مجله آسانسور ایران

مرجع جامع اطلاعات آسانسور

مجله آسانسور ایران

مرجع جامع اطلاعات آسانسور

۱۴ مطلب در آبان ۱۴۰۰ ثبت شده است

  • ۰
  • ۰

وزنه تعادل

وزنه تعادل آسانسور وزنه ایست که باعث می شود تعادل در آسانسور برقرار شود. کابین آسانسور توسط سیم بکسل ها از طرف انتهایی به قاب وزنه متصل باشد و این سیم بکسل ها روی فلکه اصلی موتور به حرکت در می بیایند (سر  میخورند) و از طرفی دیگر سیم بکسل ها به کابین متصل اند و باعث می شوند تا کابین در حالت تعادل قرار بگیرد. هر یک از وزنه های قاب وزنه دارای وزنی بین ۳۵ الی ۴۰ کیلوگرم است که داخل آن از جنس چدن یا بتن پر شده است و با روکش پلاستیکی و یا گالوانیزه آن را می پوشانند تا به دستان نصاب و راه انداز که باید این وزنه ها را داخل قاب وزنه تعادل آسانسور بگذارد، آسیبی نزند. سازه قاب وزنه باید طوری محکم و قوی ساخته شده باشد که در صورت قرار گیری وزنه ها درون آن و حرکت کردن و ایستادن ناگهانی آن در هنگام عمل کردن ترمز اضطراری(پاراشوت) هیچ گونه شکستگی رخ ندهد و هرگز وزنه های درون آن به بیرون از قاب وزنه راه نیابند.

فضای اختصاص یافته به وزنه تعادل ۳۰ سانتی متر می باشد.ازین مقدار در واقع ۷ سانتی متر فاصله متحرک تا ثابت یعنی به منظور فضای بین دیوار تا وزنه تعادل و ۱۰ سانت نیز فاصله متحرک تا متحرک می باشد. فضای پر شده توسط وزنه تعادل را بر اساس نوع وزنه از جدولی که در این مقاله آموزشی برای شما نوشته شده است پیدا خواهید کرد. ابعاد جدول ذیل توسط افرادی که می دانند وزنه تعادل آسانسور چیست گرد آوری شده است و به شما ارائه می دهیم. در این جدول در واقع وزنه چدنی و یا سربی و بتنی شامل عرض ، مقدار جرم و نیز نوع ناودانی استفاده شده برای قاب وزنه اعلام گردیده. مقتضی است پیش از طراحی، مقادیر قابل ساخت وزنه ها از سازنده استعلام گردد. وزنه هایی که بیشترین استفاده را در صنعت دارند  دارای عرض های ۷۷ ،۸۷ ،۹۷ سانتی متر می باشند. در جدول ذیل برخی ردیف ها عرض وزنه تکرار گردیده است در موارد یاد شده جرم هر یک از وزنه ها بیشتر فرض شده است .

نکته بسیار مهم در وزنه تعادل آسانسور

جدول ذیل بر اساس تجربی بوده متخصصینی که می دانند وزنه تعادل آسانسور چیست از آن آگاه هستند. این اعداد صرفا جهت آموزش مبانی طراحی استفاده گردیده است، همچنین برای استفاده در هر آسانسور می بایست پیش از هرگونه انجام عملیات وزنه ریزی در قاب وزنه به محاسبه ی تحمل بار مخصوص در زمان پاراشوت را در خصوص قاب وزنه انجام داد.

وزنه تعادل کابین می تواند در پشت کابین و یا در مجاور آن تعبیه گردد انتخاب محل وزنه تعادل به شرایط چاه بستگی دارد.در صورتی که چاه عمق زیادی داشته باشد. توصیه میشود وزنه تعادل در پشت کابین تعبیه شده و در مواردی که چاه دارای دهنه زیاد باشد توصیه می گردد وزنه تعادل در کنار کابین تعبیه گردد. ابعاد وزنه تعادل آسانسور باید با توجه به نکاتی که گفته شد باشد در غیر این صورت امکان نصب وجود ندارد

چند اصطلاح مهم در نقشه خوانی برای قاب وزنه

CW width عرض وزنه تعادل می باشد که معمولا از سازنده آن استعلام می گردد. CW به شما ابعاد وزنه تعادل آسانسور را مشخص می کند.

