مجله آسانسور ایران

مرجع جامع اطلاعات آسانسور

مجله آسانسور ایران

مرجع جامع اطلاعات آسانسور

۱۲ مطلب در خرداد ۱۴۰۰ ثبت شده است

  • ۰
  • ۰

چرا از آسانسور می‌ترسیم؟

سقف کوتاه، دیوارهای نزدیک به هم، نور نامناسب و تهویه معمولا ضعیف. در که بسته شود، اتاقک آسانسور تقریبا به یک گور آهنی تبدیل می‌شود که اگر شانس بیاوری قرار است تا چند ثانیه دیگر از آن زنده بیرون بیایی. اما اگر برق برود چه؟ اگر نقص‌فنی پیش بیاید، آتش بگیرد یا سقوط کند! اگر از بی‌هوایی خفه شوی یا بین طبقات گیر کنی چه؟ اگر بیایند برای نجات و در حال بیرون آمدن از اتاقک یکباره آسانسور راه بیفتد و آن صحنه آسانسور فیلم «مقصد نهایی» به واقعیت تبدیل شود چه؟ اینها مکالمات بسیار عادی یک ذهن آسانسور‌هراس است، البته درصورتی که به‌خود جرأت استفاده از آسانسور را بدهد. بیشتر این افراد ترجیح می‌دهند پله‌های طولانی را نفس‌زنان و عرق‌ریزان پیاده بالا بیایند تا اینکه برای چند ثانیه وارد این «گور فلزی متحرک» شوند و عمیقا باور دارند هرکس که از آسانسور استفاده می‌کند، یک‌دیوانه محض است.

به‌صورت دقیق آماری از جمعیت افرادی که در جهان به این نوع ترس غیررسمی مبتلا هستند وجود ندارد، اما از آنجا که ترس از آسانسور با 2نوع فوبیای شناخته شده تنگنا‌هراسی و بازارهراسی یا ترس از فضاهای باز در ارتباط مستقیم است، می‌توان به‌صورت حدودی به رقم 7/6درصد از کل جمعیت جهان دست پیدا کرد. آمارها نشان می‌دهد درحدود 5درصد از جمعیت جهان به تنگناهراسی و حدود 7/1درصد از جمعیت جهان به بازارهراسی مبتلا هستند.

اگرچه آسانسورهراسی به‌عنوان یک فوبیا به رسمیت شناخته نمی‌شود اما در میان مردم بسیار رایج است. افراد مبتلا به این نوع ترس، راهکارهای مختلفی برای فرار از آن ابداع می‌کنند که استفاده نکردن از آسانسور، تقریبا هسته اصلی تمامی این راهکارهاست. گروهی که به ناچار مجبور به استفاده از آن می‌شوند، از همراهی نگهبانی که کلید اضطراری به همراه دارد یا دوست و همسری مهربان که در رفت و برگشت آنها را همراهی می‌کند، بهره می‌برند. گروهی فرصت‌های مهم شغلی خود را به‌خاطر موقعیت شرکت استخدام‌کننده در طبقه بیست‌وچندم یک برج از دست می‌دهند و گروهی دیگر، نوع حرفه خود را به‌گونه‌ای انتخاب می‌کنند که آسانسور، جایگاهی در فضای حرفه‌ای آنها نداشته‌باشد. در بیشتر موارد، تنها تصور سوار بر آسانسور شدن می‌تواند در افراد مبتلا به این ترس، وحشت‌زدگی یا حمله عصبی شدید ایجاد کند.

پزشکان معتقدند پاسخ فیزیولوژیک جنگ یا گریز- پاسخی که بدن به کمک آن بر ترس غلبه می‌کند- در افراد آسانسور‌هراس مختل شده‌است. این شکل از ترس که نوعی اختلال اضطرابی است، ریشه در نگرانی از به دام افتادن و ناتوانی در فرار کردن کلاستروفوبیا و آگورافوبیا دارد. افراد مبتلا به این دو نوع ترس، تنها از آسانسور‌های معیوب هراس ندارند، از دچار شدن به حمله عصبی و وحشت‌زدگی شدید درون آسانسور نیز هراس دارند. در چنین شرایطی پاسخ جنگ یا گریز آنها مختل می‌شود، ‌عرق می‌کنند، ضربان قلب و فشار خونشان به‌شدت بالا می‌رود، بیش‌فعال می‌شوند یا از هوش می‌روند؛ نشانه‌های این هراس بی‌شمارند.

گروهی از روانشناسان این دو شکل از هراس را پدیده‌ای ژنتیک و ذاتی می‌دانند و معتقدند مغز انسان به شکلی تکامل یافته‌است که مکان‌های تنگ و بسته را به‌عنوان خطر ارزیابی و درک کند و به این ترتیب، مغز برای نجات جان انسان، نسبت به مکان‌های بسته و تنگ حس ترس در او ایجاد می‌کند. همچنین در مکان‌هایی که فرار از آنها دشوار است نیز مغز واکنشی مشابه نشان می‌دهد. اکتسابی بودن این نوع ترس‌ها نیز توضیح دیگری است که در رابطه با آسانسورهراسی مطرح است؛ ترس‌هایی که در اثر تجربه‌ای در گذشته، مانند گیر افتادن در آسانسور، گم‌شدن در مکانی شلوغ، افتادن در آب بدون داشتن مهارت شنا کردن  یا محبوس شدن درون یک کمد ایجاد شده‌اند.

