ممکن است در نگاه اول و بدون در نظر گرفتن جوانب امر، سیستمهای تغذیه اضطراری رایانه ها برای این منظور مناسب در نظر گرفته شود. اما به خاطر داشته باشید، اگر شکل موج خروجی اینورتر سینوسی نباشد، مقدار RMS آن معمولاً از مقداری که انتظار می رود، متفاوت است. این مسئله ممکن است سبب سوختن لامپ روشنایی کابین یا دیگر مصرف کننده ها گردد. حتی در اینورترهای تک فاز با شکل موج مناسب (سینوسی) نیز ولتاژ خروجی ممکن است علیرغم وجود کنترل اتوماتیک، بر اثر تغییرات سریع در بارگذاری دچار تغییرات قابل توجهی گردد. برای اجتناب از این مشکل می توان سیستمهای فرعی را بصورت مرحله ای و با یک ترتیب مشخص سوییچ کرد. متاسفانه برای این منظور هیچ قاعده کلی وجود نداشته و بهترین ترتیب برای سوییچ کردن اجزای ناشناخته، باید با آزمایش و اندازه گیری در محل بدست آید. یک راه برای ساده کردن مسئله طراحی، استفاده از اینورتر با توان بالاتر از نیاز می باشد، که بدلیل افزایش هزینه ها، مطلوب نیست.

اینورتر قدرت برای موتور اصلی آسانسور

اینورترهای صنعتی معمولاً برای کاربردهای آسانسوری مناسب نیستند. شرکتWeber بعنوان عرضه کننده سیستمهای کامل الکتریکی و کنترل کننده آسانسور، به این نکته باور دارد که مشتری خواهان یک سیستم کامل و کار آمد است که تنها توسط یک منبع مسئول عرضه گردد. وقتی صحبت از یک سیستم اضطراری مجهز به باطری به میان می آید، لازم است تمامی سیستمهای فرعی آن نظیر موتور، گیربکس، اینورترها، مجموعه باطریها، سیستم محرکه درب، سیستم سنجش موقعیت و کنترل کننده اصلی با یکدیگر هماهنگ گردند، در غیر این صورت، هر نوع مغایرتی می تواند مسائل غیرقابل انتظار بوجود آورد. توصیه می شود، تمامی دستورالعملهای مرتبط با اینورتر قدرت و تنظیم آن برای کار با باطری، توسط افراد متخصص، بررسی و اجرا گردد.

تغذیه و کنترل درب  آسانسور

از نقطه نظر سهولت اجرا، بهترین سیستمهای محرکه درب برای کار در موارد اضطراری،انواع متداول ۲۴ VDC و ۲۳۰ VAC می باشند. اما با وجود این، در مورد سیستمهای ناشناخته باید با احتیاط عمل شود. در مورد سییستمهای محرکه سه فاز، با مسائل عدیده و متنوعی روبرو خواهیم شد که قویاً توصیه می شود، برای اجتناب از هزینه های اضافی، بموقع و در جای خود بررسی گردد (خصوصاً در موارد طراحی اولیه آسانسور). این حساسیت بدین خاطر است که تغذیه سه فاز تنها توسط اینورتر قدرت برای استفاده موتور اصلی تولید شده، که آن هم با توجه به ویژگی خاص خود (VVVF) ، دارای ولتاژ و فرکانس متغیر بوده و برای تغذیه سیستم محرکه درب مناسب نمی باشد. از طرفی ایده استفاده از یک اینورتر سه فاز جداگانه برای تغذیه درب، کماکان پر هزینه بوده ومورد پذیرش قرار نمی گیرد. راه حل کلاسیک دیگر، استفاده از خازن برای ایجاد یک فاز سوم است که این روش نیز فعلاً در حد بررسی، آزمایش و تجربه است. در بعضی از موتورهای محرکه درب، بمنظور ایجاد گشتاور بازدارنده یا ترمزی، یک مدار جداگانه برای تغذیه جریان DC وجود دارد که سوییچ کردن آن، ممکن است مسائلی برای اینورتر تک فاز ایجاد کند.

  • مینو احمدی