فاصله بین ریل ها یا نوک تا نوک ریل ها که با توجه به نوع کفشک ها نوع قاب وزنه و وجود ترمز ایمنی تعیین می گردد. در صورتی که سیستم دارای ترمز ایمنی باشد این مقدار از حداقل ۶ سانتی متر الی ۷٫۵ سانتی متر انتخاب می گردد. بنابراین اگر از سیستم ترمز ایمنی تدریجی (پاراشوت) استفاده شده باشد به اندازه ۱۵ سانتی متر به عرض وزنه تعادل اضافه می شود. اگر چنانچه قاب وزنه ترمز ایمنی نداشته باشد، می بایست مقدار فاصله وزنه تا نیش به نیش ریل ها از سازنده استعلام گردد.

 

  • مینو احمدی
  • ۰
  • ۰

ورود آسانسور به ایران  

تاریخچه آسانسور در ایران!

 ورود آسانسور به ایران با سفر ناصرالدین شاه به فرنگ آغاز شد؛ ناصرالدین شاه در سفرنامة خود در توصیف آسانسور می‌نویسد: «رفتیم به مریض‌خانه سنت توماس اسبابی دارند که ناخوش را روی تخت گذاشته از توی اتاق زیر می‌کشند به مرتبه بالا می‌برند. بسیار تماشا داشت که ناخوش حرکت نکند…»ناصرالدین‌شاه از دیدن آسانسور در فرنگ مشعوف می‌شود و به این‌ ترتیب، آسانسور وارد ایران شد!

گفته می‌شود ناصرالدین شاه پس از بازگشت از فرنگ دستور نصب آسانسوری در کاخ گلستان صادر کرد. بعدها آسانسوری در پالایشگاه آبادان در زمان احمدشاه نیز نصب شده است؛ اما امروزه دیگر اثری از این آسانسورها وجود ندارد
پالایشگاه آبادان گفته شده از اولین آسانسورها در ایران در پالایشگاه آبادن بوده، ظاهراٌ اثری از آن نیست.

صنعتی شدن آسانسور در ایران

 تاریخچه آسانسور در ایران با ناصرالدین شاه به‌پایان نمی‌رسد. تولید انبوه و صنعتی شدن آسانسور در جهان با اختراع اوتیس و همچین الکتریکی شدن موتورهای آسانسور در حدود 150 سال قبل صورت گرفت و شرکت‌های اوتیس و شیندلر اولین کسانی بودند که تولید آسانسور را به‌صورت صنعتی شروع کردند.

اما صنعتی شدن آسانسور در ایران در حدود 80 سال پیش و با رونق گرفتن ساخت‌وساز در زمان پهلوی اول و با نصب آسانسور در ساختمان‌های اطرف میدان سپه، باشگاه افسران و صورت گرفت. این آسانسورها توسط کارشناسان خارجی و به کمک اولین نسل از متخصصین ایرانی راه‌اندازی شدند

از سال 1335 به بعد را می‌توان دوران رشد صنعت آسانسور در ایران نامید؛ زیرا در این سال‌ها آپارتمان‌سازی به شیوه امروزی رونق یافته بود.

ابتدا آسانسورها به‌طور کامل و بسته‌بندی‌شده از خارج از کشور به ایران وارد می‌شدند. اما به‌تدریج شرکت‌های ایرانی برای فروش و نصب آسانسور در ایران به‌وجود آمدند و در سال ۱۳۴۵ اولین کارگاه تولید درب و کابین آسانسور توسط «اوکسن الکسانی» با کپی‌برداری از روی درب و کابین‌های شرکت‌های آسانسور اروپایی به‌وجود آمد.

 

  • مینو احمدی
  • ۰
  • ۰

 

کمان برقی آسانسور همانند قفل آسانسور از متعلقات درب آسانسور می باشد. این وسیله در جهت باز و بسته شدن آسانتر درب طبقه آسانسور بکار برده می شود. کمان درب آسانسور هنگامی که کابین از حرکت باز می ایستد غیر فعال شده و با فشار جک توسط اهرم خود، اهرم قفل را به عقب کشیده و در نهایت به درب طبقه مورد نظر اجازه باز شدن می دهد. این وسیله بر روی کابین نصب شده و یکی از قطعات جانبی آسانسور محسوب می گردد.