درمان آسانسورهراسی شدید، به گفته مرکز درمان فوبیا و اضطراب وایت پلینز در نیویورک، کار ساده‌ای نیست و به همین دلیل روانپزشکان این مرکز، درمان رفتاری- شناختی را توصیه می‌کنند. این تکنیک شیوه‌ای برای حساسیت‌زدایی از بیمار به واسطه مواجه‌سازی او با ترس‌اش است تا زمانی که ترس به کل ناپدید شود. یکی از شیوه‌های این سبک درمانی، محبوس کردن بیمار درون اتاقکی تاریک به اندازه کابین تلفن برای دوره‌های زمانی متنوع است تا وقتی که بیمار بر ترس خود غلبه کند. چنین درمانی برای افرادی پیشنهاد می‌شود که ترس از آسانسور زندگی عادی آنها را مختل می‌سازد؛ مثلا باعث از دست رفتن فرصت‌های شغلی آنها یا مانع از ملاقات با اعضای خانواده یا دوستانی می‌شود که در ساختمان‌های مرتفع سکونت دارند. برای نمونه‌های خفیف‌تر آسانسورهراسی، راهکارهایی مانند آموزش دیدن درباره امنیت و شکل عملکرد آسانسورها یا چندین ساعت تماشای بالا و پایین آمدن آسانسورهای شیشه‌ای می‌تواند ترس و اضطراب را تا حد قابل‌توجهی کاهش دهد. همچنین استفاده از ابزارهایی که تمرکز فرد را از ترس قرارگرفتن در محیط آسانسور برمی‌دارند، مانند گذاشتن دسته‌کلید یا تعدادی سکه درون جیب و تلاش برای تشخیص دادن آنها از یکدیگر با کمک لمس کردن، یا وارونه شمردن اعداد یا حروف الفبا می‌تواند تأثیرگذار باشد.

  • مینو احمدی
  • ۰
  • ۰

زیر ساخت

ساخت و بهره‌برداری از آسانسور شامل مراحل بسیار زیادی می‌شود که زیر ساخت یکی از مهم‌ترین آن‌هاست در مرحله‌ی زیر با برآورد قیمت و ظرفیت آسانسور و در نظر گرفتن فضای مورد نظر برای قرار گرفتن چاه آسانسور آغاز می‌شود، سازنده باید در نظر گرفتن خصوصیات آسانسور مورد نظر اقدام به ساخت چاه آسانسور کند.

چاه آسانسور بسته به نوع آسانسور باید مقداری از سطح زمین پایین‌تر باشد، در مرحله‌ی بعد باید جایگاه درب‌های آسانسور مشخص شود، تعیین جایگاه موتورخانه آسانسور، آماده سازی سطح چاه آسانسور، تامین برق سه فاز و تک فاز در چاه آسانسور،نصب تابلو برق در موتورخانه آسانسور، اجرای آهن‌کشی داخل چاهک آسانسور

آماده‌سازی کف چاه آسانسور

کف چاه آسانسور باید حداقل 190 cm از سطح زمین پایین‌تر باشد، کف آسانسور چاه آسانسور باید 10 cm بتن ریزی و 30 cm آرماتور بندی شود و پس از پایان مراحل بتن ریزی و آرماتور بندی کف چاه آسانسور، فاصله‌ی بین سطح زمین تا کف چاه آسانسور نباید کمتر از 150 cm باشد این فضا برای نصب قطعات آسانسور مانند سینی کابین، بافر‌ها لوازم گاورنر، استقرار سکوی ضربه گیر و مورد نیاز است، در پایان نصب تمام ملزومات در کف چاه آسانسور باید حداقل فضایی با ابعاد 60×50×100 برای جان پناه باقی مانده باشد این فضا به منظور جلوگیری از آسیب دیدن سرویس در مواقع سرویس و نگهداری آسانسور تعبیه می‌شود.

عملیات آهن‌کشی چاه آسانسور

آهن کشی چاه آسانسور به منظور استقرار براکت‌های مورد نیاز ریل‌های کابین آسانسور و ریل‌های کادر وزنه آسانسور بر اساس نقشه شرکت آسانسوری انجام میگیرد که مراحل انجام آن به‌صورت زیر است

تهیه نقشه آهن کشی کامل چاه آسانسور

خرید آهن آلات مورد نیاز و نصب داربست فلزی مناسب جهت آهن کشی چاه آسانسور

انجام آهن کشی با نظارت نماینده شرکت آسانسور

ضد زنگ کاری آهن آلات پس از صدور گواهی انجام کار آهن کشی

ایجاد موتور‌خانه آسانسور

اتاق موتورخانه بر‌خسب ابغاد نقشه شرکت آسانسور ساخته می‌شود که رعایت نکات زیر در ساخت و بهره‌برداری از آن ضروری است.

فاصله‌ی بین کف آسانسور در آخرین توقف تا کف موتور‌خانه آسانسور حداقل باید 6 متر باشد.

در نظر گرفتن فضایی به عنوان جان پناه در بالای چاه آسانسور

درب موتورخانه‌ آسانسور باید حداقل 80cm پهنا داشته باشد.

نصب پنجره و هواکش مناسب به منظور تهویه هوا در موتور‌خانه آسانسور.

دمای موتور‌خانه آسانسور همواره باید بین 5 الی 40 درجه سانتی گراد باشد.

نصب قلابی بر روی سقف موتور‌خانه آسانسور با حداقل تحمل بار 2 تن

نصب تابلو سه فاز طبق نظر شرکت آسانسوری در موتور خانه آسانسور

اجرای کابل کشی برق سه فاز تا موتور خانه آسانسور جهت نصب به تابلو برق

نصب کپسول آتش نشانی در موتور‌خانه آسانسور

  • مینو احمدی
  • ۰
  • ۰

الزامات عمومی برای آسانسورهای آتش نشانی

ساختمان‌هایی با اختلاف ارتفاع بیش از ۲۳ متر از سطح زمین باید دارای حداقل یک آسانسور آتش نشانی (با توان حمل یک برانکارد) باشند.

ساختمان‌هایی با اختلاف ارتفاع بیش از ۴۰ متر از سطح زمین باید دارای حداقل دو آسانسور آتش نشانی (با حداقل توان حمل یک برانکارد در یکی از آن ها) باشند.

یک آسانسور آتش نشانی باید دارای تمامی ضوابط مطرح شده در مباحث مقررات ملی ساختمان در خصوص آسانسور و چاه‌های مختص به آسانسور باشد.

تصرفات درمانی، نگهداری سالمندان، نگهداری از کودکان خردسال و دبستان‌ها، میبایست حداقل یک آسانسور آتش نشانی با توان حمل یک برانکارد را داشته باشند.

حداقل ابعاد مفید اتاق آسانسور آتش نشان با توان حمل برانکارد، ۱۲۰۰ در ۲۱۰۰ میلیمتر با حداقل بازشوی ۹,۰ متر است و حداقل بار اسمی ۱۰۰۰ کیلوگرم برای ظرفیت حمل آسانسور مورد نیاز است.