کمان برقی آسانسور

عملکرد مکانیزم درب های آسانسور بدین صورت است که تا زمانی که کابین در حال حرکت است به هیچ وجه درب های طبقات باز نخواهند شد و این مهم تنها برای حفظ ایمنی در آسانسور توسط قفل و کمان درب آسانسور لحاظ شده است. اما هنگامی که کابین متوقف می شود، همزمان با توقف آن کمان درب آسانسور که بر روی کابین سمتی که قفل درب طبقه قرار گرفته است، نصب شده، با یک فشار اهرمی به زبانه قفل آسانسور درب را باز می کند. البته فقط درب طبقه مورد نظر باز می شود و مابقی درب ها بسته خواهند ماند. کمان ها به دو صورت برای درب های لولایی یا معمولی و درب های اتوماتیک همانند  کشویی و تلسکوپی و … در آسانسور بکار برده می شوند.

این قطعه تشکیل شده است از یک بویین مغناطیسی و نیز یک اهرم و جک که بر روی کابین آسانسور سمتی که قفل ایمنی درب طبقه قرار گرفته است نصب می شود. وظیفه این وسیله این است که تا زمان رسیدن کابین به طبقه مورد نظر، اجازه باز شدن به درب  طبقه را  ندهد. اما بعد از متوقف شدن کابین این وسیله از کار افتاده و توسط اهرم خود، که با فشار جک عمل می کند، اهرم قفل درب را به عقب کشیده و اجازه باز شدن به درب طبقه را می دهد. در واقع از کمان درب آسانسور برای باز نمودن درب طبقه مورد نظر هنگام توقف کابین استفاده می شود. این وسیله در دو مدل مکانیکی و برقی به بازار عرضه می شود. معمولا کمان های مکانیکی را همزمان با درب کابین سفارش می دهند.

اما نوع برقی آن را می توان به صورت جداگانه نیز سفارش داد.

نوع عملکرد کمان برقی بدین صورت است :

که هنگامی که درب کابین آسانسور به هر علتی دچار مشکل شده باشد و از کار افتاده باشد،

تا زمانی که مشکل برطرف شود با بهره گیری از روش های دیگر می توان از آسانسور استفاده کرد. اما این موضوع در مورد استفاده از کمان مکانیکی صدق نمی کند و در صورت از کار افتادن درب کابین، آسانسور بلا استفاده خواهد ماند و برای حفظ ایمنی باید حتما مشکل درب کابین رفع شده تا بتوان اژ آسانسور استفاده نمود.

  • مینو احمدی
  • ۰
  • ۰

تنظیمات شیر کنترل های BLAIN آلمان

کلیه شیرکنترل هایEV   با بار کم شروع بکار میکنند و میتوانند با اتصال مستقیم یا به صورت ستاره مثلث راه اندازی شوند.

شیرهای BLAIN درکارخانه تنظیم و آماده برای کار میشوند و چنانچه لازم باشد تنظیم مجدد آنها بسیار آسان است.

ماکزیمم درجه حرارت روغن ۷۰ درجه سانتیگراد میباشد.

تنظیم شیرکنترل های EV 100 باید زمانی که غلظت روغن بالاست (سرد) و کابین خالی است انجام شود. در زمان تنظیم شیر،  غلظت روغن بایستی ۳۳ Up to 152 cST mm2   باشد.

ابزارهای لازم جهت تنظیم شیر:

-۱ آچار آلن سایز mm8

-۲ آچار آلن سایزmm5

-۳ آچار آلن سایز mm3

-۴ آچار تخت سایز mm17

برای حرکت رو به بالا و یا پایین، هر شیر جداگانه تنظیم میشود.

الف تنظیم حرکت رو به بالا  Adjustments UP

این ۵ مرحله مربوط به حرکت رو به بالا میباشد.

Bypass

UP Acceleration

UP Deceleration

UP Leveling Stop

UP Stop

ب- تنظیم حرکت رو به پایین: Adjustments Down

این ۴ مرحله مربوط به حرکت رو به پایین میباشد.

Down -6 Acceleration

۷- Down Full Speed

Down Deceleration-8

Down Leveling Stop-9

مراحل تست راپچر والو: (برای شیر کنترل ۱۰۰( Blain EV

۱ -کابین آسانسور را با بار اسمی آن به بالاترین طبقه حرکت دهید.

۲- پیچ شمارة ۶ و ۷ را باز کنید و آسانسور را به طرف پایین ترین حرکت دهید.

۳-  وقتی که سرعت کابین با شدت جریان شیر مطابقت میکند شیر بسته میشود و آسانسور می ایستد.

اگر شیر راپچر والو عمل نکند موارد زیر را انجام دهید:

۱-  کلاهک شمارة ۱ را باز کنید.

۲- مهرة شمارة ۳ را شل کنید.

۳- پیچ تنظیم شمارة ۲ را یک دور ببندید

۴-  همان مراحل تست راپچر والو بالا را تکرار کنید تا راپچر والو عمل نماید.

کنترل نهایی: (بعد از تستهای فوق)

۱-پیچ شمارة ۶ و ۷ را تنظیم کنید تا زمانی که مطمئن شوید که در سرعت نرمال رو به پایین، شیر راپچر والو درگیر نمیشود.

۲-بعد از تنظیم کردن فاصلۀ واقعی x  را اندازه بگیرید، از روی شکل منحنی شدت جریان راهاندازی را بخوانید. (برای مطابقت با شیر راپچر والو)

 سوییچ قطع کن فشار

 

تذکر بسیار مهم: این فشار شکن در کارخانه تنظیم شده و نباید تنظیمات آن تغییر یابد.

  • مینو احمدی
  • ۰
  • ۰

پاوریونیت

پاوریونیت

پاوریونیت ها اساساً به دو نوع هستند تک سرعته یا دو سرعته

پاوریونیت های هیدرولیک تک سرعته در بالابرهای هیدرولیک بالابر کارگاهی بالابر غذا بر و استفاده می گردد.

قابلیت کارکرد با برق تک فاز و سه فاز را دارند. پاوریونیت های دو سرعته معمولا در آسانسور  هیدرولیک استفاده می شود و حرکت و توقف نرم و بدون شوک و صدای کم از خصوصیات این پاورپونیت ها می باشد.

پاورهای این شرکت با بهترین متریال جهت مقاصد مختلف طراحی و ساخته می گردد. پاورهای آسانسور هیدرولیک بلین آلمان یا ویتور ایتالیا می باشند که با شیر هیدرولیک های مناسب حرکت بسیار نرم و بدون شوک ایجاد می نمایند. پاورهای دو سرعته بیشتر در بیمارستان ها آسانسور خودرو بر آسانسور هیدرولیک آسانسور خانگی (Home Lift) استفاده می گردد.

سرعت حرکت از ۰/۲ الی  ۰/۶ متر بر ثانیه می باشد.

جهت مشاوره بهتر در انتخاب سیستم هیدرولیک لطفاً با دفتر فروش تماس حاصل فرمایید.

جک

جک در آسانسورهیدرولیک بسیار با اهمیت است.در صورت عدم کیفیت کافی جک،تعویض جک کار ساده ای نبوده به همین جهت می بایست در هنگام انتخاب جک از بهترین کیفیت و مارک استفاده کرد.

WITTUR با امکانات تولید بسیار مجهز خود قادر به تولید انواع جک های آسانسورهای هیدرولیک میباشد. جکها پس از تولید یک به یک در شرایط سخت تست می شوند . جک های دو و سه مرحله ای از جمله حک های بسیار حساس و دقیق بوده که WITTUR توانای تولید بالاترین کیفیت این جک ها را دارا است.

WITTUR همچنین جک های دو تکه و سه تکه را که نیاز به دقت بسیار بالا دارند را تولید میکند. مزیت این محصول حمل و نفل و انتقال و نصب ساده تر در داخل چاه آسانسور است.

انواع پاور

o پاورهای mini با خروجی روغن ۳۵-۱۸ لیتر بر دقیقه برای آسانسورهای کوچک و Home Lift ها

o پاورهای استاندار با خروجی روغن ۸۰۰-۵۵ لیتر بر دقیقه برای آسانسورهای خانگی _ تجاری و ماشین برها

o پاورهای خاص جهت آسانسورهای فوق سنگین

 پاور یونیت مجهز به اینورتر HI POWER UNIT

o مجهز به درایو ۳vf

o کاهش برقی مصرفی

o بسیار دقیق و در رسیدن به طبقه

o کاهش نیاز به خنک کننده و گرم کننده

o سرعت تا ۱m/s

o بازدهی بالا

o عدم فشار به برق شبکه

پاور یونیت شیر الکترونیکی HE POWER

o پاورهای الکترونیکی دارای برد الکترونیکی بوده که توانایی تحمل فشارهای بالاتر از حد معمول را داراست.

o بازدهی بالاتر

o دقت بالا در رسیدن به طبقه

o نیاز کمتر به خنک کننده و گرم کننده

o قابلیت تنظیم و انتخاب بیشتر

o سرعت تا ۱m/s

o قابلیت تنظیم به صورت کامپیوتری

o ضعف این پاورها فقط پیچیدگی و وابستگی بیشتر در خدمات پس از فروش است.