یک آسانسور آتش نشانی بدون توانایی حمل برانکارد، آسانسوری تعریف می‌شود که قادر به حمل حداقل ۸ انسان، همچنین تحمل وزن ۶۳۰ کیلوگرم باشد و سایر الزامات مربوط به آسانسور آتش نشانی در این مبحث نیز باید در مورد آن صدق کند.

حداکثر مسافت پیمایشی برای رسیدن به آسانسور آتش نشانی در هر طبقه نباید بیشتر ۳۰ متر پیمایشی باشد.

آسانسور آتش نشان باید به تمامی طبقات ساختمان دسترسی داشته باشد. مگر به تایید مقام قانونی که به نحو دیگری تصویب شده باشد.

تمامی سیستم‌های اعلام حریق ساختمان باید به صورت اتوماتیک به مرکز هدایت آسانسور‌ها متصل بوده؛ تا در صورت اعلام حریق، کلیه آسانسور‌ها به اجرای برنامه حریق از قبل تعریف شده بپردازند و از سرویس دهی عمومی خارج شوند.

آسانسور آتش نشانی باید دارای یک سیستم مخابراتی توکار در داخل اتاق آسانسور باشد، تا بتواند ارتباط مستقیم صوتی میان آتش نشانانی که در هنگام حریق از آن استفاده می‌کنند و پایانه‌ای که کنترل دستی آسانسور را در تراز تخلیه خروج بر عهده دارد بر قرار کند همچنین باید یک دستگاه مخابراتی نیز در اتاق موتور خانه آسانسور آتش نشان نیز موجود باشد.

سیم کشی سیستم مخابراتی باید از درون چاه آسانسور آتش نشان صورت گرفته و دارای مقاومت حداقل دو ساعت در برابر حریق باشد.

در هنگام بروز حادثه، در صورت قطع برق شهری آسانسور آتش نشانی باید دارای منبع تامین برق ثانویه (ذخیره) باشد و سیستمآسانسور آتش نشان به صورت اتوماتیک به منبع تامین انرژی ثانویه متصل شود.

منبع برق ثانویه (ذخیره) باید توان تامین انرژی الکتریکی، به مدت حداقل دو ساعت، برای کلیه تجهیزات آسانسور‌های آتشنشانی را داشته باشد.

آسانسور آتش نشانی باید در داخل اتاق خود و همچنین در طبقات دارای چراغ هشدار نمایش دهنده اتصال آسانسوربه سیستمذخیره انرژی ثانویه باشد.

الزام است لابی آسانسورآتش نشانی دارای سیستم تهویه مخصوص به خود باشد تا در صورت نفوذ دود احتمالی توانایی تخلیه آن و جا گذاری هوای تازه را داشته باشد.

اجرای لابی ویژه آسانسور آتش نشان که حداقل یک ساعت مقاوم در برابر حریق بوده و همچنین دودبند باشد در تمامی طبقاتالزامی است.

حداقل ابعاد لابی آسانسور آتش نشانی نباید کمتر از ابعاد اتاق آسانسور آتشنشانی باشدو باید امکان گردش برانکارد در آن درنظر گرفته شود.

درب لابی آسانسور آتشنشان باید خود بسته شو و یا بسته شو به شکل اتوماتیک باشد و تمامی متعلقات آن نظیر چارچوب، قفل، دستگیره و نیز باید حداقل یک ساعت در برابر حریق مقاوم باشند.

جزییات اجرایی ساختمان باید به نحوی باشد که از رسیدن آب به اجزای آسانسور آتشنشان جلوگیری شود.

سیستم‌های مکانیکی و الکترونیکی آسانسور‌های آتش نشانی باید در زمان‌های مشخص مورد تعمیر و نگهداری قرار بگیرد و این سرویس‌ها باید در زمانی انجام بگیرند که ساختمان در حال تعطیلی است یا فعالیت کمی دارد. تعمیرات حداکثر طی ۲۴ ساعت پس از تعطیلی باید انجام شوند.

مراحل خروج از سرویس دهی آسانسور‌ها درساختمان در هنگام دریافت خبر حریق

تمام آسانسور‌ها در یک ساختمان به محض دریافت خبر حریق از سوی سیستم اعلام حریق باید:

تمامی فراخوانی‌های طبقات را کنسل کنند.

اتاق آسانسور باید به تراز تخلیه خروج باز گردد ودر هیچ تراز طبقه دیگری توقف نکند.

درب اتاق کابین در تراز تخلیه باز شده تا استفاده کنندگان احتمالی حاضر در اتاق آسانسور از آن خارج شوند.

درب آسانسور بسته شود و آسانسور از سرویس دهی عمومی خارج شود.

آسانسور‌های آتش نشان در تراز تخلیه خروج (یا طبقه‌ای که قبلا از طرف مسئولین سازمان آتش نشانی تایید شده است) به واسطه ملزوماتی که در این ضابطه ذکر می‌شوند آماده فرمان پذیری از مقام مسئول قرار بگیرند.

آسانسور‌های آتشنشانی باید به گونه‌ای برنامه ریزی گردند که در طبقات حریق به هیچ عنوان باز نشوند.

  • مینو احمدی
  • ۰
  • ۰

هر آنچه در ارتباط با ایمنی آسانسور باید بدانیم

امروزه با رشد و گسترش ساخت و سازها و به خصوص ساخت سازه‌های بلند مرتبه و برج‌ها نیاز به استفاده از آسانسور امری ضروری است. کلمه آسانسور ریشه‌ای فرانسوی دارد و از ابتدائی‌ترین ماشین‌های ساده ساخت دست انسان است. امروزه آسانسورها یکی از پر کاربردترین تجهیزات در سازه‌های جدید  هستند که این روزها حتی برای ساختمان‌های سه طبقه نیز استفاده از آنها لازم الاجرا شده است. آسانسور وسیله‌ای دائمی است در ساختمان‌ها، که برای جابه جایی عمودی افراد یا بار و یا هر دو که دارای یک اتاقک (کابین) بوده و این اتاقک بین حداقل دو ریل راهنما از جنس سخت که عمودی هستند حرکت می‌کند. ایمنی آسانسور در انتخاب آن بسیار نقش حیاتی دارد، چرا که  در صورت انتخاب یک آسانسور ناایمن ممکن است ساکنین با خرابی آن درگیر شده  و یا گیر افتادن در کابین آسانسور برای آنها مشکل ساز شود. در این مقاله به بررسی انواع آسانسور پرداخته و پس از آن سیستم ایمنی آسانسور و دستورالعمل ایمنی آسانسور هیدرولیک و کارگاهی و را که باید در هنگام نصب و بازرسی‌های دوره‌ای رعایت شود، مورد بررسی قرار می‌دهیم.