  • مینو احمدی
  • ۰
  • ۰

ضرورت استفاده از فن آسانسوری

فن آسانسوری در داخل کابین آسانسور برای تهویه داخل کابین مورد استفاده قرار می گیرد. این فن متشکل از 5 پره های می باشد

مشخصات فنی فن آسانسوری

  1. ابعاد:12*12
  2. ولتاژ:220 ولت
  3. دارای استاندارد 

ویژگی ها و شرایط مهم استفاده از فن آسانسوری

  • تهویه مناسب
  • صدای کم
  • مصرف پایین
  • تعمیر آسان
  • قیمت مناسب
  • تهویه مناسب

با توجه به اینکه در ساختمان هایی با واحدهای تعداد بالا از آسانسور استفاده می کنند و با توجه به اینکه افراد متعددی از آسانسور استفاده می کنند، تهویه مناسب باعث جلوگیری از از احتمال سرایت بیماری ها و ویروس ها خواهد شد و در سلامتی افراد ساختمان نقش مهمی دارد.


صدای کم:

در آسانسور ها از فن های با صدای کم استفاده می کنند که موجب آزار افراد داخل کابین نباشد.
مصرف پایین:

با توجه به فعالیت و استفاده مداوم از آسانسور در طول روز حتماً باید از فن های استفاده کرد که مصرف پایینی دارند و از نظر اقتصادی مقرون به صرفه هستند.
تعمیر آسان:

فن آسانسورها حتما باید پیچیدگی نداشته باشد و به راحتی قابل تعمیر باشد.

 
قیمت مناسب: قیمت مناسب در کنار ویژگی های دیگر جز فاکتورهی مهم فن آسانسوری می‌باشد.

 

  • مینو احمدی
  • ۰
  • ۰

موتورخانه آسانسور چیست

مکانی که موتور آسانسور و تجهیزات کنترلی آن در آن قرار می گیرد را موتورخانه آسانسور یا اتاق موتورخانه آسانسور می گویند، که در بالاترین نقطه چاه آسانسور قرار می گیرد. در موتورخانه قطعاتی نظیر: وسایل و ابزار آلات تعمیرات آسانسور تابلو فرمان آسانسور، تجهیزات خنک کننده ، وسایل اعلام یا اطفاء حریق قرار دارد.
استاندارد موتورخانه اسانسور

در یک موتور خانه باید نکاتی رعایت شود تا تمام استاندارد های لازم را داشته باشد.

پایداری موتورخانه

ابعاد موتورخانه باید به گونه ای باشد که در برابر بارها و نیروهای وارده مقاوم بوده و از مواد مستحکمی که باعث ایجاد گرد و غبار نشوند، استفاده نمود.

کف موتورخانه

 مصالح به کار رفته در کف موتورخانه لازم است از مصالح غیر لغزنده مانند ورق آج دار یا بتن ماله کشی باشد.

ابعاد اتاق موتورخانه آسانسور

ابعاد موتورخانه باید به اندازه ای باشد که شرایط دسترسی آسان به همه تجهیزات را فراهم آورد. حداقل فضای مورد نیاز ۸/۱ متر با رواداری ۵ سانتی متر برای موتورخانه مورد نیاز می باشد.  فضای باز افقی در قسمت حلوی تابلوهای برق و تابلوهای فرمان. این فضا شامل موارد زیر می باشد:

عمق: منظور از عمق فاصله محاسبه شده از سطح بیرونی تابلوهای برق و فرمان، حداقل ۷/۰ .

عرض ۵/۰ متر و یا عرض کامل تابلوی برق آسانسور یا تابلو فرمان، هر کدام بزرگ تر باشد.

فضای افقی مفید با حداقل ابعاد ۵/۰ متر در ۶/۰ متر جهت بازرسی و نگهداری قطعات متحرک در قسمت هایی که ضرورت دارد و در صورت احتیاج عملکرد اضطراری دستی از آن قسمت انجام می شود.

در صورتی که دیگر قطعات متحرک واقع در موتورخانه که به هر طریقی در داخل فضای کاری می باشند، حفاظ ایمنی قابل باز کردن داشته باشند، می توان حداقل اندازه لازم برای فضاهای سرویس قطعه های متحرک را از ۶/۰ الی ۵/۰ متر به ۳/۰ الی ۳/۰ متر کاهش داد.

دمای موتورخانه آسانسور

حداقل دمای موتورخانه آسانسور ۵ الی ۴۰ درجه سانتی گراد باید در نظر گرفته شود.

ارتفاع سقف موتورخانه آسانسور

ارتفاع باز محل های رفت و آمد از ۸/۱ متر با رواداری ۵ سانتی متر نباید کمتر باشد. عرض مسیرهای دسترسی به فضاهای مفید لازم است حداقل دارای پهنای ۵/۰ متر باشد. این رقم در مواقعی که قطعات متحرک موجود نیست قابل کاهش تا ۴۰ متر می باشد. اگر عرض مسیرهای دسترسی به فضاهای سرویس قطعه های متحرک به دلیل وجود گاورنر یا وارد شدن بخشی از شاسی سیستم محرکه کم شده باشد و گاورنر و این بخش از شاسی عمقی کم تر از ۰.۳۵ متر و ارتفاعی کم تر از ۰.۵ متر داشته باشد به شکلی که به آسانی عبور از روی آن مسیر ممکن باشدمی توان به شرط پوشش مناسب کناره های شاسی واقع در مسیر و همچنین قرار داشتن حفاظ ایمن با ارتفاع کمتر از ۰.۵ متر جهت گاورنر و باقی قطعات متحرک موجود در کنار این معبر، مورد را بدون مانع دانست.

ارتفاع باز مسیرهای رفت و آمد از قسمت زیرین سقف سازه آن تا کف فضای دسترسی در نظر گرفته می شود. فاصله عمودی مفید قسمت بالای قطعات چرخنده سیستم محرکه لازم است حداقل ۰.۳ متر باشد. اگر کف موتورخانه تعدادی سطوح با اختلاف تراز بیش از ۰۰/۵ متر داشته باشد. باید نردبان یا راه پله داشته باشد و در صورتی که ارتفاع سکو بیش از ۰/۷ متر باشد لازم است جهت سطوح فوق نرده محافظ هم در نظر گرفته شود

  • مینو احمدی
  • ۰
  • ۰

فلایویل موتور آسانسور و کاربرد آن

فلایویل یا هندویل موتور آسانسور چیست؟

فلایویل موتور آسانسور یک قرص سنگین و گردان است که برای ذخیره گشتاور زاویه‌ای در موتور مورد استفاده قرار می‌گیرد. ساختمان این قطعه ساده می‌باشد بطوریکه باید کاملا دایره‌ای متقارن و متعادل و البته صاف و صیقلی بوده و هیچگونه انحنا و تاب‌خوردگی در آن دیده نمی‌شود. همچنین فلایویل موتور آسانسور باید دارای جرم نسبتا بالایی باشد. اما ابعاد و شکل آن بستگی به انواع موتور آسانسور و اندازه‌ و توان موتور آسانسور دارد. جنس هندویل موتور آسانسور معمولا از چدن می‌باشد. از مهم‌ترین ویژگی‌های استفاده از هندویل در موتور آسانسور می‌توان موارد زیر را نام برد:

ذخیره کننده گشتاور زاویه‌ای

مقابله با تغییر سرعت دوران آسانسور

یکنواخت نگه داشتن چرخش محور موتور

افزایش قدرت

استفاده برای نجات اضطراری بصورت دستی

کارکرد فلایویل موتور آسانسور

از آنجایی که انرژی جنبشی یک جسم با جرم و سرعت آن رابطه دارد، می‌توان عملکرد فلایویل موتور آسانسور را نیز بر اساس انرژی جنبشی آن توصیف کرد. با به چرخش درآمدن فلایویل توسط محور موتور، یک انرژی جنبشی در فلایویل بوجود خواهد آمد. به دلیل اینرسی حرکتی فلایویل، اگر محور موتور از حرکت بایستد، فلایویل تا یک مدت زمان کوتاه به حرکت خود ادامه خواهد داد. دلیل این موضوع انرژی جنبشی است که در جرم فلایویل ذخیره می‌شود. وجود این مزیت به موتور آسانسور به یکنواختی حرکت آن کمک خواهد کرد. در صورتی که به دلیل وجود برخی ایرادات و نوسانات، موتور آسانسور دچار تغییر گشتاور شود، انرژی ذخیره شده در فلایویل موتور آسانسور با این تغییر گشتاور موقتی مقابله کرده و مانع برهم خوردن تعادل حرکتی محور موتور می‌شود. همچنین فلایویل متنناسب با نوع و اندازه موتور باعث می‌شود که موتور پس از شروع حرکت به انرژی کمتری نسبت به زمان شروع نیاز داشته باشد.