ایمنی آسانسور هیدرولیک

آسانسور هیدرولیک یکی از انواع آسانسور است که متشکل از موتور الکتیریکی، پمپ فشار روغن و جک هیدرولیک است که همه این وسایل در چاهک آسانسور و در زیر کابین قرار می‌گیرند. ایمنی آسانسور هیدرولیک به دلیل استفاده از جک هیدرولیک افزایش یافته و  در آسانسورهای هیدرولیک به دلیل وجود این سیستم از این نوع آسانسور در ساختمان‌های با بیش از پنج طبقه استفاده نمی‌شود.   همچنین ایمنی آسانسور هیدرولیک به دلیل ویژگی‌های فنی دیگر این نوع آسانسور در مخزن پاوریونیت ، مربوط به  افزایش پیشگیری از خطر برق گرفتگی نیز می‌شود.

همچنین در زمینه ایمنی آسانسور هیدرولیک می‌توان گفت که این نوع آسانسور به دلیل  مجهز بودن بالابر آن به شیرهای قفل کن در مسیر رفت و برگشت روغن در صورت بروز پارگی در شلنگ هیدرولیک، کابین بالابر به طور کامل متوقف شده و به هیچ عنوان امکان سقوط بالابر وجود ندارد.

ایمنی آسانسور کششی

 آسانسور کششی از انواع قدیمی آسانسور بوده و از پر استفاده‌ترین انواع آسانسور است و در محیط‌های تجاری و خانگی استفاده می‌شود. آسانسور کششی آسانسوری است که حرکت آن بر اثر اصطکاک بین سیم بکسل وشیار فلکه کشش به هنگام چرخش آن توسط سیستم محرک انجام می‌شود. سیستم‌های داخلی آسانسور کششی به سختی قابلیت دسترسی دارند و این موضوع به لحاظ ایمنی آسانسور مشکلاتی را به همراه دارد و در کنار این موضوع قیمت این آسانسورها از آسانسور هیدرولیکی بیشتر است.

ایمنی آسانسور حمل بار

آسانسورهای باربری برای حمل بار و کالاهای مختلف طراحی شده اند و فضای بسیار بزرگی دارند و توانایی حمل بارهای سنگین را دارند که چندین برابر بیشتر از توان آسانسورهای مسافری است. بدنه داخلی آسانسور بار بسیار قوی بوده و از کهنه شدن و آسیب دیدن در طول زمان جلوگیری می‌کند.

به منظور ایمنی آسانسور حمل بار این نوع آسانسورها در بیشتر موارد دارای قسمت‌هایی از چوب گردوی تاریک به همراه تزئینات طلایی و آینه‌هایی در داخل کابین هستند و دارای پنل‌های دیوار فولادین با ضخامت ۱۴ و همچنین درب‌های سنگین و تقویت شده هستند. کف این نوع آسانسور نیز برای استفاده‌های سنگین ساخته می‌شود.

  • مینو احمدی
  • ۰
  • ۰

7 نکته کلیدی که پیش از خرید آسانسور باید بدانید

۱- از سیستم کنترل های انحصاری پرهیز کنید.:بسیاری از آسانسورهای جدید خاص هستند یا اجزاء خیلی خاصی دارند. در صورتیکه یک آسانسور با سیستم کنترل خیلی خاص نصب کنید، احتمالاً تنها گزینه شما برای خدمات سرویس بعدی، پیمانکار نصب خواهد بود و این بر خلاف فاکتور چهارم زیر به منظور تخمین صحیح هزینه یک آسانسور در طول عمر مفید آن است. با انتخاب یک آسانسور با اجزاء خاص، تقریباً غیر ممکن یا بسیار دشوار است بتوان خدمات نگهداری با قیمت رقابتی دریافت نمود .معمولاًبعد از گذشت ۵تا 10سال و با معرفی سیستم های کنترل جدیدتر، سایر پیمانکاران نیز به ابزارها و اجزاء سیستم های کنترل خاص دستیابی پیدا می کنند. در این شرایط خدمات نگهداری با هزینه مناسب قابل دریافت خواهد بود.

۲- طراحی های خاص عامل ایجاد هزینه های اضافی.:بسیاری از آسانسورها، دارای طراحی خاص هستند خصوصاً در انواع جدیدبدون موتورخانه بکارگیری اجزاء اختصاصی فراوانی، منجر به یک آسانسور خیلی خاص خواهد شد. در این شرایط قیمت تجهیزات یدکی این دستگاه بعضاً حتی بیش از ده برابر یک آسانسور رایج و نرمال می شود.ضمن اینکه آیتم های متعددی از این طرح های خاص بدلیل وجود تقاضای محدودعموماً دیگر تولید نمی شوند و استفاده از آنها منسوخ می گردد. اخیراً مواردی مشاهده شده است که حتی پیش از گذشت یک سال ازعمریک آسانسور بدون موتورخانه، برخی از اجزاء مهم آن کمتر در دسترس می باشد.

۳- پیش از انتخاب، برآورد دقیقی از هزینه نگهداری طولانی مدت دریافت کنید.:یکی از ترفندهای رایج در صنعت آسانسور، ایجاد جذابیت با فروش یک آسانسور اختصاصی با قیمت پایین ولی با هزینه زیاد و غیر متعارف خدمات نگهداری است. با خریدن یک آسانسور خاص عمدتاً یافتن پیمانکار دیگری برای خدمات پس از فروش، سخت یا غیرممکن است. لذا با وجود حق انتخاب محدود، بهره بردار ناگزیر به پذیرش یک توافق گران قیمت بر روی خدمات نگهداری خواهد شد. برای اجتناب از این موقعیت هر دو پیشنهاد قیمت مربوط به فروش و نصب همچنین خدمات سرویس و نگهداری را همزمان دریافت و مقایسه کنید. این فرآیند با برآوردهزینه طول دوره عمر یک آسانسور به هزینه بهینه خرید آسانسور منتهی می شود.