فلایویل موتور و عملکرد اضطراری آن

همانطور که در ابتدا گفته شد یکی از ویژگی‌های وجود فلایویل در موتور آسانسور، عملکرد آن برای نجات اضطراری می‌باشد. مطابق بند ۱۲-۵-۱ استاندارد ملی ۱-۶۳۰۳ باید بتوان بصورت دستی یعنی با استفاده از فلایویل، کابین آسانسور با ظرفیت کامل و ۱۰۰درصدی را با نیروی کمتر از ۴۰۰ نیتون به سمت بالا جابه‌جا نمود. در صورتی که برای بالا بردن کابین با ظرفیت کامل به نیروی بیشتر از ۴۰۰ نیوتن نیاز باشد، باید از تجهیزات دیگر جهت عملکرد برقی نجات اضطراری استفاده نمود. طبق این مبحث برای جابه‌جا نمودن دستی انواع کابین آسانسور با نیروی کمتر از ۴۰۰ نیوتن موتور آسانسور باید مجهز به فلایویل موتور آسانسور باشد. لازم به ذکر است که اگر فلایویل قابل برداشتن باشد، باید آن را در فضایی نزدیک ماشین آلات و در موتورخانه آسانسور قرار داد تا دسترسی به آن به سهولت صورت پذیرد. همچنین در صورت جدا بودن فلایویل از موتور آسانسور، باید تجهیزات برقی و موارد ایمنی دیگری وجود داشته باشد که نجات اضطراری بصورت خودکار انجام شود. همچنین در صورتی که موتور آسانسور بطور کلی فاقد فلایویل باشد، باید کنترل عملکرد برقی اضطراری در تابلو فرمان آسانسور وجود داشته باشد.

 

  • مینو احمدی
  • ۰
  • ۰

نقشه کشی آسانسور

نقشه کشی آسانسور اولین قدم برای نصب و راه اندازی آسانسور است که باید بر اساس نیازها و پارامترهای فنی یک ساختمان صورت گیرد.

در صورت رعایت نکردن اصول محاسبات و نقشه کشی درست و اصولی؛ افزایش هزینه های ناشی از انتخاب نامناسب، دوباره کاری ها، اتلاف زیربنای ساختمان و کاهش دقت در نصب آسانسور به بار خواهد آمد.

عوامل زیر در نقشه کشی آسانسور اهمیت دارند:

۱.تعیین نقشه دقیق موتورخانه و تعیین محل متعلقات موتور خانه آسانسور در نقشه کشی مانند: درب موتورخانه ، قلاب سقف موتورخانه ، هواکش موتورخانه ، درب ورودی موتورخانه ، محل تابلو برق سه فاز ، محل سوراخ های سکوی موتورخانه ، محل تابلو فرمان آسانسور و دیگر تجهیزات موتورخانه

۲.نقشه کشی دقیق چاه آسانسور و آهنکشی چاه آسانسور با ذکر نوع ریل و نوع آهن و دیگر پارامترها

۳.تعیین محل قرار گیری تجهیزات مربوط به نصب آسانسور در نقشه آسانسور

۴.مشخص کردن محل وارد شدن نیروهای اصلی به نقاط اصلی و مهم چاه آسانسور برای تقویت کردن چاه در آن نقاط

۵.تشخیص محل دقیق قرار گیری درب طبقات با ذکر اندازه و فواصل بین لته های در و اطراف

۶.معین کردن نحوه سیم کشی های لازم برای برق سه فاز و مسیرهای دقیق کابل کشی برای بخش های مهم چاه آسانسور و موتورخانه آسانسور

۷.مشخص کردن دقیق نحوه بتون ریزی کف چاه آسانسور و مشخص کردن محل قرارگیری بافرها در انتهای چاه آسانسور

۸.آنالیز ترافیک آسانسور

آنالیز ترافیک در نقشه کشی آسانسور چگونه است؟

آنالیز ترافیک کمک میکند تا بهترین حالت برای تعداد آسانسور، ظرفیت آسانسور، سرعت آسانسور ورا انتخاب کنیم.

این موارد در جا به جایی مسافران و کمتر کردن زمان انتظار برای رسیدن آسانسور اهمیت دارند.

اما ببینیم چه عواملی در آنالیز ترافیک اهمیت دارند:

۱. قابلیت جا به جایی آسانسور

درصدی از جمعیت ساختمان که می توانند در ۵ دقیقه توسط آسانسور جا به جا شوند؛ در ساختمان های مسکونی کافی است تا تنها ۵ درصد از جمعیت ساختمان بتوانند در پنج دقیقه جا به جا شوند در این صورت جا به جایی بین طبقات به صورت مطلوب انجام می شود. این درصد در ساختمان های تجاری به ۱۲ درصد می رسد.