۴- قابلیتهای خدمات سرویس و نگهداری فروشنده آسانسور را بررسی کنید.:یعضی از فروشندگان آسانسورقادر به ارائه خدمات اضطراری ۲۴ ساعته و به تمامی نقاط جغرافیایی نیستند. پیش از تصمیم گیری در خصوص خرید یک آسانسور با برخی از مشتریان سابق فروشنده در خصوص نحوه ارائه خدمات سرویس و نگهداری آسانسور تماس برقرار کنید و از کیفیت خدمات و زمان پاسخگویی آنها اطمینان حاصل کنید

۵- فروشنده خود را از نظر زمان تحویل و تحمیل هزینه اضافی، ارزیابی کنید.:برخی از فروشندگان آسانسور در طول اجرای قرارداد هزینه های اضافی رااز خریدار ادعا می کنند که بعضاً تا بیش از ۵۰ درصد مبلغ اولیه قرارداد خواهد بود لذا در مرحله نخست از طریق سایر سازندگان ساختمان تحقیق کنید که فروشنده آسانسور حتماً نصب و خدمات تعمیرات و نگهداری را خود انجام دهد. در صنعت آسانسور بسیار متداول است که بدلیل عدم رعایت جزئیات فراوان آسانسور یا تاخیر در ارائه تاییدیه های مورد نظر فروشنده و یا عدم آماده سازی ساختمان برای اجرای به موقع مراحل نصب و راه اندازی از طرف خریدار تاخیر ایجاد می شود که این خود بستر ادعاهای آتی فروشنده آسانسور می باشد. یکی دیگر از موارد مورد ادعا تغییر مشخصات آسانسور خریداری شده نسبت به مفاد قرارداد اولیه می باشد که لازم است خریداران هنگام عقد قرارداد حداکثر جزئیات مورد نظر خود را در قرارداد بگنجانند تا از ادعاهای آتی فروشنده جلوگیری شود.

۶- در مورد مدت زمان دوره تضمینی تامین قطعات یدکی یک آسانسور تحقیق کنید.:بعضی از سازندگان تجهیزات آسانسور در قراردادهای فروش خود صراحتاً ذکر می کنند که مالکان ساختمان ها می بایست انتظار مواجه شدن با هزینه های قابل توجه برای مدرنیزه کردن آسانسورهای خود را در حدود ۱۰ ال ۱۵ سال پس از نصب، داشته باشند. تجربه نشان داده بعضاً آسانسورها خیلی زودتر از فرا رسیدن پایان عمر مفیدشان از رده خارج می شوند. با نگاهی بر تاریخچه شرکتهای تولید کننده قطعات یا پکیج آسانسور و بررسی چگونگی پشتیبانی فنی آنها از محصولاتشان، می توانید به معیاری برای پیش بینی آنچه در آینده با آن مواجه می شوید دست یابید. شرکتهایی وجود دارند که محصولات آنها برای سالهای زیادی (بیش از ۲۵ سال) بدون نیاز به تعمیرات اساسی در حال کارباقی می مانند. دریافت مشاوره از مشتریان یا مالکان ساختمانها در خصوص چگونگی پشتیبانی فنی فروشندگاناز محصولات قدیمی ترشانیک روشن بینی غیرمغرضانه بهمراه خواهد داشت. توجه داشته باشید که بازسازییک آسانسور در حدود ۵۰ تا ۸۰ درصد یک آسانسور نو هزینه برمی دارد لذا در انتخاب یک آسانسور با عمر مفید

۷- برای ساختمان خود به تعداد کافی آسانسور طراحی و تعبیه کنید.:در صورتیکه ترافیک زیادیدر طبقات ساختمان خود پیش بینی می کنیدو یا افراد مسن و دارای محدودیتهای حرکتی (معلولین) در ساختمان ساکن خواهند شد،حتماً یک آسانسور اضافی نیاز دارید. به این ترتیب در بیشتر مواقع و در صورت خرابی یک آساانسور حداقل یک آسانسور دیگربرای سرویس دهی به طبقات بالا وجود خواهد داشت. طولانی تر دقت کنید.

  • مینو احمدی
  • ۰
  • ۰

فن کامپیوتری آسانسور

فن کامپیوتری آسانسور قطعه ای الکترونیکی است که برای خنک نگه داشتن کابین و تهویه هوای داخل آن مورد استفاده قرار میگیرد که در انواع سایز در بازار موجود میباشد.

فن‌ های کوچک خنک‌کننده نقش مهمی در تهویه هوای درون کابین و خنک کردن آن را دارد. مشتریان حرفه‌ای تلاش می‌کنند با انتخاب فن قدرتمند و مناسب برای کابین ، نیاز به انواع فن با کیفیت افزایش یافته است و بسیاری از شرکت‌های عمده فروشی و فروشگاه‌های برتر به دنبال یافتن محصولات با کیفیت و با قیمت رقابتی در این زمینه هستند.

انواع فن کامپیوتری آسانسور

فن‌ کامپیوتری آسانسور را می‌توان بسته به ویژگی‌های مختلفی دسته بندی کرد. اما عموماً در بازار ، این دسته بندی بر اساس تعداد کانکتورهای فن انجام می‌شود. بر این اساس، انواع فن کامپیوتر آسانسور عبارتند از:

فن‌ کامپیوتری 4 سیمه

این نوع فن در واقع جدیدترین مدل فن کامپیوتری آسانسور در بازار جهانی است که طبیعتاً از قیمت بالاتری در مقایسه با انواع فن برخوردار است. استفاده از این نوع فن در کابین های مختلف توصیه می‌شود. چیزی که این فن را از انواع فن متمایز می‌کند، قابلیت تنظیم سرعت است که تنها در فن‌های 4 سیمه وجود دارد

فن‌ کامپیوتری 3 سیمه

متداول‌ترین نوع فن در بازار، فن 3 سیمه است. در حال حاضر حدود 90% از فن های آسانسور از این نوع فن در کابین و غیره استفاده می‌شود. عموماً فن‌های 3 سیمه قیمت متعادلی دارند. در این نوع فن قابلیت افزایش یا کاهش سرعت چرخش وجود دارد و در صورتی که فن نتواند به خوبی هوای داخل کابین را تهویه کند، به وسیله چراغ یا صدا به کاربر هشدار می‌دهد

فن‌ کامپیوتری 2 سیمه

این نوع فن، از قدیمی‌ترین انواع فن موجود در بازار است که به نوعی نسلشان منقرض شده است! چرا که دیگر نه تولید می‌شوند و نه کسی به دنبال خرید آن‌ها است. این نوع فن در مقایسه با سایر انواع قیمت بسیار پایینی دارند و برای راه اندازی آن‌ها تنها کافی است که جریان برق را به دو سیم مثبت و منفی آن‌ها وصل کنید.

سایر فن

اولین موضوعی که در هنگام انتخاب فن کامپیوتر باید در نظر بگیرید، سایز آن است؛ درست است که عموماً فن‌های بزرگتر قدرت تهویه بیشتری دارند، اما شما باید سایزی را انتخاب کنید که برای نصب برای کابین یا موتورخانه آسانسورتان مناسب باشد.

سرعت چرخش فن

سرعت چرخش فن یکی از مهم‌ترین مشخصه‌های نشان دهنده میزان قدرت فن است. معمولاً حداکثر سرعت چرخش هر فن کامپیوتری آسانسور بر حسب دور بر دقیقه (rpm) بر روی آن نوشته شده است. البته فن‌های جدیدتر از قابلیت تنظیم سرعت برخوردار هستند و همواره با حداکثر توان خود کار نمی‌کنند که این موضوع ضمن افزایش طول عمر این نوع فن‌ها، مصرف برق آن‌ها را نیز معتدل می‌کند.

  • مینو احمدی
  • ۰
  • ۰

 

روش های کاهش هزینه یک آسانسور در ساخت و ساز

روش اجرایی و نکات کاربردی جهت کاهش هزینه های آسانسور در ساخت و ساز ساختمان

در این مقاله به چند روش اجرایی برای کاهش هزینه های آسانسور در ساخت و در نتیجه افزایش توان خرید واحد های مسکونی مورد نظر شما می پردازیم:

۱- استفاده از قطعات آسانسور با درجه کیفی پایین تر ولی با کارایی مشابه قطعات آسانسور درجه یک:

برخی از قطعات ممکن است به دلیل ویژگیهای خاصی که دارند مورد قبول دیگر سازندگان نباشند (ایراداتی از قبیل سر و صدا و اندازه ها ، رنگ و طرح)به همین دلیل می توانید این قطعات را با قیمت کمتر و به راحتی و بدون صرف وقت و سفارش قبلی در کمترین زمان ممکن تهیه نمایید. این قطعات با چاشنی ذوق و خلاقیت و تجربه نصاب آسانسور توانا و هنرمند، می توانند به بهترین نحو ممکن موجب افزایش کارایی آسانسور شما شوند.

۲-  تطبیق انتظارات با امکانات موجود و بهره برداری بیشتر از شرایط پیش رو:

اگر هدف شما نصب آسانسوری با کیفیت مناسب و با کمترین هزینه است بهتر است از ابتدا با یک شرکت آسانسور قرارداد ببندید.شرکتهای آسانسور مطرح خارجی از همان ابتدای کار با نرم افزار و محاسبات و تحلیل نیرو مناسب ترین متریال را برای پروژه در نظر می گیرند اما در ایران بسیاری از شرکتها بر اساس حدس و گمان کار را پیش میبرند و چون توان محاسبات ندارند همه چیز را بیشتر از حد مورد نیاز در نظر میگیرندو چون اینقدر این کارو تکرار کردند دیگر برایشان به عادت و قانون تبدیل شده و کلیه قطعات آسانسور و آهن آلات را چندبرابر از نیاز واقعی سیستم درنظر میگیرند.

۳- استفاده از قطعات با هزینه نگهداری کم:

قطعاتی از قبیل نوع موتور آسانسور نوع سیم بکسل و فلکه هرزگرد ، نوع شستی های احضار ، روش آب بندی چاله آسانسور، دیگر قطعاتی که بازده فراوان با هزینه تعمیر و نگهداری پایینی دارند برای ساخت مناسب هستند. بنابراین توجه به فاکتور تعمیر و نگهداری به خصوص در بخش تجهیزات و ماشین آلات، اهمیت فراوانی دارند و چه بسا قطعاتی با قیمت بالا با وجود اینکه هزینه اولیه زیادتری برای تأمین و نصب دارند ولی در دراز مدت هزینه های خود را جبران می کنند و هزینه تمام شده کمتری را نسبت به مصالح با قیمت اولیه پایین تر و هزینه نگهداری و تعمیر بالاتر، دارند).

۴- استفاده از قطعات دست دوم و قابل استفاده:

استفاده از قطعات دست دوم و قابل استفاده نظیر موتور آسانسور دست دوم ، تابلو آسانسور ، ریل آسانسور، وزنه و می تواند آسانسور ساختمان شما را باهزینه کمی تامین نماید. این قطعات را می توانید با مشورت شرکت آسانسوری تهیه نمایید

۵-تکیه بر حداقل های آیین نامه ای و استاندارد در طراحی و استفاده از قطعات موجود در محل اجرا:

در طراحی آسانسور بر مورادی تمرکز نمایید که نیاز واقعی آسانسور است و بدون آنها ایمنی آسانسور و یا استفاده صحیح از آن با نقص روبرو می شود، بنابراین در انتخاب اجزای سازه ای ، پاراشوت ، کابین و متعلقات ، و در کل مورادی که مرتبط با ایمنی و امنیت مسافرین آسانسور می باشد اقماض نکنید. همچنین انتخاب آهن آلات آسانسور و وسایل مورد نیاز کار از آهن آلات و امکانات موجود در محل اجرای عملیات با رعایت نکات فنی و ایمنی، می تواند در کاهش هزینه ها به شما کمک کند

۶- آسانسوری متناسب با قیمت ساختمان خود بسازید:

طراحی و انتخاب قطعات باید متناسب با خود ساختمان باشد. آسانسوری که در یک ساختمان از همه اجناس ساخت بنا و تاسیسات آن بهتر و زیباتر است عمًلا کمک چندانی به افزایش قیمت فروش ساختمان نمیکند و خود ساختمان در هنگام فروش با مشکل مواجه خواهد شد زیرا به دلیل بزرگی و گرانی قطعات به کار رفته در ساخت آن، در موقع فروش نمی تواند با قیمت عادلانه ای متناسب با هزینه های انجام شده به فروش رود و ارزیابی قیمت آن با خانه های ارزان قیمت پیرامون ساختمان انجام می پذیرد

۷- . نظارت دقیقی بر روند نصب آسانسور داشته باشید:

بر نصب آسانسور ساختمان خود نظارت داشته باشید و نسبت به هزینه های انجام شده در روند ساخت آسانسور دقیق باشید. هیچگاه بی دلیل به حداقل ها قانع نشوید. اگرساخت آسانسور را به شرکتی واگذار کردید، بی دلیل با تغییر برندهای مورد توافق قطعات موافقت نکنید. حداقل با تغییر برند و استفاده از برند ضعیف تر،باید هزینه ها تعدیل یابد.