۲. زمان سفر اسمی

تایمی که طول می کشد آسانسور از بالاترین طبقه به پاین ترین طبقه رفته و سر جای اول خود بازگردد.

۳. مدت زمان انتظار برای آسانسور

حاصل تقسیم زمان سفر اسمی به تعداد آسانسورها را انتظار برای آسانسور گویند. این زمان در ساختمان های مسکونی تا ۵/۱ دقیقه مورد قبول است. این عدد در ساختمان های اداری باید ۳۵ ثانیه و در حالت بسیار ایده آل ۲۵ ثانیه باشد.

  • مینو احمدی
  • ۰
  • ۰

قوانین آسانسور معلولین

قوانین آسانسور معلولین تماما درباره تحقیقات آرگونومیکی بودند که برای اولین بار در طی سال های ۱۹۹۷ و ۲۰۰۱ به وسیله سازمان ناظر بر محیط زیست و حمل و نقل نواحی انجام شدند. استاندارد BS8300  گزارشی راجع به وجود دلایل منطقی برای استفاده از راهنمای طراحی بود. در این استاندارد پیشنهاداتی برای در نظر گرفتن محل پارکینگ ماشین اماکنی که برای تعمیر اتومبیل های دسترسی به ورودی‌ها و بخش‌های داخلی ساختمانهای جدید مطرح شده‌اند نیز وجود دارد.

 

آسانسورها و بالابرها از امکانات و تسهیلات ضروری در بسیاری از ساختمان های چند طبقه و یا املاک و خانه های یک طبقه به شمار می آیند که تسهیلات و خدمات لازم را در اختیار افراد معلول قرار می دهند. قوانینی که در خصوص آسانسورهای معلولین در این مقاله مطرح می‌شود عمدتاً به محدوده وسیعی از آسانسورهای معلولین توجه کرده و حتی ساکنین عادی ساختمان ها نیز می‌توانند در صورت لزوم از آنها استفاده کنند.

برای انتخاب بهترین آسانسور لازم است به عوامل گسترده ای از قبیله فضای کافی و قابل دسترس، مسافتی که آسانسور باید آن را به صورت عمودی طی کند، تعداد دفعات استفاده از آسانسور، سرعت رفت و برگشت آسانسور، محدودیت های فیزیکی و اسکلت بندی ساختمان، هزینه ها و مسائل زیبایی شناختی توجه شود.

 

نیاز به فضای کافی

آسانسور های معلولین معموماً از فضای کمتری نسبت به آسانسور های عادی برخوردار هستند. یک آسانسور معمولی داخل یک مجرای عبوری و از میان طبقات ساختمان می گذرد ولی آسانسور معلولین اینگونه نیست. بسیاری از آسانسور ها نیازی به موتورخانه ندارند در حالیکه انواع دیگر از آن ها نیازمند موتورخانه نیز می باشند، عمق حفره ی آسانسور که به پاسنگ یا پاستون نیز شناخته می شود یا همان چاله مستطیلی که آسانسور پس از پایین آمدن بر روی زمین در کف آن قرار می گیرد از ۵۰ میلیمتر تا بیش از ۲۰۰ میلیمتر متغیر است اما اساساً عمر پاسنگ برای آسانسور معلولین کمتر از عمر پاسنگ مورد نیاز برای آسانسورهای معمولی است.

سرعت حرکت از قوانین آسانسور معلولین

آسانسورهای معلولین چه برای حرکت عمودی و چه افقی و سطوح شیب دار دارای کنترل سرعت تند و کند هستند در مقایسه با آسانسورهای عادی.

از طرفی مقررات مربوط به آسانسور معلولین و دستورالعمل های موجود در استانداردBS6440  مجاز به برخورداری از سرعتی بیش از ۱۵/۰ بر ثانیه ( یعنی در مقایسه با سرعت ۲۵/۰ تا ۱ متر بر ثانیه آسانسورهای معمولی در ساختمانهای کم طبقه و سرعت ۴ متر برثانیه یا بیش از آن در ساختمان هایی با طبقات بیشتر (نیستند. این نوع آسانسورها فقط برای یک و دو نفر مورد استفاده قرار می گیرند و آنهایی که مخصوص بالا رفتن از پله های بیشتر هستند، باید تنها یک سرنشین داشته باشند. این قوانین را باید در چهارچوب زمانی معین مورد بررسی قرارداد.

  • مینو احمدی