  • مینو احمدی
  • ۰
  • ۰

انواع درب

انواع درب

درب آسانسور در یک سیستم آسانسوری، به طور همزمان دارای دو جنبه ایمنی و تزئینی است، در نتیجه از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد، در ضمن باید در هنگام نصب آن مانند قسمت های دیگر مکانیکی آسانسور، دقت زیادی انجام پذیرد، زیرا کمترین بی دقتی ممکن است موجب تحمیل زیان های مالی فراوانی شود.

در یک دستگاه آسانسور به طور کلی از دو نوع درب طبقه (که به تعداد توقف های آسانسور می باشد) و درب کابین ( که روی کابین آسانسور نصب شده است) استفاده می گردد.

درب طبقه آسانسور

درب طبقه آسانسور درب هایی هستند که در محل ورودی طبقات به کابین قرار می گیرند. درب طبقات انواع مختلفی دارد که می توان انواع لولایی، تلسکوپی ( از یک طرف بازشو )، سانترال ( از وسط بازشو ) و درب های آکاردئونی را نام برد. انتخاب نوع و اندازه بازشوی درب طبقات با توجه به  طراحی آسانسور و متناسب با نوع کاربری و مطابق با استانداردها صورت می گیرد

درب تمام اتوماتیک سانترال:

درب های سانترال از نوع تمام اتوماتیک بوده و از وسط بازشو می باشند. در این حالت درب کابین و درب طبقه پس از توقف کابین بطور خودکار از وسط به طرفین باز میشود. اینگونه دربها در چاهک های با عرض زیاد قابل استفاده هستند.

درب تمام اتوماتیک تلسکوپی:

در این نوع درب پس از توقف کابین درب کابین و طبقه بصورت خودکار و به یک سمت باز می شود.

درب نیمه اتوماتیک تلسکوپی:

در این حالت، پس از توقف کابین درب آن به صورت اتوماتیک و به یک سمت بارپز می شود ولی درب طبقه بصورت لولایی بوده و به صورت دستی توسط کاربر باز می شود.

درب نیمه اتوماتیک اتوبوسی:

در این سیستم، درب کابین به صورت اتوماتیک از وسط به سمت داخل کابین باز می شود و درب طبقه بصورت دستی توسط کاربر باز می شود. در مکانهایی که عرض چاهک کم باشد از این نوع درب استفاده می شود.

درب لولایی:

درب های لولایی ساده ترین و ارزان ترین نوع درب طبقه هستند. درب های لولایی به فضای بسیار کمی از نظر عرض درب نیاز دارند زیرا شامل فقط یک درب و یک چارچوب ساده است .ایراد این درب ها این است که با زاویۀ ۹۰ درجه نسبت به دیوار باز شده و در نتیجه باعث مسدود شدن راهرو می گردند . این نوع درب ها برای آسانسورهای ساده و ارزان قیمت که فقط برای تعداد توقف پایین در نظر گرفته شده اند مناسب می باشند. از دیگر ایرادات این درب ها عدم کنترل زمان باز و بسته شدن است که این مورد در چرخه رفت و برگشت آسانسور تاثیر زیادی گذاشته و باعث افزایش زمان ترافیک ساختمان می گردد

  • مینو احمدی
  • ۰
  • ۰

سیستم توقف مکانیکی

سیستم توقف مکانیکی یکی از پراهمیت‌ترین بخش‌های تعبیه‌شده در بالابرهاست که ارتباط مستقیم با تأمین ایمنی در آن‌ها دارد. این سیستم از دو بخش گاورنر یا کنترل‌کننده‌ی مکانیکی سرعت و پاراشوت یا ترمز اضطراری تشکیل شده است.

گاورنرها بر اساس سفارش مصرف‌کننده، شرایط مورد استفاده و سرعت‌های مورد نیاز در بالابرها به‌کار گرفته می‌شوند. گاورنر در حین حرکت عمودی کابین به‌سمت بالا یا پایین قابلیت انجام کار دارد. به‌این ترتیب اگر در حین حرکت سرعت از حد معینی بیشتر شود می‌تواند با آن مقابله کند.

پاراشوت‌هایی که در بالابرها به‌کار گرفته می‌شوند عمدتاً به دو دسته‌ی پاراشوت‌های تدریجی و پاراشوت‌های لحظه‌ای تقسیم‌پذیرند. اگر سرعت بالابر حداکثر ۰.۶ متر بر ثانیه باشد، آن‌گاه از انواع پاراشوت‌های لحظه‌ای در سیستم توقف مکانیکی استفاده می‌شود؛ در غیر این صورت و اگر سرعت بالابر از ۰.۶ متر بر ثانیه بیشتر باشد، آن‌گاه حتماً انواع پاراشوت‌های تدریجی در سیستم توقف مکانیکی به‌کار گرفته خواهند شد.

در صورت بروز هرگونه مشکل به هر دلیلی و بیشتر شدن سرعت حرکت کابین از سرعت نامی بالابر، به‌واسطه‌ی سیستم فرماندهی مکانیکی تعبیه‌شده در بالابر، سیم بکسل در گاورنر به پاراشوت که بر یوک کابین مستقر شده، فرمان مکانیکی صادر می‌کند؛ به‌این ترتیب کابین بدون هیچ وقفه‌ای متوقف می‌شود تا با بروز خطر و انواع خسارت‌های مالی و جانی مقابله شود.

به‌عبارت دیگر، اگر در حرکت عمودی بالابر به‌سمت پایین، چرخ قرقره با سرعتی بیشتر از حد مجاز حرکت کند و بالابر در حالت سقوط قرار بگیرد، خاصیت گریز از مرکز باعث می‌شود تا لنگرها باز شوند. باز شدن لنگرها باعث گیر کردن آن‌ها به چرخ‌دنده‌ی ثابت می‌شود. در این صورت چرخ قرقره از حرکت می‌ایستد و متوقف خواهد شد. توقف قرقره با بکسل به پاراشوت منتقل می‌گردد و به‌این ترتیب آسانسور متوقف می‌گردد.

  • مینو احمدی
  • ۰
  • ۰

این روزها که شاهد عکس های سلفی در آینه آسانسور در پروفایل شبکه های مجازی دوستان و آشنایان هستیم و حتی خودمان اگه وارد یک کابین آسانسور شیک با طراحی زیبا شویم، اولین کاری که می کنیم یه سلفی از خودمان است.

مردم در آغاز دوران استفاده از آسانسور برای جابجایی بین طبقات، از کندی حرکت آن شکایت داشتند. متخصصان دریافتند که این مشکل از نگاه کردن آنها به دیوارهای آسانسور ناشی می شود که کاری بسیار خسته کننده است و باعث می شود گذر زمان کند به نظر برسد.

کارشناسان باور دارند که سرعت بالای زندگی مدرن موجب شده که تایمر درونی مردم از تعادل همیشگی خارج شود و تعریف صبر کم کم به فراموشی سپرده شود. معمولاً مشاهده می‌کنید وقتی که منتظر انجام اتفاقی هستید، زمان به کندی سپری می‌شود. این مسئله به علت بازی است که تایمر ذهن با ما انجام می‌دهد و به نوعی سرعت سپری شدن زمان را در نظرمان کاهش می دهد.

سوی دیگر وجود آینه در آسانسور موجب می‌شود که فضای این محل بزرگتر از گذشته به نظر آید،مبتلایان به اختلال عصبی تنگناهراسی حس بدی تجربه نکرده و راحت‌تر زمان رسیدن به طبقه‌ی موردنظرشان را سپری کنند.

دو راه حل برای این مشکل وجود داشت:نخست، نوسازی آسانسور و افزایش سرعت آن و دوم، منحرف کردن توجه مردم به چیز دیگری که حرکت آسانسور را در نظرشان سریع تر کند.

متخصصان با توجه به هزینه های سنگین نوسازی آسانسور به نصب آینه روی آوردند. امروزه در اغلب آسانسورها شما می توانید با نگاه کردن به آینه سرگرم شوید.

یکی از راهکارهایی که بسیار مورد استقبال افراد قرار گرفت، استفاده از آسانسورهای شیشه‌ای بود. آسانسورهای شیشه‌ای یا کابین شیشه‌ای به آسانسورهایی گفته می‌شود که در زمان حرکت آسانسور افراد بتوانند بیرون آسانسور را ببینند. این آسانسورها به قدری مورد استقبال افراد قرار گرفت، که امروزه در تمام فروشگاه‌های بزرگ از این نوع آسانسور استفاده می‌شود. آسانسور آکوایومی یا «آکوادام» یکی از زیباترین آسانسورهای کابین شیشه‌ای جهان است. این آسانسور در مرکز، بزرگترین آکواریوم عمودی جهان، در «هتل رادیسون» در آلمان قرار گرفته است.

به خاطر هزینه زیاد نصب آسانسور کابین شیشه‌ای، افراد شروع به اجرای طرح‌های کم‌هزینه درون کابین آسانسور کردند؛ این کابین‌ها با چسباندن انواع برچسب‌ها، نقاشی‌ها و دیگر وسایل کم‌هزینه تزئین شده‌اند، و جالب است که تا این حد مورد استقبال افراد قرار گرفته اند.

دلایل نصب آینه در آسانسور

یکی از دلایل نصب آینه در کابین آسانسور این است که افرادی که سراسیمه و با عجله درب طبقه را باز می کنند، اگر تصویر خود را ندیدند سوار نشوند!! زیرا کابین ممکن است به دلیل نقص فنی در طبقه قرار نگیرد و درب طبقه نیز به اشتباه باز شود و آینه در این مواقع می تواند از سقوط افراد جلوگیری نماید. با اینکه سازمان استاندارد هیچ الزامی برای نصب آینه در آسانسور تعیین نکرده است، اما در بیشتر کابین هایی که نصب میشود، آینه وجود دارد. از دیگر دلایل نصب آینه در آسانسور می توان به نشان دادن فضای بیشتر آسانسور و همچنین کنترل فضای کابین توسط مسافر نام برد.

یکی دیگر از دلایل نصب آینه در آسانسور، میتواند به دلیل چک کردن ظاهر مسافران باشد. افرادی که از آسانسور برای خروج از منزل استفاده می کنند و یا افرادی که قرار مهم کاری دارند، می توانند پیش از ورود به محل موردنظر، ظاهر خود را بازبینی کنند تا از استرس آنها کم شود.

مراقبت از اطراف با آینه آسانسور

اگه داخل آسانسور آینه باشد، حتی اگه شما پشت به کسی ایستاده باشید، باز هم از آینه می توانید آن شخص را ببینید و حواستان به او باشد. به هر حال فضا بسته است و شما مجبور هستید با افراد غریبه چند دقیقه ای را سپری کنید.

زیبایی کابین آسانسور با آینه

هرچند که یک آسانسور از مجموعه ای از تجهیزات و قطعات فنی ، مکانیکی ، الکتریکی و الکترونیکی تشکیل شده است اما بخشی از آن که همیشه توسط کاربران یعنی ساکنین و یا میهمانان یک ساختمان دیده می شود کابین و درب های آسانسور است. بنا بر این شیک بودن یک ساختمان تکمیل نمی شود مگر اینکه آسانسور شما در عین کیفیت و ایمنی به یک کابین شیک و مدرن هم مجهز باشد که یکی از دلایل شیک بود وجود آینه در کابین یا شیشه ای بودن کابین است.

بنا بر سلیقه های مختلف امروزه کابین های آسانسور در انواع کابین های تمام استیل، کابین های ام دی اف، کابین های شیشه ای و سنگ و ... طراحی و ساخته میشوند که با توجه به دیزاین و طراحی کلی ساختمان و نیز سلیقه ی کاربران و همچنین با توجه به قیمت قابل انتخاب هستند.

 

  • مینو احمدی